Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

Край на експериментите - борсата за ток започва работа на 19 януари!

НЕК получи 183 млн. лева инжекция от фонда за сигурност на системата

6251 | 5 ян. 2016 | 19:16

ЕК поиска документи за двете американски ТЕЦ още от 1999-2000 г., скоро се очаква становище има ли неправомерна държавна помощ за тези централи


Новият Фонд "Сигурност на електроенергийната система" преведе на Националната електрическа компания (НЕК) 183 млн. лв. Сумата е събрана за периода от август до декември, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

 

С тази финансова инжекция компанията за първи път от много години излиза на печалба за последните месеци.  

 

Българската независима енергийна борса ще започне реална търговия на 19 януари. За първи път съобщавам тази дата - край на тестовата работа, оттук нататък няма да има експерименти, каза министър Петкова. На борсата цената на електрическата енергия ще се определя наистина на пазарен принцип. Реалната работа на борсата ще започне с участието на ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", като скоро ще се включи и НЕК.

 

За двете американски ТЕЦ и за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които имат дългосрочни договори на преференциални цени, ще бъде разработен компенсаторен механизъм за доплащане.

 

Експерти на Световната банка смятат, че Фондът "Сигурност на електроенергийната система" ще може да прерасне в такъв компенсаторен механизъм, допълни Петкова, като се позова на междинния доклад на консултанта.

 

На този етап се смята, че преференциалните цени, които са вписани в договорите на ВЕИ, 

няма да бъдат променяни, уточни тя. Засега единствено на базата на доброволни преговори може да има корекции, но само ако отстрещната страна желае да преговаря. Ситуацията може да се промени, ако Европейската комисия (ЕК) излезе със становище за прекомерно поощряване на зелената енергия у нас.

 

В Главна дирекция "Конкурентноспособност" на ЕК стоят за разглеждане три казуса от българската енергетика. Единият е дали има недопустима държавна помощ по дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ, вторият е за подпомагането на ВЕИ, а третият е за одобряване на наредбата за намаляване на тежестта на разходите за зелена енергия върху индустрията.

 

Решения по тези въпроси се очакват най-късно до края на април. 

 

Становище по дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ може да се получи и по-рано. От ЕК изглежда са подложили темата на много задълбочен анализ и са изпратили изключително детайлни въпроси с искане за голям обем информация от периоди далече назад във времето – 1999-2000 година.

 

"Събрали сме цялата база данни, която е съществувала тогава. Част от архивите са в Министерски съвет, друга част са Министерството на икономиката, трета част са при нас в Министерството на енергетиката като наследник на Комитета по енергетика. Събрахме всичко и сме го изпратили. Надявам се това да е финалният етап", коментира министър Петкова.

 

Що се отнася до наказателната процедура срещу България за подпомагането на ВЕИ, от ЕК са отправили запитвания основно към КЕВР въз основа на каква методика и на какви критерии в миналото са определяни преференциалните изкупни цени на зеления ток. 

 

Българският енергиен холдинг (БЕХ) продължава преговорите с 12-те банки, които заявиха интерес да отпуснат кредити на обща стойност до 650 млн. евро за държавната мегакомпания. Парите са необходими на НЕК, за да плати на двете американски ТЕЦ забавени сметки за ток на стойност около 1 млрд. лв. 

 

"Трябва да се одобри графикът за преговорите с банките. Може би първата среща ще бъде на 14 януари. Има много сериозен интерес", заяви министър Петкова. Тя очаква, че впоследствие БЕХ ще може успешно да пласира втора емисия облигации на международните пазари.

 

Осигуряването на кредитен ресурс в момента е важно поне по две причини. Първата е, че след като НЕК плати задълженията си към двете американски централи, ще влезе в сила намалението на изкупната цена на тока от с близо 100 млн. лв. годишно. Втората е, че двете централи на свой ред ще покрият дълговете си към държавните "Мини Марица-изток".

