ДПС ще подходят разумно и принципно и няма да внасят законопроекти с предизборни цели

Мустафа Карадайъ: Там, където свършва диалогът - свършва и парламентарната демокрация

3735 | 5 май 2021 | 10:15

Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това винаги губи парламентаризмът, държавността, демокрацията. В крайна сметка губят всички български граждани, заяви председателят на ДПС


Там, където свършва диалогът - свършва и парламентарната демокрация. Това каза председтелят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде Агенция "Фокус". Мустафа Карадайъ заяви, че диалогът е неизменна част от демократичния процес и няма алтернатива.

"45-ото Народно събрание явно ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм. Именно този популизъм е повод и причини за огромния брой законопроекти и други актове на Народното събрание, без оглед на последици, без съгласуваност, без оценка на въздействието върху бюджета на страната в една такава сложна ситуация на кризи, включително и политическа. Основното си остава. Кратката биография и тъкмо тя поставя всички политически сили в условия на предизборна кампания", каза още Карадайъ.

Той заяви, че ДПС ще подходят разумно и принципно и няма да внасят законопроекти с предизборни цели.

"Нас ни интересуват последиците и въздействието на тези закони върху предизборно продъненият бюджет. Прекалено безотговорно е в момент на политическа нестабилност да заложиш такива капани пред бъдещето управление. Нас ни интересува, защото всички знаем, че свършат ли парите в бюждета, сметката ще я плащаме всички ние българскит еграждани. Продължаваме да твърдим, че в Народното събрание и всички политици стоят много по-важни въпроси, да трасираме пътя за решаване на основните кризи, свързани с пандемията, бедността", заяви още председателят на ДПС.

Той коментира, че в Народното събрание партиите не си говорят, а всяка е тръгнала да прави предизборна кампания. "Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това винаги губи парламентаризмът, държавността, демокрацията. В крайна сметка губят всички български граждани. Ние от ДПС отчитаме, че при днешното състояние на нещата, още преди началото на предизборната кампания и следващите избори, всички трябва да заявим ясно: след предстоящите предсрочни избори е наложително да има такова Народно събрание, което да може да излъчи и действащ кабинет.

 

Призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да загърбим партийните интереси и да проведем такава кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след предстоящите предсрочни парламентарни избори без да забравяме, че там, където свършва диалогът, там свършва и парламентарната демокрация", заяви още Карадайъ. Той призова в кампанията да се срещнат аргументи и предложения от програмите на партиите.

 

Ето пълния текст на декларацията на Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

45-ото Народно събрание явно ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм. Именно този популизъм е повод и причина за огромния брой законопроекти и други актове на Народното събрание, без оглед на последици, без съгласуваност, без оценка на въздействието върху бюджета на страната в една такава сложна ситуация на кризи, включително и политическа криза. Но, основното си остава кратката биография и тъкмо тя поставя всички политически сили в условия на предизборна кампания.

Ние от Движение за права и свободи отново ще подходим разумно и принципно. Ние няма да внасяме законопроекти с предизборни цели, защото нас ни интересуват последиците и въздействието на тези закони върху предизборно продънения бюджет. Прекалено безотговорно е в момент на политическа нестабилност, неясни бюджетни параметри, да заложиш такива капани пред бъдещо управление, независимо чие ще бъде то. Нас ни интересува, защото всички знаем, че свършат ли парите в бюджета, сметката ще я плащаме всички ние, българските граждани.

Продължаваме да твърдим, че пред Народното събрание и всички политици стоят много по-важни въпроси – да трасираме пътя за решаване на основните кризи, свързани с пандемията, бедността, забуксувалата икономика, компрометирания държавен бюджет и т.н.

За съжаление, независимо от нашия анализ и прочит на резултатите от произведените избори за 45-о Народно събрание, които изискваха промяна чрез диалог, воля за такава промяна в настоящия Парламент няма. Няма политическа воля за промяна! И това трябва да го знаят българските граждани.

След конституирането на Народното събрание, на база конституционно установения ред, ние изразихме подкрепа в името на решаването на проблемите на гражданите, така належащите проблеми, чието решаване, ако се отлага, прави подобряването на състоянието на нещата в страната доста трудно.

Това означаваше предимно две неща:

– без да участваме във властта да подкрепяме правителство на промяната, в случай че представят кабинет с ясна визия за развитието на страната;

– дадохме ясен знак, че е време за нов модел на поведение и управление;

 

– на основата на диалога в Народното събрание и между отделните институции, изпълнявайки програма за управление по постигане на приоритетните цели за страната.

Политическото време изискваше по-отговорно поведение и по-решителни действия. Думата имат не отделните партии, а техните програми. Дано този момент да не е отминал безвъзвратно. Дано сме се поучили от урока, който получихме всички ние.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

В нашата предизборна кампания мотото ни беше „Рестарт на държавността“. От 10 и повече години ние от ДПС говорим за нормалност в политиката, непрекъснато повтаряме, че управлението трябва да бъде на база програма с приоритети с ясна визия за развитие на страната.

Днешната ситуация е доста тревожна – в Народното събрание партиите не си говорят, всяка партия е тръгнала да прави предизборна кампания.

Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това винаги губи парламентаризмът, губи държавността, губи демокрацията. В крайна сметка, губят всички български граждани.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от ДПС, отчитаме, че при днешното състояние на нещата, още преди началото на предизборната кампания и следващите избори, да заявим ясно: след предстоящите предсрочни избори е наложително да има такова Народно събрание, което да може да излъчи и действащ кабинет. Призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да загърбим партийните интереси и да проведем такава кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Без да забравяме, че там, където свършва диалогът, там свършва и парламентарната демокрация.

Нека в предизборната кампания се срещнат аргументи и идеи от партийните ни програми с ясни и реални планове за действие.

Нека никога не забравяме, че политиците сме за това да решаваме проблемите на хората, на обществото, а не свои лични или партийни интереси. Диалогът е неизменна част от демократичния процес и няма алтернатива.

Това изисква от нас отговорно поведение и отговорни решения в условия и на основата на диалог.

Длъжни сме да го постигнем.

За да сме спокойни за утрешния ден!

 Мустафа Карадайъ: Там, където свършва диалогът - свършва и парламентарната демокрация

Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това винаги губи парламентаризмът, държавността, демокрацията. В крайна сметка губят всички български граждани, заяви председателят на ДПС

От категорията

Борис Михайлов след нападките: С някои господа от ГЕРБ ще се видим в съда!

Снимка Правителствена информационна служба-1624454927.png

Говорителят на правителството показа изпълнителен лист от 19 август 2015 г., ...

23 юни 2021 | 16:22

Болничният му вече е изтекъл

Отстраненият шеф на пловдивската полиция: В отпуск по бащинство съм до ноември

Снимка БГНЕС-1624455241.jpg

Съпругата му се е върнала на работа и до ноември той ще може да използва отпуск ...

23 юни 2021 | 16:32

Мустафа Карадайъ от Казанлък: Тези, които се кичат с етикет “промяна”, са подмяна!
(Видео)

Ръководството на ДПС е убедено, че в област Стара Загора ДПС може да вземе два мандата -1624480287.jpg

В България няма диалог между партиите и институциите, няма взаимен контрол ...

23 юни 2021 | 23:26

Cмeнихa шeфa нa баретите
(Видео)

-1465066406.jpg

Ocнoвнaтa зaдaчa на подразделението e рeaгирaнe cрeщу тeрoриcтични дeйcтвия, ...

23 юни 2021 | 20:38