Музиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия

Световният хореограф Василий Медведев, който поставя балета на Стефан Димитров в Държавна опера Стара Загора

Музиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия

6885 | 29 септ. 2021 | 20:54

Нито един хореограф не би отказал такава интересна работа

Музиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия-1632938154.jpgМузиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия-1632938175.jpgМузиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия-1632938137.jpgМузиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия-1632938120.jpgМузиката превръща „Сънят на Пилат“ в танцова мистерия-1632938104.jpg

„Сънят на Пилат“ е балет от Стефан Димитров, замислен преди повече от 20 години и писан в продължение на четири. Музиката бе представена в зала „България“ и Античния театър през 2018-а от оркестъра на Любка Биаджони, благодарение на фондация „Ценности“. Организацията на бившата първа дама Антонина Стоянова е в основата и на новото сценично превъплъщение на творбата. Този път – в Държавната опера Стара Загора със съдействието на Палмс мюзик, Министерството на културата, Софийската и старозагорската община.

 

Световната премиера на балета ще бъде на 16 октомври в Зала 1 на НДК.

Екипът, който подготвя постановката е международен, а основен двигател е известният руски хореограф Василий Медведев. Той любезно повдигна крайчеца на завесата към творческия си процес.

 

- Господин Медведев, Вие сте световноизвестен хореограф. Бихте ли ни разказали накратко за своята кариера?

  - Започнах своя път в балета на Санкт Петербург (по онова време – Ленинград) в Академията на руския балет „Агрипина Ваганова“. Тогава я наричаха Хореографско училище.  После завърших и петербургската консерватория. Станах солист на балета, после водещ солист в Естония и много години гастролирах на различни сцени по света.

Още като ученик в хореографското училище направих първите си стъпки като хореограф. Дори моят педагог, прочутата балерина Дудинска включи моя вариация в свой балет, който се играеше на сцената на Мариинския театър.

 

Няколко мои балета бяха поставени в Естония и така започна моята дейност като хореограф-постановчик. Работил съм в Болшой театър, в Държавния балет на Берлин, в Пермския и Екатеринбургския академични театри за опера и балет, в националните театри на много европейски страни. Също така в Мексико, в Турция, в Америка, Панама, Украйна, Азербайджан… в кратко интервю като нашето не мога да изброя всичките.

 

Аз поставях класически спектакли, възстановявах старинни, незаслужено забравени балети и нееднократно създавах съвършено нови произведения – такива като „Сънят на Пилат“ на Стефан Димитров.

 

- За първи път от 40 години в България се поставя цял авторски балет. За Вас това предизвикателство ли е или отговорност? - Преди всичко, това е голяма чест за мен и съм много щастлив, че тъкмо аз получих шанса да дам своя принос в развитието на българския балет с музиката на известния композитор Стефан Димитров.  Разбира се, това е и огромна отговорност – да се създаде нова балетна постановка от такъв мащаб, при това с литературен първоизточник, е творческо предизвикателство към професионалното ми майсторство.

 

- Защо предпочетохте определението „танцова мистерия“ за балета „Сънят на Пилат“?

- Струва ми се, че това определение най-точно отразява жанровите особености на нашия спектакъл. Мистерии през средните векове наричали пиесите, съчетаващи религиозни сюжети с елементи на фарс. В този смисъл „мистерия“ може да бъде наречен и романа на Булгаков „Майстора и Маргарита“, по мотиви от който е поставен нашия балет. В него има много тайнственост и загадъчност, както и думата „мистерия“ (mystery). По мнението на творческия ни екип няма по-добро определение за нашия спектакъл.

 

- Веднага ли решихте да приемете предложението на фонд „Ценности“ и Старозагорската опера да поставите балета на Стефан Димитров? - Това беше отговорно решение и аз не го приех отведнъж. Слушах музиката на Стефан Димитров, лично се срещнах с композитора… Ние със Станислав Фечо посетихме спектакли на Старозагорската опера, за да оценим възможностите на балетната трупа.  Поръчах на моя екип да създаде предварителни наброски на либретото и декорите.

 

Едновременно с това водех преговори с фондация „Ценности“ и с директора на балета на Старозагорската опера Сливия Томова. Ние се познаваме отдавна, от времето когато заедно учехме във Вагановското училище и аз съм й много благодарен за подкрепата. Т.е. окончателното взимане на решение бе предшествано от голяма подготвителна работа.  От друга страна, всичко изброено доказва, че дълбоко в душата си аз бях взел решението много бързо. Нито един хореограф  не би отказал такава интересна работа.

 

- Моля, представете своя екип, който толкова често споменавате.

- Той е международен. Преди  всичко, моят постоянен и неизменен асистент Станислав Фечо, хореограф от Чехия. Работим заедно от много години и сме осъществили доста съвместни проекти в различни театри по света. Станислав Фечо, също е бил солист на балета, осъществил е и няколко самостоятелни постановки. Той е опитен балетмайстор, прекрасен педагог, и аз много се радвам, че той е мой помощник.