 

"Мините просто са изправени вече пред колапс!", отбеляза Петкова. Държавното дружество е взело 50 млн. лв. заем, но сумата е крайно недостатъчна за производствената му дейност. "Там трябва да се извършват инвестиционни разходи, свързани с откривка. Такава не е правена през последните 6-7 години – нещо, което е голям проблем вече. Всъщност финансовият проблем на пракита води до чисто технически производствени проблеми, които са свързани пряко с добива на въглища. Затова е много важно да се разплатим и да се отпуши системата", обясни министърът.

 

Теменужка Петкова разказа и за новогодишната драма с осигуряването на газовите доставки.

"Мисля, че вече за всички е ясно какво се случи. Всъщност държавата подаде ръка на "Овергаз". Компанията имаше известни проблеми по отношение на доставките на природен газ от „Газпром“. "Булгартрансгаз" получи такава информация на 30 декември в късния следобед, че срещу заявените количества от "Овергаз" на практика има нули. Тъй като ние сме отговорни хора, нямаше как в такава ситуация държавата да не реагира. Видяхте, че държавните енергийни дружества веднага на среща при премиера бяха стиковани позиции, бяха търсени решения и за щастие беше намерен добрият вариант. „Булгаргаз“ сключи договор с „Овергаз“ на 31 декември в 18,30 часа. Постъпи писмо от „Овергаз“, с което фирмата молеше незабавно да се подпише такъв договор за доставка на природен газ за клиентите на „Овергаз“. Това беше направено, така че смятам, че държавата наистина показа и отговорно поведение, и отговорно отношение. Не може да става дума за някакви грабежи. Напротив. Тук става дума за помощ, която беше оказана на „Овергаз“.

 

"Ако доставките бяха спрени, всичките упреци щяха да бъдат насочени към държавата", допълни министър Петкова.

 

Според нея "Булгаргаз" трябва по някакъв начин да си гарантира плащанията от "Овергаз"

защото още не е ясно дали ще има увеличаване на цената за допълнителните доставки. "Тези преговори вървят. Имаме уверението, че е изразена воля от нашитне партньори от "Газпром" да няма такова завишение на цената, но все пак добре е да се изчакат окончателните резултати", обясни тя.

 

Запитана защо руското Министерството на външните работи (МВнР) излезе с изявление по газовата драма, министър Петкова заяви: "На мене лично ми е трудно да взема отношение по тоза защо МвнР се намеси и изрази такава позиция, но така или иначе позицията, която външното министерство на Руската федерация изрази, смея да твърдя, че беше много положителна за нас. Министерството декларира, че България няма да бъде оставена без доставки на природен газ."

 

Три важни събития се очакват в газовия сектор през тази година. Първото е пускането в експлоатация на първия интерконектор, който ще свърже България и Румъния.

 

В началото на октомври се очаква да започне реалното строителство на газовата връзка между Гърция и България.

 

В близките седмици предстои да подпишем и договора с "Шел" за търсене на на нефт и газ блок "Силистар" в Черно море. 

 


ОЗК

От категорията

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov--Poveche-balgarski-kompanii-tryabva-da-se-vazpolzvat-ot-Evropeyskiya-fond-za-otbrana_1684840647.jpg

По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов възможностите, които ...

23 май 2023 | 14:16

Илин Димитров: Този летен сезон ще е по-добър в сравнение с рекордната 2019 г.

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър Димитров откри днес официално новия летен туристически сезон. Снимка БТА-V-nay-stariya-balgarski-kurort--Sv-sv--Konstantin-i-Elena--ministar-Dimitrov-otkri-dnes-ofitsialno-noviya-leten-turisticheski-sezon_1684665570.png

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър ...

21 май 2023 | 13:38

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%-Lihvite-tragvat-nagore--BNB-uvelichava-zadalzhitelnite-minimalni-rezervi-na-bankite_1682540126.jpg

Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ...

4 юни 2023 | 20:26

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.-1475228335.jpg

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от ...

4 юни 2023 | 15:53

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45