Народните традиции и обичаи през пролетта запазват българщината жива

Уникален Етнографски музей се намира около Девня, градът, известен с най-големите карстови извори у нас

Народните традиции и обичаи през пролетта запазват българщината жива

11505 | 1 март 2022 | 12:37

Ако решите да обедините Баба Марта с почивните дни около Националния празник, може да организирате патриотична екскурзия до връх Шипка, символ на героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство

Народните традиции и обичаи през пролетта запазват българщината жива-1646132580.pngЕтнографският музей в с. Кипра, Варненско-1646131551.jpgЕтнографският музей в с. Кипра, Варненско-1646131535.jpgЕтнографският музей в с. Кипра, Варненско.-1646131521.jpgЕтнографският музей в с. Кипра, Варненско.-1646131511.jpgЕтнографският музей в с. Кипра, Варненско-1646131495.jpgИзвори Девня-1646131461.jpgИзвори Девня
-1646131443.jpgПобити камъни, край Варна-1646131434.jpg Парк-музей „Шипка“-1646131412.jpg Парк-музей „Шипка“-1646131402.jpg Парк-музей „Шипка“-1646131394.jpgцърква „Свети четиридесет мъченици” в подножието на крепостта Царевец-1646131365.jpgцърква „Свети четиридесет мъченици” в подножието на крепостта Царевец-1646131350.jpgцърква „Свети четиридесет мъченици” в подножието на крепостта Царевец-1646131339.jpgцърква „Свети четиридесет мъченици” в подножието на крепостта Царевец-1646131329.jpgцърквата „Св. Благовещение” с уникална 26 м камбанария -1646131267.jpgцърквата „Св. Благовещение” с уникална 26 м камбанария -1646131233.jpgцърквата “Свети Свети Тодор Тирон и Теодор Стратилат“, с. Добърско-1646131207.jpgцърквата “Свети Свети Тодор Тирон и Теодор Стратилат“, с. Добърско-1646131193.jpgцърквата “Свети Свети Тодор Тирон и Теодор Стратилат“, с. Добърско-1646131186.jpgПлетене на мартеници-1646131097.jpg

Традициите са основната съставна част на българската народност. Те поддържат историческата ни памет жива и възкресяват вековния бит и култура на първите заселници по нашите земи. Ритуалните практики са именно онази стабилна конструкция, която доизгражда идентичността и националното самосъзнание на всеки българин.

 

Настоящият месец март е наситен с пролетни празници и обичаи. Цялата природа, растителния и животинския свят се събуждат за нов живот. В църковните и народни представи месецът се свързва и с плодоносните свойства на женската природа. Празниците през март са Баба Марта – 1 март, Св.Четиридесет мъченици, Си Светии, Младенци – 9 март, Благовещение – 25 март.

 

Дните около пролетните празници обикновено са почивни. Тъй като времето е подходящо за разходка сред природата и освежаване след дългата зима в следващите редове ще ви предложим туристически маршрути, свързани с всеки отделен празник или подходяща дестинация, на която можете да станете свидетели на автентичните обичаи по това време на годината. Започваме по календарен ред, като самата информация за празника, която е известна на всеки българин, ще е в по-малък обем за сметка на местата, които могат да се посетят.

 

Първи март - денят, в който силата на слънцето и невинността се преплитат в едно.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният е закичването на хора и млади животни с мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта.

 

Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи.

 

Ритуалното използване на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия Изток от античността. В древността червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият – нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността). Традицията се спазва до днес в Румъния, Молдова, Северна Македония, част от Гърция, България, Сърбия, Албания, а също и в една част от днешна Украйна.

 

За да се потопите в атмосферата на празника, предлагаме една малко позната, но много ефектна дестинация – Етнографският музей в с. Кипра, Варненско.

 

Къщата е строена в края на XIXв Община Девня и през 1992 г. в нея е уредена етнографска експозиция. Разположена е в централната част на селото и има голям двор от декар и половина сред градини от цветя, дървета и зеленина, ограден с висока, каменна ограда. В двора има хамбар и други стопански постройки. Сградите, в които е разположена сбирката са реставрирани през 1976 г. и са адаптирани като музеен комплекс. В къщата се организират различни обичаи, които са атракция за чуждестранните туристи.