От няколко години си сътруднича с художника и сценограф от Словакия Павол Юраш. 

 

Заедно работихме по моите балети „Есмералда“ в Хърватия, „Дамата с камелиите“ и „Клеопатра“ в Северна Македония, „Онегин“ в Полша и „Корсар“ в Словакия. Той създаде много интересни костюми. Зрителите ще се полюбуват на превъплъщенията на неговата фантазия: многоликия Воланд, прекрасната Маргарита, фантастичния Котарак, Москва от 30-те години на ХХ век и Йерусалим от времената на Римската империя. Моя постоянна „сътрудничка“ е и руската писателка Яна Темиз, която живее в Турция. Тя създаде либретото към моите нови балети: „Седем красавици“ и „Гойя“ в Баку, „Катя и принцът на Сиам“ в Екатеринбург, „Клеопатра“ в Скопие и други. Съумя да се справи с трудната задача – да превърне мотиви от романа на Булгаков в основа за превода им на езика на хореографията.

 

И, разбира се, този път членове на нашия творчески колектив бяха българския композитор Стефан Димитров и директора на балета на Старозагорската опера Силвия Томова.

 

- „Както стана ясно,  балетът „Сънят на Пилат“ е базиран върху произведението на Булгаков „Майстора и Маргарита“. Наложи ли Ви се да препрочетете книгата?

- Разбира се, „Майстора и Маргарита“ е сред книгите, които може и е нужно да се препрочитат, всеки път откривайки нов смисъл и различни нюанси. Пристъпвайки към постановката, всички ние нееднократно се връщахме към текста на романа.

 

При това трябва да подчертая, че нашият балет не е просто сценично преповтаряне, не е „екранизация“  и не е преразказ на романа с езика на танца. Това е самостоятелно произведение, основано на музиката на Стефан Димитров, който не е нарекъл произведението си „Майстора и Маргарита“, а „Сънят на Пилат“. На мен, като създател на балета, бих искал да избегна примитивните сравнения между книгата и нашия спектакъл. Преди всичко той е базиран на музиката, която го превръща в танцова мистерия.

 

- Всеки, който е гледал репетициите, казва, че има много авангардни режисьорски решения. Бихте ли разкрили някои от тях? - Трудно ми е сам да е определям художествените си решения. Нека критиката оценява колко са авангардни. Ние искаме да създадем динамично, цветно шоу, интересно на зрителите, да покажем възможността да ги  съчетаем в един спектакъл.  Нека не предизвикваме събитията, няма да разкривам режисьорските тайни на постановката. Зрителите трябва да видят балета без разкриването на тайните й – точно по Булгаков.

 

- Как работите с композитора Стефан Димитров?

-  На мен като хореограф много ми харесва да работя непосредствено с композиторите, които създават музиката за моите балети. Това е идеална възможност за творческо сътрудничество, подобно на съществувалото между Чайковски и Мариус Петипа. Радвам се, че извадих късмета да работя с известния композитор  Стефан Димитров.

 

Ние частично променихме  първоначалната партитура, създадохме нова концепция на музикалната драматургия. По моя молба композиторът написа нови музикални номера, които задължително ще украсят балета.

 

- Какво мислите за балетната трупа на Старозагорската опера?

- Бях приятно изненадан от нивото на творческия на Старозагорския балет:  Благодарение на усилията на главния хореограф Силвия Томова солистите са прекрасни, а кордебалетът – добър. Разбира се, за съвършенството няма предел. Много и упорито работим, защото хореографията на балета „Сънят на Пилат“ е пределно сложна, съчетава класическата школа на петербургския балет със съвременните танцувални методи и се надявам, че съвместната ни работа е била ползотворна и полезна за Старозагорската балетна трупа.

 

- Фактът, че сте били известен солист, помага ли Ви при общуването с балетната трупа?

- Да, разбира се. Моят сценичен опит ми напомня да не забравям трудностите и попаденията в своята работа. Аз разбирам колко е важна ролята на хореографа за артистите от балета. Винаги се старая да използвам данните на изпълнителите, за да им дам възможността най-пълноценно  и ярко да изразят своята индивидуалност и своя талант.  Винаги използвам в спектаклите си цялата трупа на балета, защото най-важното за артиста е излизането на сцената и непрекъсната работа за самоусъвършенстване.

 

- Какво ново и увлекателно ще видят зрителите в Зала 1 на НДК на 16 октомври?

-  Ще видят нов балет, който, надява се, ще им хареса.


От категорията

Художникът Вили Николов събира красота, лирика и поезия в едно

Художникът Вили Николов-Hudozhnikat-Vili-Nikolov_1708593180.jpg

Изложбата „Естетика/Полифония“ ще бъде представена в галерия „Милениум“ ...

