Необходими продукти
175 г захар
175 мл олио
3 големи яйца
200 г настъргани моркови
100 г стафиди
настъргана кора от един лимон
175 г брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
Портокалова глазура:
175 г пудра захар
2 1/2-3 с.л. портокалов сок
Начин на приготвяне
1. Яйцата леко се разбиват, добавят се олиото и захарта, разбърква се. Добавят се настърганите моркови, стафидите и настърганата портокалова кора.
2. Брашното, содата и подправките се пресяват, добавят се към сместа и се разбърква.
3. Тестото се излива в намаслена и застлана с хартия за печене квадратна форма (18 см). Пече се около 40-45 минути на 180 градуса.
4. Охлажда се около 5 минути и се изважда от формата, отстранява се хартията и се оставя на решетка да изстине.
5. За глазурата - разбива се пудрата захар с портокаловия сок, накапва се върху сладкиша (или се намазва) и се оставя да засъхне.
Добре е сладкишът да постои няколко дни, става по-вкусен с времето!