Гари Левсли, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица-изток 3“

НЕК може да изгуби близо 1 млрд. лв. отстъпка за тока от американските ТЕЦ

10956 | 11 септ. 2015 | 11:05

Надявам се процедурата по получаване на кредит да приключи успешно, казва за Епицентър.бг Гари Левсли, изпълнителен директор на “КонтурГлобал Марица-изток 3“.

Гари Левсли, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица-изток 3“-1441963191.jpg-1437563113.jpg

- Г-н Левсли, двете американски ТЕЦ се разбраха с НЕК за отстъпки в цените на тока на стойност близо 100 млн. лв. годишно или почти 1 млрд. лв. до края на дългосрочните договори. За да стане факт това, Българският енергиен холдинг (БЕХ) обяви процедура за търсене на банка-кредитор и инвестиционен консултант по облигационен заем, с който НЕК да плати дълговете си от над 800 млн. към ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово Марица-изток 1“. Как ще коментирате това решение?
- Тази процедура е знак за положително развитие. Това е конструктивна стъпка към финализирането на процеса по влизане в сила на постигнатото споразумение между НЕК и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за по-ниски цени за мощност на електроенергията, прозвеждана от нашата централа. Надявам се процедурата по получаване на кредит да приключи успешно и дължимите от НЕК суми да ни бъдат изплатени изцяло през октомври и със сигурност преди крайната дата, посочена в споразумението – 30 ноември 2015 г. В противен случай, при неизпълнение на насрещните задължения на НЕК, след тази дата споразумението ще бъде прекратено автоматично. Разбира се, ние оставаме оптимисти и сме напълно готови да изплатим натрупаните задължения към „Мини Марица-изток“, веднага щом НЕК си изплати дълга към нас.


- „КонтурГлобал Марица-изток 3“ от своя страна изпълнила ли е всичките си ангажименти, за да влезе споразумението с НЕК в сила? Трябваше например да получите одобрение за него от кредиторите на електроцентралата?
- Имаме предварително съгласие от страна на кредиторите за сключване на споразумение с НЕК. Процесът по получаване на окончателно съгласие върви гладко и се очаква да завърши в срок. Въпреки договореното намаляване на цената за разполагаемост, която НЕК ще ни плаща, ние сме убедени, че в дългосрочен план издължаването на натрупаните около 400 млн. лв. задължения на електрокомпанията към „КонтурГлобал Марица-изток 3“, е от ключово значение, както за доброто финансово състояние на нашата ТЕЦ, така и за стабилизиране на останалите участници по веригата – въгледобивните мини в „Марица-изток“ и техните подизпълнители. В крайна сметка ние имаме обща цел. Тя е ефективното функциониране на енергийния сектор и на икономиката в региона и в България.

 

- Синдикатите предупредиха, че заради огромните дългове на тецовете към „Мини Марица-изток“ има опасност добивът на въглища да спре през есента, точно когато ще са най-необходими. Притеснявате ли се за доставките на гориво? Вашата ТЕЦ няма друг източник.

- Естествено, че ни тревожи рискът, свързан с доставките на лигнитни въглища. Ако те бъдат намалени, има реална опасност „КонтурГлобал Марица-изток 3“ и другите електроцентрали в района да не могат да произвеждат електроенергия. Това би могло да доведе до недостиг на електроенергия през зимата. Най-добрият начин за правителството да избегне това е като подпише нашето споразумение. Защото тогава и ние, и останалите електроцентрали ще изплатим на мините дължимото и ситуацията ще се нормализира. Разбирам положението, в което се намират мините. Те са вторият по големина корпоративен работодател в страната и са от ключово значение за българската енергетика, както и за икономиката на региона, а подготовката им за интензивния зимен сезон е затруднена поради липсата на средства.


- Колко дължи в момента „КонтурГлобал Марица-изток 3“ на държавните мини?
- Около 190 млн. лв. За съжаление сме поставени в ситуация, сходна на тяхната – очакваме плащане от страна на НЕК, която към момента ни дължи повече от 400 млн. лв. Наш приоритет е да покрием задълженията си към мините и категорично сме поели ангажимент да го направим веднага, щом споразумението влезе в сила и НЕК се разплати с нас. Стабилността на мините е от изключителна важност за енергийната стабилност на страната.

 

- Със сигурност сте се запознали с доклада на временната парламентарна комисия за оценка на състоянието на енергетиката в България, водена от Валери Симеонов. В него има констатации за непрозрачно разходване на средства, включително и във вашата централа.
- Първо, като частна компания „КонтурГлобал Марица-изток 3“ не е законово задължена да спазва процедурите за обществени поръчки. Ние обаче сами решихме да ги спазваме, тъй като вярваме, че този процес е достатъчно добър, прозрачен и ефективен. Докладът касае 5 поръчки на „КонтурГлобал Марица-изток 3“ за пренебрежимо малки суми от общо хилядите процедури, които изпълняваме всяка година. Но за нас въпросът е принципен. Затова обжалваме тези постановления и сме убедени в успеха си. За нас е жалко, че определени политически групи могат да си позволят такава дезинформация и разпространяването на безочливи лъжи за постигане на политическите си цели. По този начин откровено вредят на цялата икономика и прогонват потенциални преки чуждестранни и местни инвеститори, които биха могли да открият добре платени работни места за българите. В момента подготвяме отговор на този доклад с точни факти и числа. Имаме намерение до края на месеца да го внесем в Народното събрание и да го разпространим публично.

 


От категорията

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Капката, която преля…

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?-1646119035.jpg

Вие чули ли сте за наложени санкции на Израел, пита прославената треньорка и ...

25 февр. 2024 | 11:02

Александър Симов: Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична

Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична.
Втората му агония е като ситком.-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Когато павираш пътя си с вечни исторически компромиси, политически трикове, ...

25 февр. 2024 | 22:39

Зеленски: През пролетта ще предложим платформа, с която Путин да се съгласи, че е загубил тази война

Володимир Зеленски -Volodimir-Zelenski_1703272019.jpg

Сега е най-трудният момент за нашето единство. Ако ни разпаднат отвън или, не ...

25 февр. 2024 | 21:42

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43