Мариана Йорданова е изминала дълъг и труден път, който съвсем не е бил свързан само с кулинарията, преди да стане главен готвач на битовото заведение „Иванова механа“ в София. Тя е от Монтана, работила е в текстилно предприятие, била е началник в тухлена фабрика. В сферата на ресторантьорството е започнала от най-ниското стъпало. Скромна и сериозна е, но като заговори за готварство, блясъкът в очите и усмивката напълно я променят. Всичко, което знае за приготвянето на храната, е научила в родния си край - бедните села в Монтанско, и най-вече от баба си. Няма диплома за готвач, но както сама казва, занаят се краде, не се учи. Особено когато готвенето ти идва отръки и не си пестиш труда.
Мариана наистина може да направи от нищо нещо и който е опитал нейна гозба, си облизва пръстите. В българската кухня знае много хитрини и похвати от старо време. Това, че не е специалист по технологиите за по-засуканите чужди ястия, не Ӝ е попречило. Работила е в ресторанти от известни вериги, а сега отговаря за голяма кухня, в която трябва да печели клиентите с обичайните национални ястия: от шкембе чорбата до агнешките вкуснотии и барбекюто. Една типична българскиа рецепта днешната ни гостенка предлага и на читателите.
Мусака от тиквички
Необходими продукти (за 6 порции)
800 г тиквички
1 връзка пресен лук
200 г ориз
150 г моркови
няколко стръка копър
чубрица
сол
За заливката
1 кофичка кисело мляко
4 яйца
малко брашно (по желание)
Начин на приготвяне
1. Тиквичките и морковите се нарязват на кубчета и се задушават с лука.
2. Оризът се измива добре и се прибавя към другите продукти (така се бланшира).
3. Добавят се подправките и сол на вкус.
4. Всичко се изсипва в тава. Прибавя се и вода 3:1 в полза на ориза и се пече до готовност на ориза.
5. Когато мусаката е готова, се слага заливката и се запича на по-слаба фурна.