Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

Край на експериментите - борсата за ток започва работа на 19 януари!

НЕК получи 183 млн. лева инжекция от фонда за сигурност на системата

8340 | 5 ян. 2016 | 19:16

ЕК поиска документи за двете американски ТЕЦ още от 1999-2000 г., скоро се очаква становище има ли неправомерна държавна помощ за тези централи


Новият Фонд "Сигурност на електроенергийната система" преведе на Националната електрическа компания (НЕК) 183 млн. лв. Сумата е събрана за периода от август до декември, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

 

С тази финансова инжекция компанията за първи път от много години излиза на печалба за последните месеци.  

 

Българската независима енергийна борса ще започне реална търговия на 19 януари. За първи път съобщавам тази дата - край на тестовата работа, оттук нататък няма да има експерименти, каза министър Петкова. На борсата цената на електрическата енергия ще се определя наистина на пазарен принцип. Реалната работа на борсата ще започне с участието на ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", като скоро ще се включи и НЕК.

 

За двете американски ТЕЦ и за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които имат дългосрочни договори на преференциални цени, ще бъде разработен компенсаторен механизъм за доплащане.

 

Експерти на Световната банка смятат, че Фондът "Сигурност на електроенергийната система" ще може да прерасне в такъв компенсаторен механизъм, допълни Петкова, като се позова на междинния доклад на консултанта.

 

На този етап се смята, че преференциалните цени, които са вписани в договорите на ВЕИ, 

няма да бъдат променяни, уточни тя. Засега единствено на базата на доброволни преговори може да има корекции, но само ако отстрещната страна желае да преговаря. Ситуацията може да се промени, ако Европейската комисия (ЕК) излезе със становище за прекомерно поощряване на зелената енергия у нас.

 

В Главна дирекция "Конкурентноспособност" на ЕК стоят за разглеждане три казуса от българската енергетика. Единият е дали има недопустима държавна помощ по дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ, вторият е за подпомагането на ВЕИ, а третият е за одобряване на наредбата за намаляване на тежестта на разходите за зелена енергия върху индустрията.

 

Решения по тези въпроси се очакват най-късно до края на април. 

 

Становище по дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ може да се получи и по-рано. От ЕК изглежда са подложили темата на много задълбочен анализ и са изпратили изключително детайлни въпроси с искане за голям обем информация от периоди далече назад във времето – 1999-2000 година.

 

"Събрали сме цялата база данни, която е съществувала тогава. Част от архивите са в Министерски съвет, друга част са Министерството на икономиката, трета част са при нас в Министерството на енергетиката като наследник на Комитета по енергетика. Събрахме всичко и сме го изпратили. Надявам се това да е финалният етап", коментира министър Петкова.

 

Що се отнася до наказателната процедура срещу България за подпомагането на ВЕИ, от ЕК са отправили запитвания основно към КЕВР въз основа на каква методика и на какви критерии в миналото са определяни преференциалните изкупни цени на зеления ток. 

 

Българският енергиен холдинг (БЕХ) продължава преговорите с 12-те банки, които заявиха интерес да отпуснат кредити на обща стойност до 650 млн. евро за държавната мегакомпания. Парите са необходими на НЕК, за да плати на двете американски ТЕЦ забавени сметки за ток на стойност около 1 млрд. лв. 

 

"Трябва да се одобри графикът за преговорите с банките. Може би първата среща ще бъде на 14 януари. Има много сериозен интерес", заяви министър Петкова. Тя очаква, че впоследствие БЕХ ще може успешно да пласира втора емисия облигации на международните пазари.

 

Осигуряването на кредитен ресурс в момента е важно поне по две причини. Първата е, че след като НЕК плати задълженията си към двете американски централи, ще влезе в сила намалението на изкупната цена на тока от с близо 100 млн. лв. годишно. Втората е, че двете централи на свой ред ще покрият дълговете си към държавните "Мини Марица-изток".

