Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

Сред експонатите са стар парен валяк, самолет от началото на XX век и оригинални ретро автомобили

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

14535 | 21 дек. 2022 | 16:30

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през 1920-1930 година. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!-Muzeyat--Koch--v-Ankara---vazhodat-na-nay-prosperirashtata-familiya-v-Turtsiya-_1671639147.pngОснователя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) -Osnovatelya-na-Koch-Grup-i-Koch-Holding---Ahmet-Vehbi-Koch--1901---1996--_1671634337.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628683.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628639.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628620.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628609.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628600.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628590.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628581.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628565.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628556.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628549.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628544.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628537.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628531.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628525.jpgМузеят "Коч" в Анкара показва техника, колекционирана повече от век! Има дори стая с вещи на Ататюрк-Muzeyat--Koch--v-Ankara-pokazva-tehnika--kolektsionirana-poveche-ot-vek--Ima-dori-staya-s-veshti-na-Atatyurk_1671626668.pngРахми М. Коч (1930 - )-Rahmi-M--Koch--1930----_1671634799.jpgМустафа Кемал Ататюрк (1881 - 1938)-Mustafa-Kemal-Atatyurk--1881---1938-_1671634895.jpg

Музеят "Рахми М. Коч" в Анкара пренася посетителите в друга епоха, открехвайки вратата между минало и бъдеще, чийто своеобразен мост е науката.

 

На територия от пет етажа са разположени стотици хиляди вещи, принадлежали на известната турска династия в продължение на повече от век.

 

Иторията на турския индустриално-финансов холдинг "Коч" е христоматиен пример за успешния бизнес на една фамилия и превръщането й в могъщ съвременeн клан.

Коч Холдинг (на турски: Koç Holding) е един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Принадлежи на влиятелната фамилия Коч, която е сред най-богатите турски фамилии. Основан е през 1926 г. Включен е в списъка Forbes Global 2000. 

 

Основателя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) е председател на Коч Холдинг от 1963 г. до 1984 г.

През 1984 г. се пенсионира, но остава почетен председател и се съсредоточава върху социалните дейности и филантропията.

От 2003 г. до смъртта си в началото на 2016 г. поста председател на Коч Холдинг заема Мустафа Коч (1960 – 2016), най-възрастният син на Рахми Коч и внук на основателя на фирмата и холдинга - Ахмет Вехби Коч.

Сп. "Форбс" оценява личното състояние на Рахми Коч на 2.3 млрд. долара.

 

През февруари 2016 г., вторият син на Рахми Коч - Йомер Коч става председател на Коч Холдинг, а неговият брат - Али Коч (най-малкият син на Рахми Коч) става заместник-председател на Коч Холдинг и собственик на турския футболен гранд - Фенербахче.

 

В Турция Коч Холдингт е не само известна фирма, а и името на неофициално пъвата фамилия на страната.

Вехби Коч се числи към най-важните пионери на турската индустриализация.

През 1926-та - три години след основаването на съвременната турскадържава от Кемал Ататюрк, той наследява от баща си бакалския му магазин в Анкара. Скоро той разработва магазинчето в представителство на чуждестранни концерни и започва да продава автомобили Форд и петрол от Стандарт Ойл.

После започва исам да произвежда: кибрит, електрически крушки, кабели и първата турска лека кола марка "Анадол". Основателят на семейния концерн почива в 1996 год. Фирмената империя все още е доголяма степен в ръцете на семейството.

 

Експонатите в музея са от различни сфери на живота, бита и дейността на сина на Ахмет Вехби Коч Рахми М. Коч и наследниците му - яхтинг, риболов, гмуркане, автомобилизъм, ветроходство, ски. Цял етаж е зает от занаятчийски принадлежности от всички сфери, обособени в самостоятелни стая - шивашко ателие, моделирство, обущарница, бръснарница, кожарница и т.н.

 

Друга част от експозицията пренася в атмосферата на жилището на Коч с автентични мебели, използвани от фамилията. Има и обособена огромна стая с портрети и вещи, принадлежали на основателя на Република Турция Кемал Ататюрк.

 

Музеят  "Рахми М. Коч" в Анкара отваря врати през 2005 г., ставайки първият политехнически музей в турската столица.


Експозицията, заемаща пет етажа, се помещава в историческата сграда на Каравансарая, която се нарича Ченгелхан. Намира се при главната входна порта на градската крепост на Анкара.

 

Сградата на Кервансарая е построена през 1522 г. През почти 500-годишната си история е използвана за различни цели, включително като хотел и склад и за производство на изделия от вълна. Според стандартите на XVI век. е построена като огромен хотел с много стаи и кошари за камили.

 

Кой е Рахми М. Коч?
Музеят носи името на турския бизнесмен Рахми Коч. Той е роден в Анкара през 1930 г. в семейството на индустриалеца Вехби Коч.

Рахми получава образование първо в родния си град, а след това в САЩ и започва работа в компанията на баща си, холдинга "Коч". Тази компания през 1950-1980 г. се занимава с индустриализация в Турция, включително създаване на предприятия за производство на електрически крушки, кабели, домакински уреди, автомобили и трактори.

 

Коч е за Турция това, което са за Германия Сименс, Метро, БМВ, Комерцбанк плюс някои месо- и млекопроизводители, само че всичките взети заедно.

