Поредна победа за Нинова - след тежък дебат пленумът на БСП прие ограничаване на мандатността до 12 години и пряк избор на лидера

Румен Овчаров пред пленума на БСП: Никой от депутатите не е в клуба на несменяемите

19835 | 21 ян. 2017 | 16:30

Овчаров засегнал и друг важен въпрос, който от години ръководството на БСП не смее да си зададе: "Какво правим с "мъртвите души", които се разхождат в Народното събрание от името на БСП?"


Поредна победа регистрира лидерът на БСП Корнелия Нинова - след тежък дебат пленумът на БСП прие идеите й за ограничаване на мандатността за депутати до 12 години и за пряк избор на лидер на партията.

 

Преди месец Нинова изненада съпартийците си като им предложи промени в устава, с които да се съкрати депутатския престой в парламента до три пълни мандата, или общо 12 години. Според нея, който за това време се доказал, доказал - след това да предава опита си на другите. По този начин Нинова иска да отвори партията за млади хора с модерно образование и нов поглед към света. Нинова подчерта, че "ако БСП иска да промени България,  промяната трябва да започне от нас". Това срещна отпор след мнозина от "пожизнените" парламентаристи в БСП.

 

Неочаквано подкрепа за мандатността изразили политици с дълъг партиен и парламентарен стаж - бившите министри Емилия Масларова, Асен Гагаузов, Румен Овчаров, научи Епицентър.бг

Бившият лидер на столичната БСП заявил: "Ако искаме да бъдем истински, трябва да продължим промяната и вътре в партията". Според Овчаров, "никой от сегашните депутати не е в клуба на несменяемите". Той засегнал и друг важен въпрос, който от години ръкоководството на БСП на смее да си зададе:  "Какво правим с "мъртвите души", които се разхождат в Народното събрание от името на БСП?"

 

Срещу ограничаване на мандатността се обявила дъщерята на Георги Пирински - Ана. Пирински в момента е евродепутат и е от поколението парламентаристи още преди 10-ти ноември.

 

Георги Божинов, който ще се раздели с парламента, ако текстът в устава бъде приет, се пошегувал, че ограничението от 12 години важи за БСП, но след това те могат да се кандидатират за народни представители от друга партия.

 

Нинова парирала опитите за стопиране на промяната с аргумента, че тези, които сега са "против" при други заседания на пленума и при други ръководства са гласували за мандатност на общинските и областните председатели на левицата. Нинова попитала - къде е равнопоставеността - за едните да има ограничение, а за депутатите да няма.

В крайна сметка предложението й минало с голяма подкрепа.

 

Националният съвет на БСП подкрепил още едно искане на Нинова - пряк избор на председателя на парията - от всички партийни членове.

Въпреки, че имало гласове против тази промяна, аргументите на лидера Нинова надделели. 

 

Пленумът на БСП прие с промените в устава да бъде изключван всеки член на партиен орган, който отсъства три пъти подред от негови заседания.


Става въпрос за партийни органи, в които социалистът е избран да членува. Така ще бъде решен не само проблемът с отсъстващите от заседания на Националния съвет, но и на всички останали партийни съвети и комисии по различните нива в партийните организации.

 

Председателят на партията пък ще се избира пряко от 50 процента от партийните членове, реши червеният пленум с 85 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържали се".

Предложението партийният водач да бъде избран с две трети от гласовете не мина.

 

По-рано социалистите одобриха предизборната платформа на партията, в която трансформират плоския данък с още една стъпка в посока подоходно облагане - 10 на сто за доходи до 10 хил. лв. и 20 на сто - над тази граница.

 

50 лв. на дете пък ще се приспада от доходите на работещи родители, е друга от насърчителните мерки срещу демографската криза.

Младите семейства ще могат да купуват първо жилище до 100 хил. лв. с безлихвен заем.

 

Пленумът утвърди документите за предстоящия на 4-5 февруари конгрес на БСП.

 

Очаквайте подробности


От категорията

Новите министри: Проф. Стоилов - правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров - здравеопазване

Новите министри:  Янаки Стоилов - правосъдие, д-р Кацаров - здравеопазване, Минеков- култура-1620678198.jpg

Новият външен министър пристига от Дания - посланик Светлан Стоев. Доскорошният ...

11 май 2021 | 06:02

Ръст в броя на новите ковид-случаи - 1078, над 17 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

-1611182783.jpg

Активните случаи намаляват и вече са 42 838, което е сериозен спад с 2043 ...

11 май 2021 | 06:49

Проф. Кантарджиев: При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет. Третата вълна отминава

-1593671133.png

До края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при ...

11 май 2021 | 09:19

Дани Каназирева: Парламентът бе използван за предизборната кампания на Мая Манолова

Снимка БНТ-1620713764.png

Разигра се един политически цирк и то без доказателства, коментира депутатът от ...

11 май 2021 | 09:14