Мюмюн Искендер. Снимка: Община Минерални бани

Курортът вече е предпочитана дестинация за балнео и СПА туризъм в национален мащаб

Мюмюн Искендер: Между 15 и 20 млн. лв. са инвестирани в Община Минерални бани през последните 5 г.

8193 | 16 ноем. 2016 | 23:07

Изцяло е подновена вътрешната водопреносна мрежа,реновирани са 3 парка, изградени са 2 туристически атракции, казва казва кметът на курортното селище


-Г-н Искендер, през последните години курортът Хасковски минерални бани бе напълно обновен и вече е атрактивна дестинация туристи от страната и чужбина. По какви проекти работите в момента?

 

-Акцентът е насочен върху инфраструктурата, която беше основният проблем в Минерални бани. Много са и успешните проекти, които завършихме по Програмата за развитие на селските райони. Справихме се с по-голямата част от проблемите, което от своя страна докара и допълнителни инвестиции.

 

Основният и голям проблем беше свързан с питейното водоснабдяване, но с четирите проекта, които успяхме да реализираме, изцяло подновихме тази ВиК мрежата. Всъщност това беше най-големият проблем за както за местното население, така и за собствениците на хотелски комплекси и за инвеститорите, които бяха решили да вложат средства в изграждането на хотели или къщи за гости.

 

Мога да кажа смело, че успяхме да свършим всичко това за един управленски мандат. Този проблем не съществува за Минерални бани. Изцяло беше подновена вътрешната водопреносна мрежа на общинския център.

 

Работи се усилено и за окончателното разрешаване на проблема с питейната вода към Минерални бани, тъй като основният водопровод, който идва от река Марица при Ябълково, също е стар. В момента с ВиК дружествата проектираме подновяването му. Планираме да бъде обновена цялата мрежа. Заради стария водопровод имаше аварии и съответно спиране на водата. Често се е случвало туристите да напускат преждевременно хотелите заради липсата на питейна вода. Такъв проблем имаше и в останалите шест населени места в Общината. В голямото село Караманци е подменен водопроводът - там лятото е изключително сухо и хората са без вода по 4-5 месеца. Местната власт приключи успешно са два проекта, свързани с обновяването на ВиК мрежата.

 

Другото, което се направи в националния курорт, е обновяването на парковата среда. В Минерални бани има 6 парка – три от тях бяха реновирани, предстои основен ремонт на останалите 3. Надявам се през следващата 2017 г., чрез Държавен фонд „Земеделие“, да спечелим още три проекта, тъй като финансирането на първите три обекта бе именно чрез тази институция. Надяваме се да завършим успешно ремонтите по проекти чрез Фонда или чрез Програма за трансгранично сътрудничество България-Гърция или Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция.

 

Сега трите парка са изчистени от боклуците и напълно реновирани. Планираме през следващите година – две да приключим с ремонтите, за да са доволни туристите и гостите ни.

 

-А какви са новите атракции за туристите?

 

В Хасковските Минерални бани бяха изградени и две туристически атракции. Първата е терариумът в парк „Топлика“, който е единствен на Балканския полуостров. Там могат да се видят 18 влечуги от 16 вида, сред които има и две игуани и почти 5-метров питон. Входът на терариума е откъм минералния извор. Той представлява едноетажна сграда с обходен коридор по стените на който са разположени терариума и клетките, експониращи местните влечуги и земноводни. Има възможност туристите да се качат на покрива на сградата.

 

„Чифте баня” е реплика към старата баня, която е била разрушена преди години при направата на асфалтовия път. Според поверията, който си натопи краката в минералната вода ще бъде вечно здрав. Затова водният атракцион предоставя точно тази възможност на туристите – да седнат и си потопят краката във водата. “Чифте баня” е снабдена с две огромни батерии, които дават възможност на туристите сами да пускат водата със светлина или звук като по този начин ще се получи едно светлинно шоу. През деня банята на открито се ползва от възрастните хора, а вечерта от младите.

 

Община Минерални бани изгради 4 еко пътеки. Те са атрактивни, защото свързват 52 национални обекта с местно значение, като има и много природни забележителности.

 

-Каква е легловата база в курорта?

 

-През 2011 година броят на леглата беше около 100. Благодарение на усилената работа на инвеститорите сега тя надхвърля 850. Общинското ръководство и Сдружението на хотелиерите преценихме, че през следващите 10 години легловата база трябва да достигне цифрата 2500. Курортът има капацитет да постигне целта си, тъй като Минерални бани вече е предпочитана дестинация за балнео и СПА туризъм в национален мащаб. Получава се една изключително добра комбинация и всички, които идват да почиват и да се лекуват тук, остават изключително доволни от направеното и стават редовни гости на курорта.

