Водещата от Радио София Елена Пъневска никога няма да забрави тази ваканция, защото в Мексико получи предложение за брак

В Покана за пътуване на 9 април по програма „Христо Ботев“ на БНР от 17 часа:

На влизане в Мексико носете доказателства за предплатен престой

3938 | 8 апр. 2023 | 21:21

Елена Пъневска за хороскоп на маите на полуостров Юкатан. Рина Бакалова, създател на Българския културен център в Тел Авив за книгата „Художници-евреи в България“ и честванията за 80 г. от спасяването на българските евреи

Водещата от Радио София Елена Пъневска никога няма да забрави тази ваканция, защото в Мексико получи предложение за брак-Vodeshtata-ot-Radio-Sofiya-Elena-Panevska-nikoga-nyama-da-zabravi-tazi-vakantsiya--zashtoto-v-Meksiko-poluchi-predlozhenie-za-brak_1680979946.jpgКнигата "Художници-евреи в България"-Knigata--Hudozhnitsi-evrei-v-Balgariya-_1681070128.jpgНа влизане в Мексико носете доказателства за предплатен престой. Пещерите сенотес-Na-vlizane-v-Meksiko-nosete-dokazatelstva-za-predplaten-prestoy--Peshterite-senotes_1680979863.jpgНа влизане в Мексико носете доказателства за предплатен престой. Пещерите сенотес-Na-vlizane-v-Meksiko-nosete-dokazatelstva-za-predplaten-prestoy--Peshterite-senotes_1680979831.jpgНа влизане в Мексико носете доказателства за предплатен престой. Жени мая танцуват с бутилки на главата за туристите.-Na-vlizane-v-Meksiko-nosete-dokazatelstva-za-predplaten-prestoy--Zheni-maya-tantsuvat-s-butilki-na-glavata-za-turistite-_1680979799.jpgНа влизане в Мексико носете доказателства за предплатен престой. Магазинче за светилници от кратунки в Плая дел Кармен-Na-vlizane-v-Meksiko-nosete-dokazatelstva-za-predplaten-prestoy--Magazinche-za-svetilnitsi-ot-kratunki-v-Playa-del-Karmen_1680979769.jpgРина Бакалова с посланик Румяна Бъчварова и Хари Зисман на площад "България" в Хайфа.-Rina-Bakalova-s-poslanik-Rumyana-Bachvarova-i-Hari-Zisman-na-ploshtad--Balgariya--v-Hayfa-_1680979704.jpgРина Бакалова на тържество пред паметната плоча на Българската гора край град Ашдот.-Rina-Bakalova-na-tarzhestvo-pred-pametnata-plocha-na-Balgarskata-gora-kray-grad-Ashdot-_1680979632.jpgПаметникът за спасяването на българските евреи в Тел Авив, който има брат-близнак в София-Pametnikat-za-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-v-Tel-Aviv--koyto-ima-brat-bliznak-v-Sofiya_1680979570.jpgСредновековен панаир в Талин-Srednovekoven-panair-v-Talin_1680979491.jpgСредновековен панаир в Талин-Srednovekoven-panair-v-Talin_1680979470.jpgСтарият град на Талин-Stariyat-grad-na-Talin_1680979433.jpgДворецът „Кадриорг“-Dvoretsat--Kadriorg-_1680979387.jpgКвартал Ротермани-Kvartal-Rotermani_1680979337.jpgКвартал Ротермани-Kvartal-Rotermani_1680979316.jpg

Според сухата статистика повече от две хиляди българи посещават Мексико годишно. Много от тях се насочват към полуостров Юкатан, защото там откриват любимото си 3 в 1 – исторически забележителности, плаж и забавления. Ще спомена само древните пирамиди на Чеченица, Укшмал и Тулум, пясъците на Ривиера Мая и безкрайния купон в Канкун.

 

Водещата от Радио София Елена Пъневска никога няма да забрави тази ваканция, защото там получи предложение за брак.