 

"Мините просто са изправени вече пред колапс!", отбеляза Петкова. Държавното дружество е взело 50 млн. лв. заем, но сумата е крайно недостатъчна за производствената му дейност. "Там трябва да се извършват инвестиционни разходи, свързани с откривка. Такава не е правена през последните 6-7 години – нещо, което е голям проблем вече. Всъщност финансовият проблем на пракита води до чисто технически производствени проблеми, които са свързани пряко с добива на въглища. Затова е много важно да се разплатим и да се отпуши системата", обясни министърът.

 

Теменужка Петкова разказа и за новогодишната драма с осигуряването на газовите доставки.

"Мисля, че вече за всички е ясно какво се случи. Всъщност държавата подаде ръка на "Овергаз". Компанията имаше известни проблеми по отношение на доставките на природен газ от „Газпром“. "Булгартрансгаз" получи такава информация на 30 декември в късния следобед, че срещу заявените количества от "Овергаз" на практика има нули. Тъй като ние сме отговорни хора, нямаше как в такава ситуация държавата да не реагира. Видяхте, че държавните енергийни дружества веднага на среща при премиера бяха стиковани позиции, бяха търсени решения и за щастие беше намерен добрият вариант. „Булгаргаз“ сключи договор с „Овергаз“ на 31 декември в 18,30 часа. Постъпи писмо от „Овергаз“, с което фирмата молеше незабавно да се подпише такъв договор за доставка на природен газ за клиентите на „Овергаз“. Това беше направено, така че смятам, че държавата наистина показа и отговорно поведение, и отговорно отношение. Не може да става дума за някакви грабежи. Напротив. Тук става дума за помощ, която беше оказана на „Овергаз“.

 

"Ако доставките бяха спрени, всичките упреци щяха да бъдат насочени към държавата", допълни министър Петкова.

 

Според нея "Булгаргаз" трябва по някакъв начин да си гарантира плащанията от "Овергаз"

защото още не е ясно дали ще има увеличаване на цената за допълнителните доставки. "Тези преговори вървят. Имаме уверението, че е изразена воля от нашитне партньори от "Газпром" да няма такова завишение на цената, но все пак добре е да се изчакат окончателните резултати", обясни тя.

 

Запитана защо руското Министерството на външните работи (МВнР) излезе с изявление по газовата драма, министър Петкова заяви: "На мене лично ми е трудно да взема отношение по тоза защо МвнР се намеси и изрази такава позиция, но така или иначе позицията, която външното министерство на Руската федерация изрази, смея да твърдя, че беше много положителна за нас. Министерството декларира, че България няма да бъде оставена без доставки на природен газ."

 

Три важни събития се очакват в газовия сектор през тази година. Първото е пускането в експлоатация на първия интерконектор, който ще свърже България и Румъния.

 

В началото на октомври се очаква да започне реалното строителство на газовата връзка между Гърция и България.

 

В близките седмици предстои да подпишем и договора с "Шел" за търсене на на нефт и газ блок "Силистар" в Черно море. 

 


ОЗК

От категорията

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

МФ: Кадровите промени в Агенция "Митници" и АДФИ са съгласувани с премиера

МФ: Кадровите промени в Агенция "Митници" и АДФИ са съгласувани с премиера-Asen-Vasilev--Kanal-za-stoki-s-dvoyna-upotreba-minava-prez-Balgariya-kam-i-ot-Rusiya_1701706124.jpg

Заместник-директорите на Агенция "Митници" се назначават и се ...

21 февр. 2024 | 12:08

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Парламентът прие промени в Закона за насърчаване на инвестициите-Do-11-yanuari-2024-g--parlamentat-tryabva-da-izlachi-svoite-kandidati-za-chlenove-na-Konstitutsionniya-sad-Snimka-BTA_1702396079.jpg

Според мотивите на вносителите целта е българската икономика и Европейският ...

22 февр. 2024 | 17:35

Георги Гвоздейков подписа договор за доставка на нови 9 електрически локомотива

Георги Гвоздейков подписа договор за доставка на нови 9 електрически локомотива-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Министърът на транспорта обясни, че новите машини ще се използват в ...

22 февр. 2024 | 16:44

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53