Днешната ни гостенка е познатата и призната в много страни художничка Дарина Янева. През 2002 г. тя е представена в световното списание Pastel Artist International между десетте най-добри майстори пастелисти. Има над 25 самостоятелни изложби и участия в общи експозиции и пленери в повече от десет страни от Европа и Азия.
Надарената казанлъчанка е основател и ръководител на Академията за детско творчество „Дая“, през която са преминали стотици деца от България и чужбина. Тя е и един от организаторите на международния фестивал „Художници, Балчик, Любов“.
Дарина обича да пътува, да е сред природата, а към храната се отнася като към един от големите дарове на живота. Предпочита вегетарианската кухня се стреми да предлага на семейството си здравословни гозби без дълга обработка. Проучвала е с интерес какво ни дава „живата“ храна - например кълнове, накиснати ядки, току-що откъснати плодове и зеленчуци. След доста четене и опити с лекота прави пълнозърнест хляб с мая от нахут в домашната хлебопекарна. „В по-стари времена нашите предци са изричали молитва, преди да седнат на масата - казва Дарина, - но и сега, дори само мислено, може да благословим храната си, тя заслужава нашата любов и благодарност.“
Нахутени кюфтенца
Необходими продукти
400 г суров нахут
1 яйце
1 глава лук
½ връзка магданоз или копър
черен пипер
кимион
1 ч.л. черна хималайска сол
Начин на приготвяне
1. 400 г суров нахут се накисва за една нощ, като преди това се измива с вода и малко сода бикарбонат.
2. След като е поел доста вода, нахутът е увеличил обема си и е готов за смилане с блендер. В сместа се добавят яйцето, лукът и подправките: черен пипер, кимион, черна хималайска сол, магданоз или копър.
3. Загребва се от сместа с лъжичка. Изпържва се в малък съд. Зехтинът трябва да покрива кюфтенцата, които са големи около 2-3 см.
4. При липса на време готовата смес може да се изпече като огретен в тефлонова форма за кекс.