Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

Сред експонатите са стар парен валяк, самолет от началото на XX век и оригинални ретро автомобили

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

11275 | 21 дек. 2022 | 16:30

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през 1920-1930 година. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!-Muzeyat--Koch--v-Ankara---vazhodat-na-nay-prosperirashtata-familiya-v-Turtsiya-_1671639147.pngОснователя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) -Osnovatelya-na-Koch-Grup-i-Koch-Holding---Ahmet-Vehbi-Koch--1901---1996--_1671634337.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628683.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628639.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628620.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628609.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628600.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628590.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628581.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628565.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628556.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628549.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628544.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628537.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628531.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628525.jpgМузеят "Коч" в Анкара показва техника, колекционирана повече от век! Има дори стая с вещи на Ататюрк-Muzeyat--Koch--v-Ankara-pokazva-tehnika--kolektsionirana-poveche-ot-vek--Ima-dori-staya-s-veshti-na-Atatyurk_1671626668.pngРахми М. Коч (1930 - )-Rahmi-M--Koch--1930----_1671634799.jpgМустафа Кемал Ататюрк (1881 - 1938)-Mustafa-Kemal-Atatyurk--1881---1938-_1671634895.jpg

Музеят "Рахми М. Коч" в Анкара пренася посетителите в друга епоха, открехвайки вратата между минало и бъдеще, чийто своеобразен мост е науката.

 

На територия от пет етажа са разположени стотици хиляди вещи, принадлежали на известната турска династия в продължение на повече от век.

 

Иторията на турския индустриално-финансов холдинг "Коч" е христоматиен пример за успешния бизнес на една фамилия и превръщането й в могъщ съвременeн клан.

Коч Холдинг (на турски: Koç Holding) е един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Принадлежи на влиятелната фамилия Коч, която е сред най-богатите турски фамилии. Основан е през 1926 г. Включен е в списъка Forbes Global 2000. 

 

Основателя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) е председател на Коч Холдинг от 1963 г. до 1984 г.

През 1984 г. се пенсионира, но остава почетен председател и се съсредоточава върху социалните дейности и филантропията.

От 2003 г. до смъртта си в началото на 2016 г. поста председател на Коч Холдинг заема Мустафа Коч (1960 – 2016), най-възрастният син на Рахми Коч и внук на основателя на фирмата и холдинга - Ахмет Вехби Коч.

Сп. "Форбс" оценява личното състояние на Рахми Коч на 2.3 млрд. долара.

 

През февруари 2016 г., вторият син на Рахми Коч - Йомер Коч става председател на Коч Холдинг, а неговият брат - Али Коч (най-малкият син на Рахми Коч) става заместник-председател на Коч Холдинг и собственик на турския футболен гранд - Фенербахче.

 

В Турция Коч Холдингт е не само известна фирма, а и името на неофициално пъвата фамилия на страната.

Вехби Коч се числи към най-важните пионери на турската индустриализация.

През 1926-та - три години след основаването на съвременната турскадържава от Кемал Ататюрк, той наследява от баща си бакалския му магазин в Анкара. Скоро той разработва магазинчето в представителство на чуждестранни концерни и започва да продава автомобили Форд и петрол от Стандарт Ойл.

После започва исам да произвежда: кибрит, електрически крушки, кабели и първата турска лека кола марка "Анадол". Основателят на семейния концерн почива в 1996 год. Фирмената империя все още е доголяма степен в ръцете на семейството.

 

Експонатите в музея са от различни сфери на живота, бита и дейността на сина на Ахмет Вехби Коч Рахми М. Коч и наследниците му - яхтинг, риболов, гмуркане, автомобилизъм, ветроходство, ски. Цял етаж е зает от занаятчийски принадлежности от всички сфери, обособени в самостоятелни стая - шивашко ателие, моделирство, обущарница, бръснарница, кожарница и т.н.

 

Друга част от експозицията пренася в атмосферата на жилището на Коч с автентични мебели, използвани от фамилията. Има и обособена огромна стая с портрети и вещи, принадлежали на основателя на Република Турция Кемал Ататюрк.

 

Музеят  "Рахми М. Коч" в Анкара отваря врати през 2005 г., ставайки първият политехнически музей в турската столица.


Експозицията, заемаща пет етажа, се помещава в историческата сграда на Каравансарая, която се нарича Ченгелхан. Намира се при главната входна порта на градската крепост на Анкара.

 

Сградата на Кервансарая е построена през 1522 г. През почти 500-годишната си история е използвана за различни цели, включително като хотел и склад и за производство на изделия от вълна. Според стандартите на XVI век. е построена като огромен хотел с много стаи и кошари за камили.

 

Кой е Рахми М. Коч?
Музеят носи името на турския бизнесмен Рахми Коч. Той е роден в Анкара през 1930 г. в семейството на индустриалеца Вехби Коч.

Рахми получава образование първо в родния си град, а след това в САЩ и започва работа в компанията на баща си, холдинга "Коч". Тази компания през 1950-1980 г. се занимава с индустриализация в Турция, включително създаване на предприятия за производство на електрически крушки, кабели, домакински уреди, автомобили и трактори.

 

Коч е за Турция това, което са за Германия Сименс, Метро, БМВ, Комерцбанк плюс някои месо- и млекопроизводители, само че всичките взети заедно.

