Мустафа Карадайъ: Искаме да знаем как се финансира кръгът „Капитал“

Искаме да знаем как се финансира кръгът „Капитал“, отбеляза той

Мустафа Карадайъ: Промяната продължава от лошо към по-лошо, по модела на ГЕРБ

4007 | 13 май 2022 | 12:28

Въпросът е от 14 февруари. Той бе зададен от българския евродепутат господин Илхан Кючюк от ДПС, президент на АЛДЕ, припомни лидерът на ДПС


Промяната продължава от лошо към по-лошо, по модела на ГЕРБ. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в процедура от трибуната на парламента, съобщиха от пресцентъра на Движението. Повод бе отсъствието на премиера Кирил Петков при старта на парламентарния контрол.

 

По модела на ГЕРБ министрите обикновено имат по-важни дела, отколкото да се явят в Народното събрание, в парламентарна република, каквато е България. Но това ние го разбираме. Тази власт така започна и така се създаде – в нарушение на Конституцията и законите на страната, коментира Карадайъ.

 

Обикновено, господин председател, според вашата терминология, действията им се олицетворяват с едни фактологически неточности, каквито чухме преди малко в декларация от господин Христо Иванов. Той направи декларация, в която призова да се проследят капиталите на медиите с цел да се види кой каква пропаганда прави и от кого е зависим, продължи лидерът на ДПС.

 

И се обърна към председателя на парламента Никола Минчев: "Вие трябваше да кажете на господин Иванов и да му припомните, че преди три месеца – на 14 февруари, хубавата дата, празник, имаше зададен въпрос към министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков. Въпросът бе кой какво финансира и какви капитали има в медиите в България, които оперират, дали и как са им предоставени държавни и европейски средства? Тези средства дали са предоставяни чрез пряко договаряне или с обществени поръчки? Включително и сред критериите дали фигурират изисквания да присъстват в регистъра на Министерството на културата на Република България, както е записано в закона?"

 

Въпросът е от 14 февруари. Той бе зададен от българския евродепутат господин Илхан Кючюк от ДПС, президент на АЛДЕ, припомни Мустафа Карадайъ. Той бе многократно прекъснат от Никола Минчев. Още веднъж, ако бе прекъснете, мисля че няма да разберете защо сте там, коментира народният представител.

 

Г-н председател, Вие трябваше да напомните на г-н Иванов, че ако е искрен и държи на точността, на това, което каза в декларацията, той по-скоро трябва да напусне тази власт, която не е прозрачна, не изпълнява Конституцията, не изпълнява законите на страната, за да може България наистина да тръгне по демократичен път, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Защото има внушения в публичното пространство, че един кръг наречен „Капитал“ се финансира от държавни и чуждестранни средства, допълни той.

 

Тази публичност ние чакаме да я видим от три месеца. Не само за тях, а за всички, за да е ясно кой кой е на медийния пазар в България, каза още Мустафа Карадайъ.

 

Но още веднъж, господин председател, напомнете, че законите и Конституцията на тази страна трябва да се изпълняват, заяви лидерът на ДПС. И настоя председателят на НС да даде почивка, докато премиерът Кирил Петков се появи в пленарната зала.

 

Явно България вече няма да е парламентарна република, а е премиерска, но това е въпрос на Конституция, а не въпрос на мераци или усещания на когото и да е, заключи Мустафа Карадайъ.


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46