Дебатите в НС по оставката на Калфин се превърнаха в спор между АБВ и БСП за това кой е истинска опозиция. Снимка Канал 3

В отсъствието на премиера Борисов

Парламентът избра Зорница Русинова за социален министър със 135 гласа

7389 | 18 май 2016 | 11:16

Дебатите по структурните и персонални промени в правителството се превърнаха в спор между БСП и АБВ за това кой е истинска опозиция и на практика показаха, бъдещото им сътрудничество ще е трудно

Дебатите в НС по оставката на Калфин се превърнаха в спор между АБВ и БСП за това кой е истинска опозиция.
Снимка Канал 3-1463559394.png-1461743797.jpg

Парламентът освободи Ивайло Калфин като вицепремиер и социален министър и избра Зорница Русинова за социален министър. Депутатите решиха премиерът вече да има един заместник по-малко. Промените подкрепиха 135 народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ, 68 от БСП, ДПС и „Атака” и двама от независимите депутати бяха против, а 8 се въздържаха. БСП призова да се върви към предсрочни избори, защото три персонални промени в кабинета за една година не може да са белег на стабилност. Подкрепи ги и бившият им колега, сега независим Георги Кадиев, като каза, че „г-жа Русинова си купува фабрика на 8 септември”.

 

Дебатите по оставката на Калфин в парламента се превърнаха в премерване на силите между БСП и АБВ за това кой е по-голям опозиционер и на практика показаха, че бъдещият съюз между двете леви партии е труден.

Социалистите атакуваха дейността на Калфин като социален министър, а АБВ го бранеше. Депутатите от мнозинството наблюдаваха. От ГЕРБ се изказа само шефът на групата Цветан Цветанов и Светлана Найденова.

„Днес няма дебат по същество за социалната политика, защото към настоящия момент всички даваме висока оценка за това, което е направено от правителство и Ивайло Калфин”, каза Цветанов и благодари на АБВ  за подкрепата на  правителство по социалната програма, която е заложена.

 

„Даваме нашия кредит на доверие на Зорница Русинова да заеме поста министър на труда и социалната политика”, заяви от парламентарната трибуна Светлана Найденова. Тя изреди качествата на Зорница Русинова - притежава необходимия опит и подготовка да се справи със работата на социален министър. „Разчитаме на нейния опит и експертиза, натрупани от ръководните ѝ длъжности в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на социалната администрация и административната реформа”, добави Найденова и призова народните представители да подкрепят кандидатурата ѝ. 

 

Парламентът започна обсъждането на промени в структурата и състава на Министерския съвет в отсъствието на премиера Бойко Борисов. БСП започна парламентарната седмица с яростна атака. Първо социалистите предложиха промените в състава на Министерския съвет да се отложат, докато премиерът Бойко Борисов, който е на визита в Узбекистан, се върне в страната, за да ги предложи лично. „Нищо по-европейско няма от това”, посочи Румен Гечев от БСП. Мнозинството обаче отхвърли предложението. Не бе възприета и друга идея на социалистите – за пряко предаване на промените в кабинета.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев представи предложението за освобождаването на Ивайло Калфин от поста вицепремиер и министър на социалната политика и за избирането на заместничката му в министерството Зорница Русинова за нов социален министър. Дончев предложи и промени в структурата на правителството, с което вицепремиерският пост на Калфин се закрива. Русинова бе поканена в пленарната зала, за да изслуша дебатите по предложението да бъде социален министър.

 

Старт на дебатите на практика даде лидерът на БСП Корнелия Нинова. В емоционално слово тя заяви, че това управление е родило странни метаморфози, изходът от което са предсрочни избори.

 

"БСП няма да подкрепи тази промяна по четири причини. Първо, защото сме опозиция – промени в кабинета, вотове на недоверие, довери, бюджет и т. н. са разделителната ивица между управляващи и опозиция. Тъй като всички знаят, че БСП е автентична и последователна опозиция, по тази точка няма да говоря много, а ще оставя време на тези колеги, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция да си обяснят мотивите”, каза от трибуната Нинова. И изтъкна, че с тази персонална промяна в състава на Министерски съвет не се променя политиката на кабинета в социалната сфера. „Това е най-антисоциалното правителство от годините на прехода. Нито едно правителство, за всички тези години, не си е позволявало да замрази 14 социални плащания, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, неравенствата не бяха толкова огромни. Това е най-антиреформаторското правителство в годините на прехода”, каза още Нинова. „Поставихте не човека, а парите в центъра на пенсионната реформа. Но не постигнахте финансовата цел, която си поставихте", заяви тя.

 

Мариана Тодорова от АБВ веднага поиска думата, за да възрази на социалистите. Тя изреди законите, внесени от Ивайло Калфин и подчерта, че той е осъществил пенсионна реформа. "Колеги от ляво дерзайте, летвата е вдигната много високо и трудно ще можете да я надскочите. Когато вие, в условия на дясно-центристко правителство, със своите леви убеждения успеете да постигнете това, което Ивайло Калфин постигна, тогава ще имате право на дума и възражения”, заяви с прекъсващ от вълнение глас тя. И се обърна към народните представителите  на БСП: „Вие действате напук и вашата дефиниция за опозиция определя и вашата сила като опозиция. Дерзайте, имате много да постигате и много да надскачате над министър Калфин”.  "Каква опозиция ще бъдем ли? Няма да сме като вас! Няма да действаме напук! Дерзайте, имате много, за да достигнете министър Калфин", добави тя. И обяви, че АБВ ще подкрепи предложението за Русинова, защото трябва да има приемственост.

 

 

Тук думата поиска депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той каза, че няма да взима страна в задочния спор между АБВ и БСП.