Тя предпочита да пътува без предварителна програма и строга организация от туристическа агенция. Съвсем импровизирано си прави и хороскоп при астролог от маите. Ако си спомняте, те имат 19 зодиакални знака.

 

Маите са индиански народ, който живее в Южно Мексико, Гватемала, Белиз, части от Хондурас и Салвадор. Според преброяване в началото на 21 век те са били около 6 милиона. Езикът им има над 50 диалекта. Елена Пъневска от Радио София е имала възможност да разговаря с тях,  да научи каква е представата им за задгробния живот и колко нива трябва да изкачи душата, за да се срещне с техния бог.

 

Елена ни разходи из Мексико, каквото го е видяла, почувствала и обикнала.   И все пак ни предупреди да внимаваме с текилата и че ако тръгнем натам да имаме изрядни документи за предплатен престой. Иначе може да пренощувате м подземията на полицията.

 

През 2023 година отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Който е ходил в Израел знае кажеш ли там, че си българин лицата грейват.

Младите  може и да не са чували, че подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев и още 42 български общественици са се опълчили срещу депортирането на техните прародители. Че бъдещият патриарх Кирил е заявил „Ако влаковете тръгнат към концлагерите, аз ще бъда най-отпред, на локомотива“. Че български дипломати са издавали транзитни визи за евреи зад гърба на собственото си правителство.

 

Но всички знаят кой народ е спасил 50 хиляди евреи. 

Разговарях по телефона с Рина Бакалова, създател и председател на Българския културен център в Тел Авив, за най-българските места в Израел. Но преди това я помолих за подробности за полиграфическото бижу, с което бе отбелязана почетната годишнина. С книгата „Художници-евреи в България“ бе отбелязана 80-годишнината от спасяването на българските евреи и как потомците им пазят спомена за това.

 

Рина Бакалова е основател и на българското училище в Тел Авив. От нея научаваме и какви събития предвиждат от Българския културен център в Израел за 2023 година, в която отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

 

В Стария град на естонската столица Талин са запленени от историята. Ако попаднете на площад „Виру“ през лятото със сигурност ще налетите на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери се въртят в монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дървени свирки и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива и дървени играчки, овчи кожи и плъстени шапки…

 

Всички продавачи са в автентичните дрехи на гилдиите си и стоически издържат с тях на юлския пек. Бизнесът си е бизнес!

 

А в Стария град на Талин (Тоомпае) той е основна движеща сила. След като са настанили кафене на върха на крепостната стена и стигането до него по клаустрофобично тясна стълба е изпитание, по-тежко от изкачването на Великата китайска стена. За слизането да не говорим. Но пък удоволствието да пийнеш чай или вино и цял Талин да е в краката ти е невъобразимо.

А крепостни стени и кули в естонската столица дал Господ.  От форта, построен през 1530 година, но започнат още през XIII век, са оцелели 2,5 км зид и 20 кули. Навремето заедно с рововете общата му обиколка била 40 км, а кулите – 66.

 

Въпреки лъснатата идилия на Стария град сред типичните за Талин дървени къщи се срещат и грохнали съборетини. За тях е виновна реституцията – докато наследниците се съдят, не искат да инвестират в ремонт. Какво остава пък за наемателите. Но никой няма право да разруши дори най-окаяната колиба, защото е вписана в световната съкровищница на ЮНЕСКО. Във всеки район дори има специални клубове, създадени с европейски пари, в които разясняват на собствениците как да поддържат „съкровищата си“.

 

За щастие дворецът „Кадриорг“ е държавна собственост и в него се намира един от клоновете на естонския музей на изкуствата с шедьоври на чужди майстори. 

 

Името на приказната барокова сграда означава „долината на Катя“ по името на Екатерина – любимата съпруга на Петър Първи. Легендата го оприличава на балтийския Тадж Махал, защото е символ на любовта им. Царят поканил специално италианския архитект Николо Микети и лично надзиравал строежа. Дори сам поставил първата тухла, която всеки може да види.

