Благовещение се пада през периода на 40-дневните пости преди Великден. Въпреки това на празника се позволява консумацията на риба и рибни продукти. Яде се още зелена салата, лапад и коприва като символ на пролетта.
Предлагаме ви примерно меню за празника:
Постна питка
Необходими продукти:
• 20 г прясна мая
• 1 с.л. сол
• 400 мл вода
• брашно - за стане меко тесто
Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса добре и се пече в предварително загрята фурна. По желание може да украсите погачата с кръст или символи на дома.
Спаначник
Необходими продукти:
кори за баница - 500 г
спанак - 250 г
сирене - 350 г
масло - 50 г
олио - 50 мл
кисело мляко - 300 г
брашно - 3 с.л.
яйца - 4 бр.
бакпулвер - 1 ч.л.
прясно мляко - 120 мл
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте яйцата, заедно с прясното мляко, киселото мляко, брашното и бакпулвера. Миксирайте добре. Наситнете спанака и сиренето. Вземете кора, намазнете я и сложете от плънката, спанак и сирене. И така, докато корите привършат. Останалата смес се сипва отгоре на навитите на охлюв кори за баница.
Свежа пролетна салата
Необходими продукти:
500 г пресни дребни картофи
200 г кафява леща
50 г сушени боровинки
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
3-4 стръка прясна мента
1 връзка репички
микс от салати - зелена, червена и други
1 чаша прясно изцеден ябълков сок
2-3 с. л. ябълков оцет
1 лимон
2 с. л. зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Накиснете лещата в студена вода и след това я сложете да се вари. В тензух завържете подправките за ароматизирането й и пуснете вързопчето в лещата. Оставете да поври поне 10 минути и след това го извадете.
Когато лещата се свари, я отцедете добре от водата. Ако са по-едри, нарежете пресните картофи на половинки, ако са дребни, ги пуснете цели да се сварят на пара за около 10 минути или докато омекнат.
Когато се сварят, ги охладете в купа с ледена вода и ги оставете да се отцедят добре.
Наситнете лука, чесъна и ментата. Ябълката нарежете на кубчета. Накъсайте салатите и нарежете репичките. Сложете всичко в купа.
Добавете ябълковия сок, ябълковия оцет, сок от лимон, сушените боровинки, сол и зехтин. Разбъркайте добре. Сложете в купата сварените картофи и лещата. Разбъркайте, добавете оцет, сол и зехтин, ако е необходимо, и сервирайте.
Печен лаврак с постна гарнитура
Необходими продукти
1 пресен лаврак
4-5 тиквички
4 картофа
1 връзка магданоз
4 лимона
150 г зехтин
Начин на приготвяне
Изчистваме и измиваме лаврака, осоляваме го с по-едра сол и го слагаме на скара върху въглени.
Докато се пече рибата, измиваме и варим картофите и тиквичките. Приготвяме и заливката от зехтин и лимон.
Когато рибата се изпече, я поставяме в чиния. Около рибата нареждаме варените тиквички и варените картофи - нарязани.
Нарязваме на ситно магданоза и посипваме върху рибата, картофите и тиквичките. Половината количество от заливката сипваме върху рибата, а останалата половина - върху гарнитурата.