Снимка: БТА

Депутатите включиха и два проекта за комисии за "Лукойл", заседанието продължава 14-и час (ОБНОВЕНА)

След полунощ! Депутатите гласуваха комисия за корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в нея

19262 | 3 апр. 2024 | 23:24

В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България"


Временна парламентарна комисия ще работи за разследване на корупционните практики в Агенция Митници и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Това реши парламентът малко след полунощ, предаде репортер на "Фокус".

Вносителите на проекторешението са Тошко Йорданов и група народни представители.

То бе подкрепено със 133 гласа "за", 10 бяха "против", а 40 се въздържаха.

 

Временната комисия се създава часове, след като шефът на Агенция "Митници" и нейният заместник бяха задържани. По-късно Асен Василев заяви, че акцията е "опит за сплашване".

 

В комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" влизат:

Теменужка Петкова ГЕРБ/СДС
Рая Назарян ГЕРБ/СДС
Венеция Ангова ПП-ДБ
Константин Бачийски ПП-ДБ
Йордан Цонев ДПС
Хамид Хамид ДПС
Климент Шопов "Възраждане”
Димо Дренчев “Възраждане”
Румен Гечев БСП
Кристиан Вигенин БСП
Станислав Балабанов ИТН
Тошко Йорданов ИТН

 

За председател бе определен Тошко Йорданов.

 

При обсъжданията Кирил Петков определи създаването на подобна комисия като популизъм. Той обаче заяви, че ПП-ДБ ще подкрепи проекторешението, но поиска името на Асен Василев да бъде премахнато от името на комисията.

 

"Днес целият ден се занимаваме с популизъм, с пошли изказвания. Имаме един цял месец, който трябва да прекараме заедно. Единият начин е това, което направихме днес - унищожаване на времето и ресурсите на Народното събрание. Трябва да помислим искаме ли да направим нещо продуктивно за българите. Днес има арест на служители на митницата и ние се опитваме да правим комисия в деня на ареста. Това ако не е идиотия? Понеже никой не е над закона и няма комисия, която да не подкрепим. Но нека сменим това обидно заглавие към Асен Василев", каза в залата Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.

 

"Точно така се прави, господин Петков. Не се чака 9 месеца, а се прави комисия на мига", отговори му Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН).

 

"То популизмът струи от вас цял ден. Трябва да направим нещо за българите и да разберем Асен Василев за затвора ли е или не, защото арестът днес е на човек, назначен от него. Да видим дългата ръка на Асен Василев до къде е стигнала под масата, какво е хванала", допълни Станислав Балабанов от ИТН.

 

"Дали това е акция на завладяната държава?", попита Венеция Ангова от ПП-ДБ.

 

"Вчера Министерството на финансите публикува месечен отчет за изпълнението на бюджета за края на февруари. Това е най-лошото изпълнение за последните години. Изпълнението на приходите е 13%. Приходите от ДДС е най-ниското изпълнение от началото на века. ДДС се събира от митниците. Престъпност и корупция и това нещо трябва да бъде установено. Причината е най-лошото управление, което сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

 

В крайна сметка името на Асен Василев не отпадна от наименованието на анкетната комисия.

 

Заседанието на парламента продължи над 15 часапри спорове и непрекъснати процедурни искания и почивки.

 

Предложението за включване в програмата за създаване на комисия за митниците направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се". В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Уважаеми г-н председател в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите.

По-рано днес при операция на ДАНС и Анкикорупционната комисия бяха арестувани шефката на митниците Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов.

Банкова обяви, че е първата жертва на новото КОНПИ.

А министърът на финансите в оставка Асен Василев изтъкна по повод акцията, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов предложи заседанието днес да продължи до изчерпване на точката, която бе включена в програмата за днес по предложение на ИТН. Предложението бе гласувано със 123 гласа "за", 39 - "против" и четирима - "въздържал се".

 

Депутатите включиха в дневния ред и проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с дерогацията, ползвана от „Лукойл“ и икономическия ефект за България и изпълнението на задълженията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Вносители са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев.

Вторият проект на решение е също свързан със създаване на временна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация за „Лукойл“ и икономическия ефект от дерогацията за режима в Русия. Вносители на второто проекторешение са Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

След поредната почивка, която бе обявена за 15 минути, но продължи близо 45 минути, депутатите се събраха в пленарна зала и заседаваха не повече от десетина минути, след което по искане на парламентарна група на „БСП за България“ бе дадена почивка от 20 минути. "За" удължаване на работното време до приемането на проекторешенията, свързани с „Лукойл“ гласуваха 169 депутата, 21 бяха – „против“, трима гласуваха с „въздържал се“.

Това което се случва тази вечер е абсолютно безумие и аз не мога да повярвам на очите си през всеки половин час има ново искане за временна комисия. Приемете го и като заплаха – правя процедура за прекратяване на заседанието и ако не бъде прекратено заседанието, правя искане за един час почивка, каза Георги Свиленски от „БСП за България“.

За малко се притесних, че истинска заплаха ще направите, отвърна Росен Желязков. Наближаваме полунощ, излизат всякакви демони, добави той.

Обратно предложение направи Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“. НС би трябвало да работи до тогава, до когато трябва, настоя Йорданов. НС може един ден да поработи до тогава докато трябва да поработи, добави той.

Предложението за прекратяване на заседанието, направено от Георги Свиленски, бе гласувано с 55 гласа „за“, 97 – „против“ и 40 – „въздържал се“. Последва прегласуването му, с което отново бе отхвърлено с 54 гласа „за“, 100 – „против“ и 38 – „въздържал се“.

Преди това в изказване народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС предложи проектите на решения за създаване на временна комисия, свързана с дейността на „Лукойл“ да бъде гледана като точка четвърта на мястото на предложената по-рано от „Има такъв народ“ временна анкетна комисия за разследването на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуална роля на Асен Василев в тях.

 


Еврохолд

От категорията

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Йотова: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1713294358.jpg

Вицепрезидентът беше гост на тържественото събрана Съюза на юристите по случай ...

16 апр. 2024 | 22:04

Задържаха мъжа, осквернил гроба на патриарха - оказа се 37-годишен скитник (СНИМКИ, ВИДЕО)

Задържаният 37-годишен скитник Снимка: бТВ-Zadarzhaniyat-37-godishen-skitnik-Snimka--bTV_1713291724.jpg

Най-вероятно утре ще бъде образувано досъдебно производство за оскверняване на ...

16 апр. 2024 | 21:20

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18