Дебатите в НС по оставката на Калфин се превърнаха в спор между АБВ и БСП за това кой е истинска опозиция. Снимка Канал 3

В отсъствието на премиера Борисов

Парламентът избра Зорница Русинова за социален министър със 135 гласа

5653 | 18 май 2016 | 11:16

Дебатите по структурните и персонални промени в правителството се превърнаха в спор между БСП и АБВ за това кой е истинска опозиция и на практика показаха, бъдещото им сътрудничество ще е трудно

Дебатите в НС по оставката на Калфин се превърнаха в спор между АБВ и БСП за това кой е истинска опозиция.
Снимка Канал 3-1463559394.png-1461743797.jpg

Парламентът освободи Ивайло Калфин като вицепремиер и социален министър и избра Зорница Русинова за социален министър. Депутатите решиха премиерът вече да има един заместник по-малко. Промените подкрепиха 135 народни представители от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ, 68 от БСП, ДПС и „Атака” и двама от независимите депутати бяха против, а 8 се въздържаха. БСП призова да се върви към предсрочни избори, защото три персонални промени в кабинета за една година не може да са белег на стабилност. Подкрепи ги и бившият им колега, сега независим Георги Кадиев, като каза, че „г-жа Русинова си купува фабрика на 8 септември”.

 

Дебатите по оставката на Калфин в парламента се превърнаха в премерване на силите между БСП и АБВ за това кой е по-голям опозиционер и на практика показаха, че бъдещият съюз между двете леви партии е труден.

Социалистите атакуваха дейността на Калфин като социален министър, а АБВ го бранеше. Депутатите от мнозинството наблюдаваха. От ГЕРБ се изказа само шефът на групата Цветан Цветанов и Светлана Найденова.

„Днес няма дебат по същество за социалната политика, защото към настоящия момент всички даваме висока оценка за това, което е направено от правителство и Ивайло Калфин”, каза Цветанов и благодари на АБВ  за подкрепата на  правителство по социалната програма, която е заложена.

 

„Даваме нашия кредит на доверие на Зорница Русинова да заеме поста министър на труда и социалната политика”, заяви от парламентарната трибуна Светлана Найденова. Тя изреди качествата на Зорница Русинова - притежава необходимия опит и подготовка да се справи със работата на социален министър. „Разчитаме на нейния опит и експертиза, натрупани от ръководните ѝ длъжности в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на социалната администрация и административната реформа”, добави Найденова и призова народните представители да подкрепят кандидатурата ѝ. 

 

Парламентът започна обсъждането на промени в структурата и състава на Министерския съвет в отсъствието на премиера Бойко Борисов. БСП започна парламентарната седмица с яростна атака. Първо социалистите предложиха промените в състава на Министерския съвет да се отложат, докато премиерът Бойко Борисов, който е на визита в Узбекистан, се върне в страната, за да ги предложи лично. „Нищо по-европейско няма от това”, посочи Румен Гечев от БСП. Мнозинството обаче отхвърли предложението. Не бе възприета и друга идея на социалистите – за пряко предаване на промените в кабинета.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев представи предложението за освобождаването на Ивайло Калфин от поста вицепремиер и министър на социалната политика и за избирането на заместничката му в министерството Зорница Русинова за нов социален министър. Дончев предложи и промени в структурата на правителството, с което вицепремиерският пост на Калфин се закрива. Русинова бе поканена в пленарната зала, за да изслуша дебатите по предложението да бъде социален министър.

 

Старт на дебатите на практика даде лидерът на БСП Корнелия Нинова. В емоционално слово тя заяви, че това управление е родило странни метаморфози, изходът от което са предсрочни избори.

