НС реши: Пенсиите - с 11% ръст. Токът - без драматично поскъпване

От ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването, "Възраждане" не присъстваха в залата

НС реши: Пенсиите - с 11% ръст. Токът - без драматично поскъпване

4617 | 21 май 2024 | 17:09

Дезинформацията, манипулацията и измамата са поводът за днешното заседание. Това, което ни събира тук, е желанието за злоупотреба с парламентарното време и парламентарната трибуна, обобщи Деница Сачева от ГЕРБ


Със 78 гласа „за“ , без "против" и "въздържал се" парламентът одобри проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), с който задължава представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11 % от 1 юли т.г.

 

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването. Така решението бе прието с гласовете на ПП-ДБ, "БСП за България", "Има такъв народ" и двама независими депутати, предаде БТА.

 

Парламентът се събра на извънредно заседание, за да обсъди осъвременяването на пенсиите от 1-ви юли тази година. В началото на заседанието се регистрираха 174 народни представители. От "Възраждане" още преди дни заявиха, че няма да участват.

 

Още в самото начало стана напълно ясно, че ръстът на пенсиите ще е с 11%. 

 

Чудно защо, обаче, заседанието на депутатите се разпростря. Дори и при единодушие по въпроса за процента, с който да бъдат осъвременени пенсиите - причината, по която реално бе свикано.

 

В продължение на час от БСП усърдно настояваха в дневния ред на заседанието да бъде включено изслушване за цената на тока на председателя на КЕВР Иван Иванов. В крайна сметка, обаче, след няколко поредни отказа от Росица Кирова (ГЕРБ) това не се случи, съобщи Новини.бг. 

 

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова посочи, че се е свързала с министъра на енергетиката Владимир Малинов и с председателя на КЕВР Иван Иванов. Г-н Иванов ме увери, че няма да бъдат предприемани действия преди края на юни, както и че писмото от АЕЦ „Козлодуй“ за увеличение на цената е било оттеглено, а исканото увеличение е било преразгледано, посочи тя. Ако смятате, че това е изключително важно, може да се събере подписка за друго извънредно заседание, каза още Кирова.

 

Радослав Рибарски (ПП-ДБ) също призова предложението за включване на тази точка в дневния ред да бъде подложено на гласуване. В противен случай, той посочи, че ще са принудени да съберат отново подписи за свикване на извънредно заседание.  

 

След това по искане на ПГ на "БСП за България" беше дадена 30-минутна почивка. След като отмориха, народните избраници се върнаха към задълженията си. 

 

„През последния месец България и хората се оказаха в Страната на чудесата. Безпрецедентно двама министри бяха уволнени без обяснение. Две седмици след като бяха назначени. Служебният кабинет разреши построяването на частна детска болница, с което обезсмисли държавната такава. Проектът, който се опитаха да прокарат наскоро, беше спрян още по времето на Петков. НОИ подготви доклад, с който се опитва да спести 100 милиона лева от пенсионерите в България. Едва след острата реакция на ПП-ДБ, депутат от ГЕРБ (бел. ред. Деница Сачева) се притече на помощ и обясни на служебния министър какво трябва да направи, за да се измъкне от скандалната ситуация. Каква е гаранцията, че ако не приемем решение днес, утре същият този съвет няма да гласува нещо различно", попита акад. Николай Денков ("Продължаваме промяната") от парламентарната трибуна. 

 

По думите му, ако ГЕРБ и ДПС се върнат на власт българите ги чакат пенсии и заплати под линията на бедност, „за да останат пари на края на годината и да се раздадат на приятелите олигарси“.

 

„Сервираха ни старите номера за измисления хаос и разрухата, за модела, в който пари за хората няма, но за олигарсите има. Назначенията във всички системи са резервирани за партийни протежета с нагласени конкурси. Този мрачен и вреден за България сценарий няма да се състои. Ние сме от неудобните, защото няма да се уплашим и откажем. Истината е, че друг път има, но той беше спрян с провала на ротацията от Борисов и Пеевски. Може да продължи, ако съберем мнозинството за нормална европейска държава. Викате толкова силно, защото ви боли, а ви боли, защото казвам истината“, обърна се той към разпалилите се народни представители, които подвикваха от местата си зад депутатските банки.

 

Тома Биков от ГЕРБ се възмути, че от "Продължаваме промяната" използват трибуната за предизборна кампания. 