За Коч работят близо 55 000 души, над 3,5 % от турския БВП се произвежда от тази групировка.

На практика във всяко едно турско домакинство се намира по някой продукт от производствената палитра на 100-те дъщерни фирми. Марките са познати на всички.
Понастоящем една трета от оборота на Коч е зад граница. "След 5 години искаме да са 50 %", обяснява шефът на концерна.

 

През 2017 г. Рахми Коч заема шеста позиция в списъка на 100-те най-големи бизнесмени в Турция според списание Forbes. Състоянието му се оценява на 2,2 милиарда щатски долара.

Вехби, основателят на холдинга "Коч", в началото на своята бизнес кариера е притежавал магазин на територията на точно този Кервансарай, където сега се намира Музеят на фамилията.

 

През 2003 г. помещенията на историческата сграда са наети от областния отдел на фондовете на Анкара и в нея започват реставрационни работи. Те са завършени през април 2005 г. и реновираната сграда е отворена за обществеността като политехнически музей.

През 2012 г. Културната фондация "Рахми Коч" придобива още една историческа сграда - Кервансарай, построен през 1511 г. След реставрационните работи през 2016 г. е открит още един музеен обект.

Експозиция на музея "Рахми Коч"
Експозицията на музея "Рахми Коч" запознава посетителите не само с политехнически теми, но и с други теми, например личните вещи на Мустафа Кемал Ататюрк (любезно дарение от сина му проф. д-р Юрдакул Юрдакул и неговата снаха г-жа Айше Ацатай Юрдакул) и наградите на Рахми Коч. В една от залите на музея е монтиран манекен на бизнесмен, около който са поставени не само награди, но и аксесоари от офиса. Друга галерия представя вещи и семейни снимки на покойния Мустафа Коч. Този представител на известно семейство се е интересувал от конна езда, голф и сафари.

Музейна зала с лични вещи и восъчна фигура на Рахми Коч
По-голямата част от експозицията на музея Рахми Коч представлява интерес за хора от всички възрасти, които се интересуват от технологиите. Запознава посетителите с историята на различните видове транспорт – морски, въздушен, автомобилен и железопътен.

 

Сред експонатите има модели на стар парен валяк, самолет от началото на XX век и парен локомотив от XIX век, както и оригинални ретро автомобили като Ford T.

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през раннорепубликанския период от 1920-1930-те години. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници.

 

В Политехническия музей децата пък ще се насладят на изложбата на стари играчки от първата половина на XX век, както и на американския самолет Cessna, монтиран в двора на музея. Подобно на колесния трактор от 1955 г., той е свързан с темата за селското стопанство. Също така в залите на музея има къщи за детски играчки, американската колекция на Рахми Коч, модели на стари парни машини и различни средства за комуникация.

Къде се намира Музеят?
Музеят "Рахми Коч" се намира в района на Алтъндаг. Това е центърът на Анкара, между централната жп гара и цитаделата. Туристите могат да стигнат до музея и пеша от гарата. Също така недалеч от него е метростанция "Ulus".

 

Любопина подробност е, че Музей на Рахми Коч има не само в Анкара, но и в други градове на Турция, включително Истанбул. Като този в бившия Цариград е считан за един от най-добрите политехнически музей в целия свят.

 

Фамилията създава фондация „Вехби Коч“, която е една от първите фондации на Република Турция - основана на 17 януари 1969 г. от Вехби Коч. Фондацията предоставя услуги на общественността в областта на образованието, здравеопазването и културата, включително и чрез подпомагане на мащабни проекти.


Един от основните проекти на фондация „Вехби Коч“ в областта на образованието е Университета „Коч“.

Въпреки сравнително кратката си история, Университет „Коч“ вече е един от добре установените и най-престижни университети в Турция. Факултетът по медицина на Университета „Коч“ започна прием през месец септември 2010 г.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

В затвора критикът на Кремъл изчита 44 книги на английски език, следи кампанията на Тръмп и не губи надежди за Русия-Aleksey-Navalni_1705510616.jpg

Ако им кажат да те нахранят с хайвер утре, те ще те нахранят с хайвер. Ако им ...

20 февр. 2024 | 16:57

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?

Иван Кръстев във "Файненшъл таймс": Сценарият "Западна Германия" ли е бъдещето на Украйна?-1554789422.jpg

Нарастват знаците, че Москва може да започне разговора за „края на войната“ в ...

20 февр. 2024 | 14:55

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални

Кеворкян: Карлсън и нашите храбреци. Смъртта на Навални-1568320806.jpg

Смъртта на Навални ще изиграе ролята на тромб, който ще „запуши“ сериозните ...

18 февр. 2024 | 09:16

Най-важното

С документа се забраняват плаващите мнозинства

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията

Меморандумът на ПП-ДБ: Парцелиране на държавата, дискриминация спрямо ДПС, изолиране на опозицията-Memorandumat-na-PP-DB--Partselirane-na-darzhavata--diskriminatsiya-spryamo-DPS--izolirane-na-opozitsiyata_1708466344.jpg

Дори и ДПС, което подкрепяше всички евроатлантически решения на сглобката, е ...

20 февр. 2024 | 23:57

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33