 

"БСП няма да подкрепи тази промяна по четири причини. Първо, защото сме опозиция – промени в кабинета, вотове на недоверие, довери, бюджет и т. н. са разделителната ивица между управляващи и опозиция. Тъй като всички знаят, че БСП е автентична и последователна опозиция, по тази точка няма да говоря много, а ще оставя време на тези колеги, които за една нощ се превърнаха от управляващи в опозиция да си обяснят мотивите”, каза от трибуната Нинова. И изтъкна, че с тази персонална промяна в състава на Министерски съвет не се променя политиката на кабинета в социалната сфера. „Това е най-антисоциалното правителство от годините на прехода. Нито едно правителство, за всички тези години, не си е позволявало да замрази 14 социални плащания, дори във времена, когато бедността не беше толкова голяма, неравенствата не бяха толкова огромни. Това е най-антиреформаторското правителство в годините на прехода”, каза още Нинова. „Поставихте не човека, а парите в центъра на пенсионната реформа. Но не постигнахте финансовата цел, която си поставихте", заяви тя.

 

Мариана Тодорова от АБВ веднага поиска думата, за да възрази на социалистите. Тя изреди законите, внесени от Ивайло Калфин и подчерта, че той е осъществил пенсионна реформа. "Колеги от ляво дерзайте, летвата е вдигната много високо и трудно ще можете да я надскочите. Когато вие, в условия на дясно-центристко правителство, със своите леви убеждения успеете да постигнете това, което Ивайло Калфин постигна, тогава ще имате право на дума и възражения”, заяви с прекъсващ от вълнение глас тя. И се обърна към народните представителите  на БСП: „Вие действате напук и вашата дефиниция за опозиция определя и вашата сила като опозиция. Дерзайте, имате много да постигате и много да надскачате над министър Калфин”.  "Каква опозиция ще бъдем ли? Няма да сме като вас! Няма да действаме напук! Дерзайте, имате много, за да достигнете министър Калфин", добави тя. И обяви, че АБВ ще подкрепи предложението за Русинова, защото трябва да има приемственост.

 

 

Тук думата поиска депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той каза, че няма да взима страна в задочния спор между АБВ и БСП.

"В рамките на това Народно събрание имаме две партии, които напуснаха управляващата коалиция - ДСБ и АБВ. От това гласуване ще стане ясно кой е истинска опозиция и кой имитира опозиционно поведение. ДПС няма да подкрепи предложените проекти, защото няма персонална промяна, която да коригира погрешната формула за структуриране на управляващата коалицията", каза д-р Адемов. Той обясни: „Правителството е силно зависимо от желания и капризите на коалиционните партньори и вместо да генерират стабилност, решенията на правителството застрашават правовия ред и демокрацията в страната.” Д-р Адемов подчерта, че ако досега е имало скандали в Министерството на труда и социалната политика те са идвали не от министърът, а от Министерството на финансите, а демографските дисбаланси ще оказват все по-голям натиск върху публичните финанси.

 

В спора между АБВ и БСП се включи и зам.-председателят на парламента Кирил Цочев (АБВ). „Ако се занимавате с АБВ ще си счупите зъбите. Ние не сме политическа сила, която се занимава с гьонсуратлък”, викна към социалистите той. Драгомир Стойнев (БСП) веднага му отговори. „РБ започна, а АБВ - продължи практиката да има партии, които са управляваща опозиция. Затова трябва да има предсрочни избори, за да е ясно кой е управляващ, а кой – опозиция”, каза той.

 

Думата взе и Ивайло Калфин. Той посочи, че истината е една – в България през последната година най-бързо растат доходите от труд и най-бързо намалява безработицата. И пожела: „Да си кажем това, което заедно сме направили за държавата си.” А на социалистите рече – „Едни избори не изчистват паметта. Имахте много възможности да отмените социалната реформа, която критикувате, но не го направихте!”


От категорията

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Никола Минчев: Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България"

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Георг Георгиев: Съдебната реформа се дължи на ГЕРБ

Георг Георгиев Снимка: БНТ-Georg-Georgiev-Snimka--BNT_1674848856.png

По думите му някои от предложените законопроекти са безсъдържателни и в разрез ...

27 ян. 2023 | 21:47

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23