Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

Сред експонатите са стар парен валяк, самолет от началото на XX век и оригинални ретро автомобили

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!

4922 | 21 дек. 2022 | 16:30

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през 1920-1930 година. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници

Музеят "Коч" в Анкара - възходът на най-проспериращата фамилия в Турция!-Muzeyat--Koch--v-Ankara---vazhodat-na-nay-prosperirashtata-familiya-v-Turtsiya-_1671639147.pngОснователя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) -Osnovatelya-na-Koch-Grup-i-Koch-Holding---Ahmet-Vehbi-Koch--1901---1996--_1671634337.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628683.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628639.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628620.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628609.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628600.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628590.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628581.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628565.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628556.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628549.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628544.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628537.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628531.jpgСн. Епицентър.бг-Sn--Epitsentar-bg_1671628525.jpgМузеят "Коч" в Анкара показва техника, колекционирана повече от век! Има дори стая с вещи на Ататюрк-Muzeyat--Koch--v-Ankara-pokazva-tehnika--kolektsionirana-poveche-ot-vek--Ima-dori-staya-s-veshti-na-Atatyurk_1671626668.pngРахми М. Коч (1930 - )-Rahmi-M--Koch--1930----_1671634799.jpgМустафа Кемал Ататюрк (1881 - 1938)-Mustafa-Kemal-Atatyurk--1881---1938-_1671634895.jpg

Музеят "Рахми М. Коч" в Анкара пренася посетителите в друга епоха, открехвайки вратата между минало и бъдеще, чийто своеобразен мост е науката.

 

На територия от пет етажа са разположени стотици хиляди вещи, принадлежали на известната турска династия в продължение на повече от век.

 

Иторията на турския индустриално-финансов холдинг "Коч" е христоматиен пример за успешния бизнес на една фамилия и превръщането й в могъщ съвременeн клан.

Коч Холдинг (на турски: Koç Holding) е един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати на Турция. Принадлежи на влиятелната фамилия Коч, която е сред най-богатите турски фамилии. Основан е през 1926 г. Включен е в списъка Forbes Global 2000. 

 

Основателя на Коч Груп и Коч Холдинг - Ахмет Вехби Коч (1901 - 1996) е председател на Коч Холдинг от 1963 г. до 1984 г.

През 1984 г. се пенсионира, но остава почетен председател и се съсредоточава върху социалните дейности и филантропията.

От 2003 г. до смъртта си в началото на 2016 г. поста председател на Коч Холдинг заема Мустафа Коч (1960 – 2016), най-възрастният син на Рахми Коч и внук на основателя на фирмата и холдинга - Ахмет Вехби Коч.

Сп. "Форбс" оценява личното състояние на Рахми Коч на 2.3 млрд. долара.

 

През февруари 2016 г., вторият син на Рахми Коч - Йомер Коч става председател на Коч Холдинг, а неговият брат - Али Коч (най-малкият син на Рахми Коч) става заместник-председател на Коч Холдинг и собственик на турския футболен гранд - Фенербахче.

 

В Турция Коч Холдингт е не само известна фирма, а и името на неофициално пъвата фамилия на страната.

Вехби Коч се числи към най-важните пионери на турската индустриализация.

През 1926-та - три години след основаването на съвременната турскадържава от Кемал Ататюрк, той наследява от баща си бакалския му магазин в Анкара. Скоро той разработва магазинчето в представителство на чуждестранни концерни и започва да продава автомобили Форд и петрол от Стандарт Ойл.

После започва исам да произвежда: кибрит, електрически крушки, кабели и първата турска лека кола марка "Анадол". Основателят на семейния концерн почива в 1996 год. Фирмената империя все още е доголяма степен в ръцете на семейството.

 

Експонатите в музея са от различни сфери на живота, бита и дейността на сина на Ахмет Вехби Коч Рахми М. Коч и наследниците му - яхтинг, риболов, гмуркане, автомобилизъм, ветроходство, ски. Цял етаж е зает от занаятчийски принадлежности от всички сфери, обособени в самостоятелни стая - шивашко ателие, моделирство, обущарница, бръснарница, кожарница и т.н.