 

Твърдят, че италианският проектант си взел белята, защото величеството се месело непрекъснато в работата му. Петър Велики мечтаел Русия да има излаз на море и Талин бил едно от любимите му места на Балтийско море. Тук той прилагал на практика наученото (като цар под прикритие) в европейските корабостроителници.

 

Тъкмо неколковековните пристанищни хангари, работилници и складове, обвити в приключенска романтика, днес са обект на гладиаторско строителство. Ротермани квартал е причудлива, но завладяваща смесица от старо и ново, класическо и високотехнологично.

 

Архивните сгради са облагородени със съвременни акценти и това е любимото място за забавление на младите и за живеене на юпитата, защото апартаментите в модернистично обновените някогашни фабрики са баснословно скъпи. В тях се заселват предимно юпита, хипстъри и високоплатени ай ти специалисти.

 

„Ротермани“ е един от най-гъсто населените райони, въпреки че Естония с 1,4 млн. обитатели върху 45 000 кв. км си е направо рехава.

 

Първоначално кварталът е бил промишлена зона, построена през 19 век с  фабрики за производство на нишесте, спирт, тестени изделия, пекарна, мелница за брашно, дъскорезница, склад за сол. Дълги години това е било невзрачно място в центъра на Талин близо до пристанището.

 

Днес районът е модернизиран и е много престижно да живееш или да правиш бизнес там. От сградите надничат магазини на известни по-младежки марки, хотели, ресторанти, офиси и частни апартаменти.

 

Тази част от столицата носи името на Кристиан Абрахам Ротерман, човекът, построил споменатия вече склад за сол. В началото на миналия век той бил един от най-известните едри индустриалци в Талин. През 1849 г. Ротерман издига търговска къща близо до площад Виру. С течение на времето цял комплекс от фабрики се присъединява към нея, образувайки така наречения „Булевард Мере“. Средновековен панаир в Талин

Елена Пъневска за хороскоп на маите на полуостров Юкатан. Рина Бакалова, създател на Българския културен център в Тел Авив за книгата „Художници-евреи в България“ и честванията за 80 г. от спасяването на българските евреи

От категорията

Тейлър Суифт изпревари Путин и Си Дзинпин в класацията на сп. Time за "Личност на годината"
(Видео)

Тейлър Суифт е първата жена в класацията на сп. Time, обявена за втори път за Личност на годината-Teylar-Suift-e-parvata-zhena-v-klasatsiyata-na-sp--Time--obyavena-za-vtori-pat-za-Lichnost-na-godinata_1701925048.jpg

Певицата е първият автор на песни, който получи седем номинации за ...

7 дек. 2023 | 06:57

Анджелина Джоли за развода с Брад Пит: Загубих възможност да живея свободно

Анджелина Джоли за развода с Брад Пит: Загубих възможност да живея свободно-Andzhelina-Dzholi-za-razvoda-s-Brad-Pit--Zagubih-vazmozhnost-da-zhiveya-svobodno_1701866714.jpg

Актрисата заяви, че не харесва Холивуд - той не може да се нарече ...

6 дек. 2023 | 14:44

Чартърът е в края на януари

Омайният Оман и личният му рай - Салала са на пет часа полет от нас
(Галерия)

Омайният Оман и личният му рай - Салала са на пет часа полет от нас-Omayniyat-Oman-i-lichniyat-mu-ray---Salala-sa-na-pet-chasa-polet-ot-nas_1702068801.jpg

Гостоприемството на местните стига до там, че те с радост те канят в дома си, ...

8 дек. 2023 | 22:46

Фенове попиляха Ема Стоун заради рокля на дупки: Ужас! Изглежда все по-зле

Фенове попиляха Ема Стоун заради рокля на дупки: Ужас! Изглежда все по-зле-Fenove-popilyaha-Ema-Stoun-zaradi-roklya-na-dupki--Uzhas--Izglezhda-vse-po-zle_1701957288.jpg

През ноември Ема Стоун позира в разголен външен вид за списание W. На ...

7 дек. 2023 | 15:54

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25