 

„Днешното заседание на парламента се състои заради декларацията, която чухме преди малко, защото друг смисъл няма. Събираме се да включим камерите на БНТ и да направим изявление. Можем да наредим още няколко злополучни действия. Ако има нещо важно в това, което се случва, е, че с подобни действия се бламират промените в Конституцията. Не за това дадохме непрекъсваемост на работата на Народното събрание.

 

Вие по някакъв си ваш начин се опитвате да съберете електоралното си ядро. Опитвате се да употребите институцията в предизборната ви кампания. С това точково мислене сме свикнали. Не си давате сметка, че времето тече в някаква линейност. 9-ти юни е денят на изборите, а след това ще продължим да живеем. Какъв беше смисълът да свикате заседание на парламента за проблем, който не съществува? На няколко булеварда в София нямаше проблем, вие отидохте точно тях да реформирате.

 

Там, където сте пипнали, се случват проблеми, а ние сме тук за да ги решаваме, не да ги отваряме. Това, което правите в момента, е да създавате още един проблем там, където го няма. Защо сме събрани тук? Бих предложил да вземем решение, че Нова година започва от 12.00 ч. на 1-ви януари? Поне да бяхте измислили декларацията да е по-оригинална.

 

Знам, че сте хора, които винаги търсите проблема извън вас, но имайте предвид, че има вероятност да се случва заради вас. В момента събирате резултатите от действията си от последните три години – „по плодовете ще ги познаете“. Колкото и декларации да направите от трибуната, нямате да си съберете ядрото. Вашите хора протестират на „Фритьоф Нансен“. Опитайте се да бъдете малко по-скромни“, отправи апел той към ПП.

 

„Дезинформацията, манипулацията и измамата са поводът за днешното заседание. Това, което ни събира тук, е желанието за злоупотреба с парламентарното време и парламентарната трибуна“, обобщи Деница Сачева от ГЕРБ.

 

„Току-що чухме, че това изслушване било безпредметно и предизборна кампания. Щях да се радвам да е така, но за съжаление – не е. Откакто се приемат бюджети на НОИ, се правят на база прогнозна инфлация и прогнозен ръст на заплатите. След което се изпълняват на база прогнозните, а не на отчетните параметри. Следователно това, което е приело Народното събрание за увеличение на пенсиите, е точно това, което българските пенсионери получават“, подчерта Асен Василев („Продължаваме промяната“).

 

„Винаги идвам тук с много специално чувство, обяснимо е защо. Дойдох, чаках, припомних си как е било. Правя такава интродукция, защото няма да вляза в тона, който беше подхванат. Ще ви запозная с един протокол и той е официален протокол, подчертавам – официален. И това е протокол номер 7 от заседание на Надзорния съвет, проведено на 14-ти май 2024 г., Надзорният съвет на НОИ взима решение за осъвременяване на пенсиите с 11 на 100“, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

 

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят. „Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за“, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването. 

 

„Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации. Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Димитър Главчев. 

 

“Няма никакво напрежение по отношение на увеличаване на цената на тока - нито в Белене, нито в Козлодуй”, съобщи още той.

 

“Следим процесът по формиране цената на тока, доколкото е в правомощията на Министерски съвет и мога да успокоя населението, че няма да има драстично увеличение на цената”, добави Главчев.

Финално, парламентът задължи Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да осъвремени пенсиите с 11%. Това стана факт на извънредно заседание на парламента, което бе свикано заради появилата се информациия, че парите на пенсионерите ще бъдат увеличени с 10%, а не с 11%. 

 

Решението бе прието със 77 гласа "за" - с гласовете на ПП-ДБ, БСП, ИТН и двама независими депутати. От ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването, докато от "Възраждане" не присъстваха в пленарната зала по време на цялото заседание.


Еврохолд

От категорията

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер-Malinov--Vazmozhno-e-da-ostana-ministar-na-energetikata-v-redoven-kabinet--zavisi-koy-bi-bil-premier_1718562839.png

Увеличението на тока от 1 юли ще бъде под 1,5% средно за трите оператора, заяви ...

16 юни 2024 | 21:33

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил-Evrodeputatat-Angel-Dzhambazki-izprati-predlozhenie-do-vsichki-subekti--koito-mogat-da-sezirat-KS_1703079340.jpg

Има различни политически десни организации в различни държави и не може да ...

16 юни 2024 | 19:03

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47