За Коч работят близо 55 000 души, над 3,5 % от турския БВП се произвежда от тази групировка.

На практика във всяко едно турско домакинство се намира по някой продукт от производствената палитра на 100-те дъщерни фирми. Марките са познати на всички.
Понастоящем една трета от оборота на Коч е зад граница. "След 5 години искаме да са 50 %", обяснява шефът на концерна.

 

През 2017 г. Рахми Коч заема шеста позиция в списъка на 100-те най-големи бизнесмени в Турция според списание Forbes. Състоянието му се оценява на 2,2 милиарда щатски долара.

Вехби, основателят на холдинга "Коч", в началото на своята бизнес кариера е притежавал магазин на територията на точно този Кервансарай, където сега се намира Музеят на фамилията.

 

През 2003 г. помещенията на историческата сграда са наети от областния отдел на фондовете на Анкара и в нея започват реставрационни работи. Те са завършени през април 2005 г. и реновираната сграда е отворена за обществеността като политехнически музей.

През 2012 г. Културната фондация "Рахми Коч" придобива още една историческа сграда - Кервансарай, построен през 1511 г. След реставрационните работи през 2016 г. е открит още един музеен обект.

Експозиция на музея "Рахми Коч"
Експозицията на музея "Рахми Коч" запознава посетителите не само с политехнически теми, но и с други теми, например личните вещи на Мустафа Кемал Ататюрк (любезно дарение от сина му проф. д-р Юрдакул Юрдакул и неговата снаха г-жа Айше Ацатай Юрдакул) и наградите на Рахми Коч. В една от залите на музея е монтиран манекен на бизнесмен, около който са поставени не само награди, но и аксесоари от офиса. Друга галерия представя вещи и семейни снимки на покойния Мустафа Коч. Този представител на известно семейство се е интересувал от конна езда, голф и сафари.

Музейна зала с лични вещи и восъчна фигура на Рахми Коч
По-голямата част от експозицията на музея Рахми Коч представлява интерес за хора от всички възрасти, които се интересуват от технологиите. Запознава посетителите с историята на различните видове транспорт – морски, въздушен, автомобилен и железопътен.

 

Сред експонатите има модели на стар парен валяк, самолет от началото на XX век и парен локомотив от XIX век, както и оригинални ретро автомобили като Ford T.

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през раннорепубликанския период от 1920-1930-те години. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници.

 

В Политехническия музей децата пък ще се насладят на изложбата на стари играчки от първата половина на XX век, както и на американския самолет Cessna, монтиран в двора на музея. Подобно на колесния трактор от 1955 г., той е свързан с темата за селското стопанство. Също така в залите на музея има къщи за детски играчки, американската колекция на Рахми Коч, модели на стари парни машини и различни средства за комуникация.

Къде се намира Музеят?
Музеят "Рахми Коч" се намира в района на Алтъндаг. Това е центърът на Анкара, между централната жп гара и цитаделата. Туристите могат да стигнат до музея и пеша от гарата. Също така недалеч от него е метростанция "Ulus".

 

Любопина подробност е, че Музей на Рахми Коч има не само в Анкара, но и в други градове на Турция, включително Истанбул. Като този в бившия Цариград е считан за един от най-добрите политехнически музей в целия свят.

 

Фамилията създава фондация „Вехби Коч“, която е една от първите фондации на Република Турция - основана на 17 януари 1969 г. от Вехби Коч. Фондацията предоставя услуги на общественността в областта на образованието, здравеопазването и културата, включително и чрез подпомагане на мащабни проекти.


Един от основните проекти на фондация „Вехби Коч“ в областта на образованието е Университета „Коч“.

Въпреки сравнително кратката си история, Университет „Коч“ вече е един от добре установените и най-престижни университети в Турция. Факултетът по медицина на Университета „Коч“ започна прием през месец септември 2010 г.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


Еврохолд

От категорията

Филиз Хюсменова: И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Филиз Хюсменова: Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност-Filiz-Hyusmenova-vdigna-rezultata-na-DPS-vav-Varna-s-blizo-1000-glasa_1680521504.jpg

Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си ...

12 юли 2024 | 23:17

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя-Politico--Orban-vazrazhda-Habsburgskata-imperiya_1720817362.jpg

Въпреки че французите ще имат най-голямата делегация в групата с 30 ...

12 юли 2024 | 23:48

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39

НАЙ-ВАЖНОТО

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Появяват се твърдения, че българите и помаците искат да откраднат партията от турците

Искра Михайлова: Насажда се конфликт в ДПС, който прераства в нещо много по-опасно

Искра Михайлова: Насажда се конфликт в ДПС, който прераства в нещо много по-опасно-Iskra-Mihaylova--Nasazhda-se-konflikt-v-DPS--koyto-prerastva-v-neshto-mnogo-po-opasno_1720816426.png

Конфликт Пеевски – Доган няма, има конфликт между Пеевски и група хора, които ...

12 юли 2024 | 23:31

Посланието на д-р Ахмед Доган е рубиконът, думите му ще бележат бъдещите обществени взаимоотношения

Филиз Хюсменова: И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Филиз Хюсменова: Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност-Filiz-Hyusmenova-vdigna-rezultata-na-DPS-vav-Varna-s-blizo-1000-glasa_1680521504.jpg

Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си ...

12 юли 2024 | 23:17

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39