Въпрос на дни е това да стане видимо в Търговския регистър

НАП: Румен Спецов няма участия в частни дружества, продал е фирмата си без задължения

8929 | 15 май 2021 | 16:31

През 2018 г. той подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай


Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

По повод постъпили медийни въпроси за наличие на участие в частна фирма на г-н Румен Спецов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, от НАП уточняват следното:

Румен Спецов придобива фирмата “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. Дотогава не е имал дялови участия във фирми. От придобиването на компанията “Гранекс Трейдър” ЕООД до момента на продажбата й през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. Г-н Спецов няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата й преди пет години.


През 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай.

 

Г-н Спецов е излязъл от управлението на дружествата, в които е имал участие, като е въпрос на дни това да стане видимо в Търговския регистър.

 

Назначеният от служебното правителство в петък изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов е притежавал фирма, която след продажбата ѝ става крупен длъжник за агенцията, съобщи разследващият портал Bird.bg.

Информацията се потвърждава от Търговския регистър и от списъка на длъжниците на НАП. От пресцентъра на агенцията също потвърдиха данните, но обясниха, че бившето дружество на Спецов е натрупало дълга, след като той е излязъл от собствеността му.

Румен Спецов дълги години е работил в системата на НАП, включително в закритото вече специализирано звено за борба с данъчните измами "Разследване на особени случаи" (РОС). Впоследствие обаче по необявени причини напуска данъчната агенция.

"Румен Спецов придобива фирмата "Гранекс Трейдър" ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г.", съобщиха от пресцентъра на данъчната агенция. Дотогава той не е имал дялови участия във фирми.

"От придобиването на компанията "Гранекс Трейдър" ЕООД до момента на продажбата ѝ през април 2016 г. фирмата не е имала задължения към фиска", казаха още от НАП.

От справка на страницата на агенцията става ясно, че през юли 2017 г. дружеството влиза в списъка на длъжниците, които имат неплатени задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което да се наложи обезпечение, нито пък вземания. Към март 2021 г. дружеството дължи на бюджета 1 105 482 лв. заедно с лихвите, които на практика са несъбираеми.

Според Bird.bg дружеството умишлено е продадено на т. нар. "сламено лице" или "професионален длъжник" от драгоманско село, който не разполага с достатъчно имущество, за да покрие задълженията на фирмите, които му се прехвърлят. Купувачът има и други фирми с дългове към бюджета.

"През 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, Обединени арабски емирства, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай", казаха още от НАП.

Относно твърденията на Bird.bg г-н Спецов заявява, че "няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата ѝ преди 5 години", казаха още от НАП.


От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

Стефан Янев: Делегация от РСМ, водена от Заев, пристига у нас в четвъртък

-1623049651.png

В началото на днешното правителствено заседание премиерът обеща позитивни ...

16 юни 2021 | 10:14

Първан Симеонов: Хората харесват стила на служебния кабинет

-1613631978.jpg

Постоянно се констатира какви разкрития имат, а крайната цел е ...

16 юни 2021 | 09:21