Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски"

Проектът "Изповедта на Левски" е общонародна кауза! Във финансирането се включват българи от цял свят

Васил Василев: Първата в България мултимедийна експозиция "съживява" Апостола в "Квадрат 500"

8717 | 16 февр. 2023 | 15:43

В експозицията Дякона изповядва себе си, идеологията си, стремежа си към свобода. Чрез холограма Левски се обръща директоно към зрителите - общува с тях, а в същото време е безплътен, дух

Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски"-1538926790.jpgЧаст от мултимедийната експозиция "Изповедта на Левски"
-Chast-ot-multimediynata-ekspozitsiya--Izpovedta-na-Levski-_1676632240.jpgЧаст от мултимедийната експозиция "Изповедта на Левски"
-Chast-ot-multimediynata-ekspozitsiya--Izpovedta-na-Levski-_1676632227.jpgВеселин Плачков в ролята на Левски Сн. Епицентър.бг
-Veselin-Plachkov-v-rolyata-na-Levski-Sn--Epitsentar-bg-_1676632215.jpgЧаст от мултимедийната експозиция "Изповедта на Левски"-Chast-ot-multimediynata-ekspozitsiya--Izpovedta-na-Levski-_1676632201.jpgВеселин Плачков в ролята на Левски
Сн. Епицентър.бг-Veselin-Plachkov-v-rolyata-na-Levski-Sn--Epitsentar-bg_1676632139.jpgВеселин Плачков в ролята на Левски
Сн. Епицентър.бг-Veselin-Plachkov-v-rolyata-na-Levski-Sn--Epitsentar-bg_1676632120.jpgЗалата от Националната галерия, където се помещава мултимедийната изложба-Zalata-ot-Natsionalnata-galeriya--kadeto-se-pomeshtava-multimediynata-izlozhba_1676556335.jpgЗалата от Националната галерия, където се помещава мултимедийната изложба-Zalata-ot-Natsionalnata-galeriya--kadeto-se-pomeshtava-multimediynata-izlozhba_1676556328.jpgЗалата от Националната галерия, където се помещава мултимедийната изложба-Zalata-ot-Natsionalnata-galeriya--kadeto-se-pomeshtava-multimediynata-izlozhba_1676556321.jpgПлакат на Васил Левски-Plakat-na-Vasil-Levski_1676556288.jpgКнигите за Апостола може да намерите в "Квадрат 500"-Knigite-za-Apostola-mozhe-da-namerite-v--Kvadrat-500-_1676556275.jpg

Националната галерия и Общобългарския комитет "Васил Левски" представят мултимедийна експозиция "Изповедта на Левски" навръх 19 февруари, черната дата, в която България губи своя най-скъп син преди точно 150 години.

 

Подобен проект не е правен досега в България. А във финансирането се включват родолюбиви българи от цял свят. 

 

Повече за експозицията, "съживяваща" Апостола на свободата, разказва основателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев.

 

- Как се породи идеята за мултимедийната експозиция, посветена на Дякона, г-н Василев?

- Такова нещо съществува по света, но не беше правено досега в България. Ние сме пионерите в това да го представим по този начин у нас и да го представим като използваме образа Левски. Показваме основни моменти от живота му, но всъщност цялото действие се крепи на разпита му пред турския съд – върхов момент в неговия живот. Върхов момент и за нас, защото от разпита, за който имаме документални свидетелства, можем без никаква капка съмнение да разберем що за величава личност е бил този човек.

 

- Откъде идва финансирането на експозицията?

- Цялата експозиция се организира от Националната галерия и Общобългарския комитет „Васил Левски”, като се финансира по много интересен начин. Една част е от Министерство на културата, друга значителна е от коорпоративни дарители, от големи компании и трета – от стотици, стотици индивидуални дарители – някои хора пращат по 5-10 лв. или по 50-100 лв. Пращат от България, от Америка, от Ирландия – българи, чули за това, благодарение на чийто дарения успяхме да направим експозицията и да можем да я покажем у нас.

 

Ще ви кажа и нещо, което много ме изуми. Вчера една жена дойде при мен, даде ми 10 000 лв. и ми каза: „Ето, това е за Левски”. Без нищо, даже не иска да си каже името, анонимно! Всички тези хора са записани в Златната книга на дарителите на Музея. Едно по едно имената им са там – един дал 5 000, друг - 10 000 лв., трети дали по 5 лв., по 10 лв. Всички те са заедно, събрани в книгата, за една общобългарска кауза.

 

- Казахте, че подобно нещо не е правено досега у нас. Каква е техническата страна на ескспозицията?

- Цялата концепция е разработена от зам.-директора на Националната галерия Иво Милев. Той направи сценария и той ръководеше непосредствено подготовката. Използвани са проектори и технически средства, които по най-бързия начин бяха докарани от чужбина. Беше едно страхотно тичане и надпревара с времето, за да можем да сглобим цялата технология навреме, да се заснемат всички кадри. Кадрите са снимани първо и после да вкарани в холограмата, за да се получи ефекта, който прави наистина силно впечатление. За целта е направен специален кастинг от актьори, възпроизвеждат се обстановката и атмосферата чрез характерни за времето костюми и реквизит.

