Надежда Нейнски: Русия води политика на намеса във вътрешните работи на България

Според нея с войната в Украйна Русия иска да постави началото на нов световен ред

Надежда Нейнски: Русия води политика на намеса във вътрешните работи на България

3878 | 6 авг. 2022 | 09:39

Москва всячески се стреми да създаде икономическо напрежение не само в Европа, но и в България, посочи бившият министър на външните работи


Русия води целенасочена политика на намеса във вътрешните ни работи, заяви пред БТВ Надежда Нейнски, министър на външните работи в правителството на ОДС с премиер Иван Костов.

По думите й, самото експулсиране на 14-те български дипломати е очаквана мярка и дори е била по-мека от очакваното, но същевременно Москва извади пред скоби името на досегашния премиер Кирил Петков. Прави се внушението, че изгонването на 70-те служители на руското посолство от предишния кабинет изразява убежденията на малка група хора, докато българският народ не е на това мнение.

„Това е груба намеса в периода преди изборите, което показва, че вълкът козината си мени, но нрава никога“, коментира Нейнски.

Тя посочи, че още по време на правителствата на ОДС Русия се е намесвала, като се е опитвала да възпрепятства присъединяването на България към НАТО.

Русия иска нов световен ред и връщане към поделянето на света на зони на влияние, подчерта Нейнски, като добави, че Москва очевидно припознава България и Балканите като своя сфера на влияние.

Тя е категорична, че войната в Украйна не е случайна, с нея Русия иска да постави началото на нов свет ред, с което застрашава и България.

„Цели да предизвика недоволство в България, да създаде политическо и икономическо напрежение, не само в България, но и в Европа“, каза още бившият външен министър.

По думите й, Москва смята, че либералните правителства в Европа имат нисък праг на болка, няма да издържат дълго на кризите и единството им ще се пропука поради икономически проблеми или вълнения в съответните държави.

„Русия провежда стратегия на създаване на напрежение“, подчерта тя.

Нейнски вижда сигнали, че служебното правителство дава заден ход по отношение на политиката по енергийните доставки и сподели, че е изключително притеснена.

Искането за плащане в рубли показва ненадеждността на „Газпром“, той се използва от руското правителство като инструмент за натиск, изтъкна тя.

„Направиха наказателна акция с иска за плащане в рубли“, категорична е Надежда Нейнски.

Тя смята, че с посредничеството на ЕС може да се осигурят терминали в Гърция и Турция за доставките на втечнен газ за страната ни.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19