На Велики четвъртък се замесват обредните хлябове - козунак по традиционна рецепта

3330 | 29 апр. 2021 | 10:40


Необходимите продукти:

1 кг. брашно

40 гр. мая

5 яйца

200 гр масло или 150 гр мас

½ чаша мляко

200 гр захар

лимонова кора или ванилия

 

Начин на приготвяне:

В чаша слагате маята, лъжичка захар, хладко мляко и разбърквате с лъжичка. След което слагате чашата на топло, за да кипне маята.

 

В брашното правим вдлъбнатина, в която изсипваме маята. С малка лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квасеца. Съдът трябва да е на топло, за да втаса. Докато втаса трябва да се приготви сместа, с която ще размесваме тестото.

 

В тенджера слагате яйцата и ги разбивате, докато станат на пяна, после прибавяте млякото, маслото, ванилията и захарта и отново разбърквате.

 

Размесването на тестото може да става с дървена лъжица или с ръце. Тестото се посолява със сол и се меси. Добре измесеното тесто трябва да се поръси с брашно, и да се покрие с кърпа. Съдът се слага на топло докато втаса тестото. След това вадите тестото на масата и започвате да месите. 

 

Слагате тестото да се пече в умерено загрята фурна. След като стане готов, козунакът се нарязва, чак когато изстине. Поднася се поръсен със захар.


От категорията

Пикантни агнешки котлети с червен боб

Пикантни агнешки котлети с червен боб-1620640823.jpg

10 май 2021 | 12:59

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822743.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2021 | 14:31

Великденска погача

Великденска погача-1619527407.jpg

2 май 2021 | 09:02

Какво да сготвим за Великден - традиционни рецепти

Сн. Pixabay-1619527301.jpg

1 май 2021 | 11:55