На Велики четвъртък се замесват обредните хлябове - козунак по традиционна рецепта

На Велики четвъртък се замесват обредните хлябове - козунак по традиционна рецепта

3984 | 21 апр. 2022 | 11:11


На четвъртия ден от Страстната седмица по традиция се замесва великденският козунак. Обредният хляб, символизира тялото на Спасителя, и има форма на плутка.

 

Ето една стара бабична рецепта за козунак:

 

Необходимите продукти:

1 кг. брашно

40 гр. мая

5 яйца

200 гр масло или 150 гр мас

½ чаша мляко

200 гр захар

лимонова кора или ванилия

 

 

Начин на приготвяне:

В чаша слагате маята, лъжичка захар, хладко мляко и разбърквате с лъжичка. След което слагате чашата на топло, за да кипне маята.

 

В брашното правим вдлъбнатина, в която изсипваме маята. С малка лъжичка разбъркваме маята с малко брашно и така получаваме квасеца. Съдът трябва да е на топло, за да втаса. Докато втаса трябва да се приготви сместа, с която ще размесваме тестото.

 

В тенджера слагате яйцата и ги разбивате, докато станат на пяна, после прибавяте млякото, маслото, ванилията и захарта и отново разбърквате.

 

Размесването на тестото може да става с дървена лъжица или с ръце. Тестото се посолява със сол и се меси. Добре измесеното тесто трябва да се поръси с брашно, и да се покрие с кърпа. Съдът се слага на топло докато втаса тестото. След това вадите тестото на масата и започвате да месите. 

 

Слагате тестото да се пече в умерено загрята фурна. След като стане готов, козунакът се нарязва, чак когато изстине. Поднася се поръсен със захар.


От категорията

Лятна мусака от тиквички

Лятна мусака от тиквички-1655727212.jpg

20 юни 2022 | 15:12

Чийзкейк с ягоди без печене

Лесен чийзкейк с ягоди без печене-1654684535.jpg

8 юни 2022 | 13:34

Торта от лапад "Зелено кадифе"

Торта от лапад "Зелено кадифе"
-1653914303.png

30 май 2022 | 15:13

Вегетарианска мусака с киселец и гъби

Вегетарианска мусака с киселец и гъби-1653054150.jpg

20 май 2022 | 16:41