 

Друга част от експозицията пренася в атмосферата на жилището на Коч с автентични мебели, използвани от фамилията. Има и обособена огромна стая с портрети и вещи, принадлежали на основателя на Република Турция Кемал Ататюрк.

 

Музеят  "Рахми М. Коч" в Анкара отваря врати през 2005 г., ставайки първият политехнически музей в турската столица.


Експозицията, заемаща пет етажа, се помещава в историческата сграда на Каравансарая, която се нарича Ченгелхан. Намира се при главната входна порта на градската крепост на Анкара.

 

Сградата на Кервансарая е построена през 1522 г. През почти 500-годишната си история е използвана за различни цели, включително като хотел и склад и за производство на изделия от вълна. Според стандартите на XVI век. е построена като огромен хотел с много стаи и кошари за камили.

 

Кой е Рахми М. Коч?
Музеят носи името на турския бизнесмен Рахми Коч. Той е роден в Анкара през 1930 г. в семейството на индустриалеца Вехби Коч.

Рахми получава образование първо в родния си град, а след това в САЩ и започва работа в компанията на баща си, холдинга "Коч". Тази компания през 1950-1980 г. се занимава с индустриализация в Турция, включително създаване на предприятия за производство на електрически крушки, кабели, домакински уреди, автомобили и трактори.

 

Коч е за Турция това, което са за Германия Сименс, Метро, БМВ, Комерцбанк плюс някои месо- и млекопроизводители, само че всичките взети заедно.

За Коч работят близо 55 000 души, над 3,5 % от турския БВП се произвежда от тази групировка.

На практика във всяко едно турско домакинство се намира по някой продукт от производствената палитра на 100-те дъщерни фирми. Марките са познати на всички.
Понастоящем една трета от оборота на Коч е зад граница. "След 5 години искаме да са 50 %", обяснява шефът на концерна.

 

През 2017 г. Рахми Коч заема шеста позиция в списъка на 100-те най-големи бизнесмени в Турция според списание Forbes. Състоянието му се оценява на 2,2 милиарда щатски долара.

Вехби, основателят на холдинга "Коч", в началото на своята бизнес кариера е притежавал магазин на територията на точно този Кервансарай, където сега се намира Музеят на фамилията.

 

През 2003 г. помещенията на историческата сграда са наети от областния отдел на фондовете на Анкара и в нея започват реставрационни работи. Те са завършени през април 2005 г. и реновираната сграда е отворена за обществеността като политехнически музей.

През 2012 г. Културната фондация "Рахми Коч" придобива още една историческа сграда - Кервансарай, построен през 1511 г. След реставрационните работи през 2016 г. е открит още един музеен обект.

Експозиция на музея "Рахми Коч"
Експозицията на музея "Рахми Коч" запознава посетителите не само с политехнически теми, но и с други теми, например личните вещи на Мустафа Кемал Ататюрк (любезно дарение от сина му проф. д-р Юрдакул Юрдакул и неговата снаха г-жа Айше Ацатай Юрдакул) и наградите на Рахми Коч. В една от залите на музея е монтиран манекен на бизнесмен, около който са поставени не само награди, но и аксесоари от офиса. Друга галерия представя вещи и семейни снимки на покойния Мустафа Коч. Този представител на известно семейство се е интересувал от конна езда, голф и сафари.

Музейна зала с лични вещи и восъчна фигура на Рахми Коч
По-голямата част от експозицията на музея Рахми Коч представлява интерес за хора от всички възрасти, които се интересуват от технологиите. Запознава посетителите с историята на различните видове транспорт – морски, въздушен, автомобилен и железопътен.

 

Сред експонатите има модели на стар парен валяк, самолет от началото на XX век и парен локомотив от XIX век, както и оригинални ретро автомобили като Ford T.

Някои зали са заети от експонати на тема турския бит през раннорепубликанския период от 1920-1930-те години. В тях посетителите могат да видят печатница, търговски и занаятчийски помещения с различно предназначение – килимарница, обущарска, часовникарска и бакърджийска работилници.