 

-Как ще привлечете още туристи?

 

-Най-вече с балнео лечението. Водата, която е в общинския център в Минерални бани, е доказана с лечебни свойства. Тя е хипертермална, с уникален химичен състав. Идва от 14 извора с дебит 1500 литра/минута и се характеризира като калциева, флуорна и сулфатно-натриева, което я нарежда до най-известните лечебни извори в страната и в Европа.

 

Минералната вода лекува заболявания на опорно-двигателния апарат. Два са балнео курортите в Европа, които лекуват успешно болестта на Бюргер – Хасковските Минерални бани и Карлови вари в Чехия. Лечебните процедури с уникалната минерална вода тук, помагат да се облекчи и подобри състоянието на болните и дори да се изправят на крака.

 

Имаме и модерен балнеоложки център със 120 легла, с много добри кадри, които лекуват различните болести. Минерални бани станаха по-известни, а посещаемостта от цяла България е на достатъчно добро ниво.

 

-Колко са инвестициите в курорта през последните години?

 

-Само за последните 5 години инвестициите са между 15 и 20 милиона лева. Парите са вложени в изграждането на къщи за гости, семейни хотели и хотелски комплекси. Тази година беше открита и специализирана болница за рехабилитация, която е с капацитет от 40 легла с тенденция те да станат 60.

 

Освен балнео лечението и спа туризма, където инвестират частниците, вече имаме и първите инвестиции и в оранжерийното производство. Един такъв проект е осъществен чрез Програмата за развитие на селските региони. В момента се проектират още поне пет оранжерии, които смятам, че ще намерят също своето финансиране. Там намери изява работоспособната част на населението, която е ниско квалифицирано или с образование до 8 клас.


Мюмюн Искендер е роден на 18 февруари 1966 г. Завършил е висше педагогическо образование. През 1991 г. е избран за общински съветник, следва 4 - годишен мандат като заместник-кмет на Минерални бани. В периода 1999 - 2003 г. е зам.- кмет на Хасково. До октомври 2011 г. е общински съветник в Общински съвет - Минерални бани. На местните избори през 2011 е избран за кмет на община Минерални бани, а през 2015 г. е преизбран за втори мандат. Женен с две деца.


 


Още по темата

Хасковските Минерални бани - напълно обновена дестинация за балнео и СПА туризъм (снимки)

Снимка: Минерални бани-1478165528.jpg

През последните 3 години, местната власт и кметът Мюмюн Искендер успяха да ...

3 ноем. 2016 | 11:23

Община Минерални бани привлича туристи с лечебните си извори и множество забележителности

Тракийски култов комплекс край село Ангел войвода-1478250904.jpg

Посетете праисторическата тракийска крепост „Градището“ край Горно Брястово и ...

4 ноем. 2016 | 11:20

Минерални бани бил любимия курорт и на княз Фердинанд

Снимка: lostbulgaria.com-1476103674.jpg

Българският владетел позира в народна носия, именно той е дал първия статут и е ...

10 окт. 2016 | 15:40

Култов питон от Минерални бани позна избора на ген. Радев

питон-1479213614.jpg

Подобни животни гадатели има по цял свят. Придобили популярност като ...

15 ноем. 2016 | 14:39

Хасковските минерални бани са българските Карлови вари (снимки, видео)

Снимка: Минерални бани-1475761739.jpg

Водата е хипертермална и с уникален химичен състав. Тя се характеризира като ...

7 окт. 2016 | 12:28

Най-важното

Зърнопроизводителите искат прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители-Rumen-Radev--KT--Podkrepa--e-kritik--no-i-tsenen-partnyor-na-vlastta_1675848214.jpg

България, Полша, Унгария, Чехия и Румъния настояват за спешно регулиране на ...

30 март 2023 | 07:40

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси, подчерта президентът

Радев отговори на Костов: По време на негово властване България беше разпродадена на безценица

Радев за сигналите за бомби: Няма реални заплахи за образователната система и за изборите-Rumen-Radev--Predsrochnite-izbori-shte-sa-na-2-april_1674578361.jpg

Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да ...

29 март 2023 | 11:50

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи-Demerdzhiev--Sazdava-se-Mezhduvedomstvena-rabotna-grupa-zaradi-bombenite-zaplahi_1680077277.png

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще ...

29 март 2023 | 11:06

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53