22 февр. 2024 | 11:11

Отличиха 19-годишна българка с наградата "Европейска изгряваща звезда" на "Берлинале"

Маргарита Стойкова СНИМКА: Facebook/Iliana Ivanova-European Commissioner-Margarita-Stoykova-SNIMKA--Facebook-Iliana-Ivanova-European-Commissioner_1708428909.jpg

Стойкова е на 19 години и е най-младият талант, избран тази година за Shooting ...

20 февр. 2024 | 13:34

Две премиери в един и същи ден

„Урок за плешивата певица“ и „Нощта на Трибадите“ в НАТФИЗ
(Галерия)

„Урок за плешивата певица“  и „Нощта на Трибадите“ в НАТФИЗ--Urok-za-pleshivata-pevitsa--i--Noshtta-na-Tribadite--v-NATFIZ_1708703646.jpg

23 февр. 2024 | 17:52

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга

Панко Анчев: Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в литературата ни в нова книга-Panko-Anchev--Granitski-prosledyava-evolyutsiyata-na-natsionalnoto-chuvstvo-v-literaturata-ni-v-nova-kniga_1708427367.jpg

Той формулира оригинално и сполучливо неговото проявление у отделните автори, ...

20 февр. 2024 | 13:09

Най-важното

Христо Иванов директно предложи в ефир Андрей Янкулов за главен прокурор

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство-Hristo-Ivanov--Borisov-dnes-mi-se-obadi--iska-da-pregovaryame-za-pravitelstvo_1708717070.jpg

В меморандума се предлага процедура за номинации, според която не само партиите ...

23 февр. 2024 | 21:36

Очаква се създателят и идеологът на Движението да се обърне с послание към делегатите на форума

Конференцията на ДПС - отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

Почетният председател на ДПС предложи Движението да се ръководи от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевден Чакъров.-Konferentsiyata-na-DPS---otsastvie-na-Dogan--promyana-v-Ustava--spodeleno-liderstvo_1708715195.jpg

Конференцията трябва да адаптира Устава към новата ситуация с двама ...

23 февр. 2024 | 21:20

Следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега

Денков: Разговарях с Габриел, готови сме за преговори за състава на МС след ротацията
(Видео)

Денков: Разговарях с Габриел, готови сме за преговори-Denkov--Ot-godini-me-tormozi-kak-voynik-s-avtomat-gleda-kam-SU--sega-se-chuvstvam-raztovaren_1702850836.jpg

В меморандома се предлагат ясни механизми, по които да се подберат хора с ...

23 февр. 2024 | 14:34

Христо Иванов е просто един малък, сладък слуга на българската олигархия, който тича по офиси

Пеевски взриви държавата: Бях омаскарен от Хр.Иванов и неговия олигарх! Искат да овладеят България!

Делян Пеевски: България ще бъде свободна от олигархията и това ще го направи ДПС-Peevski--Nedopustimo-e-BNR-da-stane-sauchastnik-v-ruskata-hibridna-voyna_1702652545.png

За Христо Иванов хората от ДПС са второ качество. Това трябва да приключи. ...

23 февр. 2024 | 12:01

Забранявам на Портних да се меси във град Варна - ще се меси само в областта, обяви той

Борисов: Чувам, че Христо Иванов иска да е само с ГЕРБ. Ама нали искахте да ни изчегъртате?
(Видео)

Борисов във Варна, обяви промени в структурите на партията в града
-Borisov-vav-Varna--obyavi-promeni-v-strukturite-na-partiyata-v-grada-_1708680791.png

До понеделник Габриел и Денков ще са готови с оценката на министрите, заяви ...

23 февр. 2024 | 11:29

Парламентът трябва да прокарва закони, а не да избира фирмите-строители

Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите

Кирил Петков скочи срещу ГЕРБ и ДПС: Днес вдигаме високо червения флаг-Kiril-Petkov_1708597485.png

Ние вдигаме високо червения флаг. Това доверие, което трябва да има между едни ...

23 февр. 2024 | 13:03

Един от вносителите на Законопроекта за ВЕИ в Черно море е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!-Boyko-Borisov-obyavi--Perki-nyama-da-dopusnem-da-ima-v-moreto-_1708709607.jpg

Когато се запознах детайлно за каква мощност става въпрос и да поставим под ...

23 февр. 2024 | 19:32

Христо Иванов може да се отрече и от брат си, заяви придседателят на ПГ на ДПС

Пеевски за Христо Иванов: Малка бъбрива Шехерезада, която през НТО-та рекетира държавата

Пеевски: ДПС винаги е била стабилизиращ фактор и ще бъде. Не е нормално това, което правят колегите-Peevski--Ruska-shema-za-BG-grazhdanstvo-na-hora-ot-bivshiya-SSSR-i-Rusiya-e-nechuvan-probiv-v-sigurnostta_1707329263.jpg

Христо обърна държавата на един голям телевизор, опита се да го глътне и се ...

23 февр. 2024 | 10:04

Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме-Tagarev--Planiranata-protivominna-operatsiya-v-Cherno-more-nyama-da-narushava-Konventsiyata-ot-Montryo_1699709627.jpg

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават ...

23 февр. 2024 | 16:25