 

Дворът на къщата през пролетта се превръща в автентична сцена за народни песенни и танцови изпълнения. В музея пък може да разгледате етнографската експозиция и да разберете как се преде вълна (от която в миналото са се правели мартеничките) и как се тъче прежда на уникалния за Североизточна България отвесен стан. Ще разберете още какви нишани са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си момци и как се плетат чорапи на една и пет куки.

 

Предлагаме ви да отседнете в град Девня, които е известен с най-големите карстови извори в България с общ дебит от 3700 литра в секунда. В района има общо около 30 извора, обединени в 7 изворни групи. Всички извори са каптирани за водоснабдяване на промишлеността на Девня и Варна.

 

Местните забележителности, освен музея с с. Кипра, са останки от древния римски Марцианопол, включително амфитеатър и Музей на мозайките, както и близката природна забележителност Побитите камъни.

 

Ако пък решите да обедините Баба Марта с почивните дни около Националния празник – 3 март, може да си организирате патриотична екскурзия до връх Шипка. Върхът символизира героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство.

 

През 1934 г. на върха е построен Паметникът на свободата, до който водят автомобилен път и каменно стълбище. Паметникът е част от Парк-музей „Шипка“. Голям бронзов лъв – символ на българската държава – пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода. На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на бранители на Шипка. Саркофагът е положен върху четири лежащи каменни лъва, а пред него като на пост са поставени статуите на един български опълченец и един руски войник. На останалите седем етажа от музея са изложени лични вещи на войниците и опълченците, медали, снимки, оръжие и документи, свързани с боевете при Шипка. Тук се пази и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското опълчение. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.

 

В парк-музея се продават информационни материали и сувенири. Предлагат се също транспорт и пешеходни екскурзии до обектите в парка.

 

Следващият пролетен празник е денят, когато църквата почита Свети Четиридесет мъченици, 9 март. Може да го съчетаете с Международния ден на жената – 8 март и да си подарите прекрасно изживяване. Предлагаме ви кратко бягство през времето в старата столица Велико Търново, където се намира една от най-емблематичните средновековни църкви, носеща именно названието „Свети четиридесет мъченици”.

 

Намиращ се в подножието на крепостта Царевец, храмът е паметник на културата от 1964 г. и е тясно свързан с историята на България. Построен е и стенописан в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 22 март 1230 г.

 

Църквата се състои от две части – продълговата базилика с шест колони и от една пристройка, построена по-късно към западната й страна.

Предполага се, че в края на ХІІ в. Асеневци (българска царска династия, упрвлявала в периода 1187 г. – 1280 г.) са изградили манастир около църквата. В източниците от ХІІ–ХІV в. той е наричан „Великата лавра”, „Царски манастир” и е бил един от най-важните средновековни манастири около Търново.

 

След Освобождението в 1878 г. храмът отново става християнска църква.

От запазените стенописи интерес представлява „Св. Елисавета Млекопитателница с младенеца Йоан“ (над входа) и „Св. Анна Млекопитателница“.

 

В църквата са погребани българските царе Калоян (управлявал 1197 г. – 1207 г.) и Иван Асен II (1218 г. – 1241 г.), Свети Сава Сръбски (1175 г. – 1235 г.) и цариците Анна Мария (1204 г. – 1237 г.) и Ирина Комнина.

В православния храм се пазят и едни от най-значимите старобългарски епиграфски паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Родосто от времето на хан Крум (управлявал 803 – 814 г.), които разказват за великите дела на българските царе.

 

Църквата е филиал на Националния исторически музей в гр. София. В момента „Свети четиридесет мъченици” е отворена за посещения като музей, като на най-големите християнски празници в нея се отслужва и света литургия.

 

Според народните вярвания на 9 март слънцето се „обръща“ към лято и забива 40 нажежени шиша в земята, за да я затопли. На този ден се извършват много обредни действия, свързани с числото 40. Майките изпичат 40 малки хлебчета за предпазване на децата от болестта шарка. Децата излизат навън и се търкалят 40 пъти за здраве. На трапезата се слагат 40 постни сърми или пълнени чушки с ориз, а мъжете изпиват по 40 глътки вино или ракия. Всичко това може да изживеете по автентичен начин в старопрестолния град.