 

В Политехническия музей децата пък ще се насладят на изложбата на стари играчки от първата половина на XX век, както и на американския самолет Cessna, монтиран в двора на музея. Подобно на колесния трактор от 1955 г., той е свързан с темата за селското стопанство. Също така в залите на музея има къщи за детски играчки, американската колекция на Рахми Коч, модели на стари парни машини и различни средства за комуникация.

Къде се намира Музеят?
Музеят "Рахми Коч" се намира в района на Алтъндаг. Това е центърът на Анкара, между централната жп гара и цитаделата. Туристите могат да стигнат до музея и пеша от гарата. Също така недалеч от него е метростанция "Ulus".

 

Любопина подробност е, че Музей на Рахми Коч има не само в Анкара, но и в други градове на Турция, включително Истанбул. Като този в бившия Цариград е считан за един от най-добрите политехнически музей в целия свят.

 

Фамилията създава фондация „Вехби Коч“, която е една от първите фондации на Република Турция - основана на 17 януари 1969 г. от Вехби Коч. Фондацията предоставя услуги на общественността в областта на образованието, здравеопазването и културата, включително и чрез подпомагане на мащабни проекти.


Един от основните проекти на фондация „Вехби Коч“ в областта на образованието е Университета „Коч“.

Въпреки сравнително кратката си история, Университет „Коч“ вече е един от добре установените и най-престижни университети в Турция. Факултетът по медицина на Университета „Коч“ започна прием през месец септември 2010 г.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Ганев: Електоралната щета за ПП на следващите избори ще бъде по-голяма, няма да застрашават ГЕРБ

Ганев: Електоралната щета за ПП на следващите избори ще бъде по-голяма, няма да застрашават ГЕРБ-1608311985.png

От ПП-ДБ си дадоха сметка, че ако не се направи коалиция с ГЕРБ сега, отиват на ...

8 юни 2023 | 16:26

Минчев: Политическата криза ще се преодолее, след като българските елити поемат своята отговорност

Минчев: Политическата криза ще се преодолее, след като българските елити поемат своята отговорност-1506762417.jpg

Според политолога българската държава е в състояние, в което не е инструмент за ...

8 юни 2023 | 16:18

Най-важното

С думите, изречени от главния прокурор, се уронва престижът на съдебната власт, твърдят вносителите на искането

ВСС продължи да обсъжда освобождаването на Гешев - този път за "политическия боклук"

ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза "политически боклук", употребен от него на пресконференция на 15 май
Снимка БТА-VSS-zapochna-obsazhdane-na-vtoroto-iskane-za-osvobozhdavane-na-Ivan-Geshev-za-izraza--politicheski-bokluk--upotreben-ot-nego-na-preskonferentsiya-na-15-may-Snimka-BTA_1686228137.jpg

Кадровиците ще изслушат Борислав Сафаров и Ясен Тодоров за емоционалното ...

8 юни 2023 | 15:14

Противниците на Гешев обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му - израелецът стоял далече

ВСС прекрати със 17 гласа процедурата срещу главния прокурор по първото искане за оттеглянето му

Заседание на ВСС
Снимка БТА-Zasedanie-na-VSS-Snimka-BTA_1686222324.jpg

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава ...

8 юни 2023 | 13:27

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси, заяви тя

Десислава Атанасова: Връщането на Спецов в НАП е абсолютно недопустимо

Атанасова: ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси-Atanasova--V-GERB-SDS-znaem-ot-opit--che-nay-trudnata-bitka-v-politikata-e-bitkata-sas-samiya-sebe-si_1684837867.jpg

Ще ми се най-накрая и господин Радев да покаже своя проект на Конституция, за ...

8 юни 2023 | 13:55

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор
-1649049451.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Те ще разкажат за емоционалното състояние на главния прокурор преди прескофференцията на 15 май

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев-VSS-shte-izslusha-Borislav-Sarafov-i-Yasen-Todorov-po-vtoroto-iskane-za-ostavkata-na-Geshev_1686230202.jpg

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на ...

8 юни 2023 | 16:07

Той прогнозира, че няма да се стигне до конституционна реформа в 49-ото НС

Проф. Пламен Киров: Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво

Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бърз резултат-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да разтърси" българската ...

8 юни 2023 | 13:53