„Това е вододел, заяви Константин Косачов,

И това го казва президентът на страна, която на всеки 12 минути хвърля бомба някъде по планетата, коментира Константин Косачов

Москва: Ако няма извинения от Байдън, изтеглянето на посланика няма да е последната ни реакция

279606 | 18 март 2021 | 10:26

„Това е вододел. Всички очаквания за новата политика на новата администрация на САЩ по отношение на Русия оттекоха в канала след това грубиянско изявление“, заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията

„Това е вододел, заяви Константин Косачов, -1616064958.jpgКонстантин Косачов-1610029340.jpg

Грубиянските заявления на американския президент Джо Байдън по адрес на руския лидер Владимир Путин неизбежно ще се отразят негативно на двустранните отношения, а привикването на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов за консултации в Москва може да не е последната реакция на Кремъл, ако от американска страна не последват извинения.

Това мнение изрази в четвъртък заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов, цитиран от ТАСС и Агенция "Фокус".

„Подобни изявления са неприемливи при всякакви обстоятелства и неизбежно рязко изострят двустранните ни отношения. Отзоваването на руския посланик от Вашингтон в Москва за консултации е бърза, адекватна и единствено правилна реакция в такава ситуация. Американската страна. Подозирам, че няма да е последната, ако не последват разяснения и извинения от американската страна“, пише Косачов във Фейсбук.

Той припомни, че преди това Байдън в телевизионно интервю отговори утвърдително на въпроса на журналист дали смята руския президент за убиец.

 

„Това е вододел. Всички очаквания за новата политика на новата администрация на САЩ по отношение на Русия оттекоха в канала след това грубиянско изявление“, каза сенаторът.

Той подчерта, че „подобни оценки по принцип не са допустими от устата на държавник от такъв ранг“.

В същото време Косачов отбеляза, че тази позиция се заема от президента на държавата, „която според експертни оценки хвърля бомба някъде по планетата на всеки 12 минути“.

„В резултат от 2001 г. над 500 хиляди души са загинали от действията на Америка. Можете ли да коментирате това, г-н Байдън?“, попита риторично Косачов.

По-рано Байдън заяви в интервю за телевизия ABC, че руското ръководство ще трябва да „плати цената“ във връзка с опитите на Москва за намеса в американските избори.

В изявление, публикувано в сряда във „Фейсбук“, руското посолство във Вашингтон заяви, че руският посланик в САЩ Анатолий Антонов ще отлети за руската столица на 20 март, за да проведе консултации по двустранните отношения.

В сряда уебсайтът на руското външно министерство публикува коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, в който се посочва, че Антонов е бил отзован в Москва за консултации, за да се определят начини за подобряване на двустранното сътрудничество между САЩ и Руската федерация, ако това е възможно.

 


Намери своята история

Още по темата

Разрив между Вашингтон и Москва! Русия привика посланика си от САЩ за консултации

-1611693331.jpg

"За нас основното е да определим какви са възможностите за коригиране на ...

17 март 2021 | 20:11

Байдън пред ABC News: Путин е убиец и трябва да плати цената за намесата в изборите в САЩ

Байдън пред ABC News: Путин е убиец и трябва да плати цената за намесата в изборите в САЩ-1615984781.jpg

Байдън отправя послание към мигрантите да не идват към границата на САЩ; казва, ...

17 март 2021 | 14:38