 

В края на месец март пък е Благовещение. Празникът е голям, защото именно на този ден Архангел Гавраил съобщава на Богородица благата вест, че ще роди Божия син. Денят 25 март е белязан от различни ритуали и практики, свързани най-вече с момите и бъдещите родилки. Празникът е толкова обичан, че на някои места в България се нарича половин Великден.

 

На Благовец се спазва строга забрана за всякаква работа и се казва, че „дори птичка гнездо не вие“. Вярва се, че на този ден се връщат прелетните птици и кукувицата носи благата вест, че пролетта вече е настъпила. Завръщат се и всички твари от отвъдния свят – змии, гущери, самодиви и други дихания. Повсеместно вечерта преди празника ритуално се гонят влечугите, чрез тропане и чукане с метални предмети.

 

През 2022 г. Благовещение се пада в петък, което е предпоставка за обединяване с почивните дни и прекарване на един необичайно дълъг уикенд сред природата.

 

Едно невероятно планинско кътче е Разлог. Тук се намира църквата „Св. Благовещение” с уникална 26 м камбанария – висока, колкото Хрельовата кула в Рилския манастир.

Разположена в сърцето на града, обителта впечатлява с красивия си иконостас и внушителна архитектура. Това е един от най-големите и красиви църковни храмове в Неврокопската епархия.

 

На 5.11.1939 г. църквата „Св. Благовещение” е осветена и отваря врати с пожелание да носи благословение и благовещение на всички родолюбиви разложани.

 

Заслужава си да се видят свежите стенописи по църковните стени. Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.

 

Заслужава си да да чуете 3-те камбани с общо тегло 493кг. Като най-голямата е 300 кг, средната - 118кг, а малката – 75 кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.

 

С посещението на района не пропускайте да разгледате и местността. Всяко едно от селата в община Разлог с неповторимите си природни красоти, културно исторически дадености, традиции, носи свой собствен неповторим чар. В сгушеното в полите на Рила с. Добърско се намира църквата “Свети Свети Тодор Тирон и Теодор Стратилат“ - национален паметник на културата с изключително висока архитектурно-художествена стойност.

 

Невероятната щедрост на природата може да се открие не само в красивите и прохладни гори , в пълноводните реки, протичащи през Разложката котловина, но и в множеството топли минерални извори, концентрирани най-вече на територията на селата Баня и Елешница, първото развиващо се като балнеоложки и климатичен курорт, които са особено привлекателни с откритите си плувни басейни.

 

Март е любим месец на туристите, защото пролетта предлага невероятно красиви гледки, които освежават тялото и ума след дългата зима. Съпреживейте традициите на предците ни в някое от изброените малко познати кътчета на България, където обичаите са автентични, хотелите предлагат изгодни СПА пакети, а храната е домашно приготвена с местни продукти. Пролетните празници са магично време на възраждане не само на природата, а и на човешкия дух.

 


Намери своята история

От категорията

Весела Лечева: Спестихме 3 млн лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно

Весела Лечева-Vesela-Lecheva--Ima-nezakonni-i-nemoralni-deystviya-v-predhodnoto-pravitelstvo_1663741372.jpg

До края на октомври ще бъде разработена новата стратегия за българския спорт и ...

27 септ. 2022 | 16:39

Ето кои са първите казино игри

Ето кои са първите казино игри-Eto-koi-sa-parvite-kazino-igri_1664276009.jpg

Днес, казино игрите се намират в своя връх благодарение на новите технологии и ...

27 септ. 2022 | 13:45

Григор Димитров: Няма по-хубаво от това да играеш на родна земя

Григор Димитров: Няма по-хубаво от това да играеш на родна земя-1558878415.jpg

Той заяви, че е развълнуван и очаква с нетърпение отново да играе пред ...

25 септ. 2022 | 13:12

Мария Бакалова става посланик на Sofia Open 2022

Мария Бакалова става посланик на Sofia Open 2022-1659708120.jpg

Номинираната за „Оскар“ Бакалова записа специално видео в Рим за всички, които ...

22 септ. 2022 | 11:39

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10