Левски, който е в центъра на случващото се, е изигран от Веселин Плачков. Плачков е разпитваният, той е Апостола, който се показва в различни периоди от живота си. Най-интересното е самата холографска фигура, която се вижда от зрителите в центъра на помещението като дух, който се обръща към тях и общува с тях, но в същото време е безплътен.

 

- Защо избрахме името „Изповедта на Левски”?

- Защото мултимедийната експозиция завършва с изповедта на Левски пред поп Тодор. Всъщност през цялото време Левски изповядва себе си, изповядва идеологията си, изповядва стремежа си към свобода, причините, които са го накарали да поеме по този път. Именно затова е избран моментът на разпита пред турския съд, съдбовен момент в неговия живот.

 

- Мястото също е знаково. Експозицията е ситуирана срещу паметника „Левски”, на ул. „Васил Левски” в столицата.

- Разбира се. Има много голяма символика в това. Вратата на помещението, част от „Квадрат 500”, гледа към паметника „Левски”, така че да може всеки, който излезе оттук, да бъде поканен да отиде на паметника и да занесе едно цвете. Нещо повече, пространството пред паметника „Левски” също е знаково. То носи името на Гина Кунчева, майката на Васил Иванов Кунчев - Левски, официалното му название е площад „Гина Кунчева”. Така че всичко тук, в този район, е свързано с Апостола.

 

- Кога може да бъде видяна изложбата? Има ли вход?

- Понеже тази експозиция е направена с дарения, Националата галерия реши да няма вход. Входът е свободен, което е много хубаво. Официалното откриване е в неделя (19 февруари), денят на обесването на Васил Левски. От понеделник каним всички желаещи да дойдат и да видят експозицията.

 

Тук, в „Квадрат 500”, е и единственото място в София, на което има щанд с различни книги, издавани за Левски – биографии, изследвания и т.н. Така че всеки, които се интересува от Апостола, може да заповяда и, надявам се, да намери това, което търси.

 

- Какви други събития организира Общобългарския комитет „Васил Левски” по повод 150-тата годишнина от гибелта на Апостола?

- На 16 февруари бе открита много интересна изложба в Националната библиотека, посветена на революционера. В същия ден имаше и тържествена изложба в БАН, също посветена на Левски. Защото Левски е един от първите дарители на БАН, учреждението, което тогава се е казвало „Българско книжовно дружество”.

 

- На 15 февруари приключи и националният ученически конкурс „Аз съм Левски”, организиран от Комитета.

- Точно така. За конкурса Епицентър.бг вече писа и бих искал да му благодаря особено. Вече наградихме и отличените деца.

 

Сигурен съм, че една част от вдъхновението идва от темата – „Аз съм Левски”. На така зададената тема може да отговори дете, което мисли, което може да си представи, че може да е Левски. И оттук-нататък то да може да си представи какво би направило днес, ако то бъде Левски. Много интересно е, защото всички участници правят много точни характеристики на това, което виждат и много точно описание на това, което смятат, че трябва да се направи. Неща, които държавниците не знаят. И аз ще им препоръчам да прочетат какво пишат децата. Интересното е, че между децата няма нито един страхливец, защото един страхливец не може да седне да пише за Левски, той ще се свие и ще отиде в кьошето. За Левски може да пише само човек със сърце, който обича да гледа бъдещето!

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Кървавата ни история! 100 години от Деветоюнския преврат. Жестокост и канибализъм към държавен глава

На  9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. -Na-9-yuni-1923-g--v-Tsarstvo-Balgariya-e-izvarshen-prevrat--chrez-koyto-e-svaleno-pravitelstvoto-na-Aleksandar-Stamboliyski--_1686292654.jpg

В резултат на преврата е свалено законното правителство на Българския ...

9 юни 2023 | 09:36

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт-Fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--podkrepya-initsiativata-na--Mesets-na-semeystvoto--s-kontsert_1686319033.png

Нека смело отстояваме всичко, което е праведно, истинно, чисто и благословено. ...

9 юни 2023 | 16:56

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Най-важното

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

След като Нинова видя документите по "Барселонагейт"

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев -Manoil-Manev--Uvazhavam-mazhkite-salzi-na-Demerdzhiev--no-vinovnikat-Boyko-Rashkov-e-v-zalata_1668073522.png

Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва ...

9 юни 2023 | 12:37

Тошко Йорданов уточни, че се е запознал с изпратените от прокуратурата в парламента материали по делото "Барселонагейт"

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов-Toshko-Yordanov--PP-postapva-samovlyubeno-s-proektokabinet-s-Asen-Vasilev_1683267125.jpg

Това, което видях, е излизало по медиите, но е по-интересно, каза Йордамов за ...

9 юни 2023 | 15:15

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха-1641382969.jpg

ПП-ДБ в момента консумират власт, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. ...

9 юни 2023 | 11:20