"В рамките на това Народно събрание имаме две партии, които напуснаха управляващата коалиция - ДСБ и АБВ. От това гласуване ще стане ясно кой е истинска опозиция и кой имитира опозиционно поведение. ДПС няма да подкрепи предложените проекти, защото няма персонална промяна, която да коригира погрешната формула за структуриране на управляващата коалицията", каза д-р Адемов. Той обясни: „Правителството е силно зависимо от желания и капризите на коалиционните партньори и вместо да генерират стабилност, решенията на правителството застрашават правовия ред и демокрацията в страната.” Д-р Адемов подчерта, че ако досега е имало скандали в Министерството на труда и социалната политика те са идвали не от министърът, а от Министерството на финансите, а демографските дисбаланси ще оказват все по-голям натиск върху публичните финанси.

 

В спора между АБВ и БСП се включи и зам.-председателят на парламента Кирил Цочев (АБВ). „Ако се занимавате с АБВ ще си счупите зъбите. Ние не сме политическа сила, която се занимава с гьонсуратлък”, викна към социалистите той. Драгомир Стойнев (БСП) веднага му отговори. „РБ започна, а АБВ - продължи практиката да има партии, които са управляваща опозиция. Затова трябва да има предсрочни избори, за да е ясно кой е управляващ, а кой – опозиция”, каза той.

 

Думата взе и Ивайло Калфин. Той посочи, че истината е една – в България през последната година най-бързо растат доходите от труд и най-бързо намалява безработицата. И пожела: „Да си кажем това, което заедно сме направили за държавата си.” А на социалистите рече – „Едни избори не изчистват паметта. Имахте много възможности да отмените социалната реформа, която критикувате, но не го направихте!”


От категорията

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

"Възраждане" събира крайнодесните в ЕС в София на 12 април

"Възраждане" събира крайнодесните в ЕС в София на 12 април-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

Партията на Костадин Костадинов ще се присъедини към европейското семейство на ...

20 февр. 2024 | 22:42

Делян Добрев: Сабрутев е толкова чувствителен за Русия, защото е служител на "Газпром"

Делян Добрев: Сабрутев е толкова чувствителен за Русия, защото е служител на "Газпром"-Delyan-Dobrev--Prihodite-v-byudzhet-2024-sa-nadtseneni-s-okolo-5-mlrd--leva_1700031339.jpg

Добрев показа фактури, според които България е платила за една година и десет ...

20 февр. 2024 | 20:27

Най-важното

На 6 март ротация няма как да има, ГЕРБ ще са в Букурещ на конгреса на ЕНП, каза лидерът на партиятаj (ВИДЕО)

Борисов с тежка критика: ПП се интересуват само от власт, като преяждащо дебело дете са, тъпчат се

Борисов в Костенец-Borisov-v-Kostenets_1708444600.jpg

"Постъпиха с Навални както с нас. Аресвуха ни мен, Горанов и Севда. ...

20 февр. 2024 | 17:52

При ротацията Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум: Ако не се споразумеем, отиваме на избори 2 в 1

Петков предлага на Борисов да подпишат меморандум-Petkov--Blagodarya-na-otbora--che-byahme-ramo-do-ramo--za-da-se-sluchat-stapkite-v-pravilnata-posoka_1704101017.png

Най-важният е за регулаторите. Имаме много ясно предложение към колегите от ...

20 февр. 2024 | 18:43

След ротацията се виждам като вицепремиер. Оттам нататък - ще видим, посочи той

Денков: Не сме се разбрали още по въпроса кой ще бъде външен министър
(Видео)

Денков: След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък - ще видим. Имам доверие на Габриел-Denkov--Sled-rotatsiyata-se-vizhdam-kato-vitsepremier--ottam-natatak---shte-vidim--Imam-doverie-na-Gabriel_1708442031.jpg

Той присъства на церемонията по откриването най-дългия и модерен пътен тунел в ...

20 февр. 2024 | 17:10

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията

Радев за сглобката: Хората виждат препирни за постове, но не виждат решаване на проблемите им /ВИДЕО
(Видео)

Президентът обеща да предостави на изпълнителната власт "максимално добри условия" за ротацията-Rumen-Radev-Snimka--BNT_1700151201.jpg

Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези ...

20 февр. 2024 | 13:41

Oт края на 2024 г. се очаква решение и за сухопътния Шенген, което ще доведе до реорганизация на митниците, обясни той

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците

Асен Василев: Обединяването на НАП и Митниците цели ефективно събиране на данъците-Asen-Vasilev--Obedinyavaneto-na-NAP-i-Mitnitsite-tseli-efektivno-sabirane-na-danatsite_1708441591.png

Приходната част на бюджета върви изключително добре - към момента сме събрали с ...

20 февр. 2024 | 17:05

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация

Христо Ковачки: България вече има стратегически партньори в процеса на декарбонизация-Hristo-Kovachki--Balgariya-veche-ima-strategicheski-partnyori-v-protsesa-na-dekarbonizatsiya_1708435549.jpg

Преобразяването на въглищните централи успоредно с изграждането на нови ...

20 февр. 2024 | 15:25

Българинът бе на почетно място на традиционната вечеря на "Отворено общество"

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос

Политологът Иван Кръстев седна до Фон дер Лайен и сина на Сорос--_1708438830.jpg

Премиерът Николай Денков също беше на Мюнхенската конференция, но не му беше ...

20 февр. 2024 | 16:20

В ДПС знаците са важни, а XI конференция е ключова

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Вдовицата на убития руски опозиционер отбелязва, че "Путин е най-богатият човек на света

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални

Христо Грозев се зае да разследва гибелта на Навални-Hristo-Grozev-Kadar--YouTube-Radio-Svoboda_1692200092.jpg

"Помня, че в навечерието на неговото завръщане попитах Юлия дали разбира, ...

20 февр. 2024 | 20:33