Наситена програма от фестивален и събитиен туризъм запознава с традициите на България

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият у нас, а и на Балканите

Наситена програма от фестивали и събития запознава туристите с вековните традиции на България

3514 | 1 дек. 2022 | 16:07

Кукерските игри пък са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”. Обичаят е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии


Вековната славна история на България и разнородните народи, населявали земите ни, са оставили трайна следа върху бита и културата на съвременните българи. Тази следа има не само национален, но и регионален, дори местен характер, което прави традициите още по-пъстри.

 

Това е и една от причините България да е една от малкото благоприятни страни, както за традиционен туризъм, така и за голяма част от т.н. алтернативен.

 

Същността на алтернативния туризъм е застъпена в неговото наименование - той е алтернатива на масовия туризъм, като именно в това се крият и формите на масовото туристическо предлагане, алтернативният туризъм допринася за: подобряване на туристическия продукт на региона или дестинацията; привличане на нови целеви групи туристи; популяризиране и последващо опазване на природните и антропогенните туристически ресурси за региона или дестинацията; предоставяне на допълнителна заетост на местното население и пр.

 

Фестивалният и събитиен туризъм са вид алтернативен туризъм, които изискват разнообразни ресурси - природни и антропогенни. Днес те са предпочитани опции заради уникалния туристически продукт, който предлагат.

 

Етъра

Събитие в "Етъра", Габрово

 

Фестивалите и събитията като явление обхващат най-широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. Фестивал (от латински произход „festum" или „festus”) означава празник - събитие с празничен характер. Фестивалът е програма от различни изпълнения с художествен характер, която постига едно ново ниво на празничност на събитието.

 

Фестивалният туризъм се отличава с масовост, с богато жанрово разнообразие и предлага на туристите участие в различни форми на традиционни и съвременни културни празници. Това са фестивали на различните видове изкуства, автентични събития и др. Във фестивалния туризъм са и адаптациите на известните народни празненства, празници на специфични национални символи.

 

Фестивалните културно-познавателни туристически пътувания (фестивали и демонстрации на различните видове изкуства, фолклорни празници, празници на традиционни национални производства) са пътувания, породени от интереса на дадения турист или група от туристи.

 

Bulgaria_Travel_Culture-1

 

В Регистъра на туристическите фестивали и събития в България, към края на юни 2019 г., са вписани цели 1 895 такива. Най-голям дял от тях се провеждат в туристически район Дунав - 22%, следван от район Тракия - 16% и район Стара планина - 15%.

 

В следващите редове ще ви представим традиционни фестивали и събития, провеждащи се ежегодно, и показващи в пълнота родната култура и бит.

 

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият в България и на Балканите. Той популяризира достигнали до днес варианти на традиционна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсния си характер фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

 

216_005_Festival_na_maskaradnite_igri_Surva_Pernik

 

Фестивалът се провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Основният акцент е двудневното шествие през събота и неделя на маскарадни групи от страната и от чужбина.

 

Традиционно в него участват над 7000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрители от града, от цялата страна и гостите от чужбина идват, за да споделят магията на играта, да видят и да се докоснат до маските, да се почувстват „обновени”, да си пожелаят здраве и късмет.

 

Със съдействието на „Нов български университет” и „Института за фолклор” при Българската академия на науките в рамките на фестивала се провежда научна конференция, посветена на маската и маскирането. В нея участват изтъкнати български фолклористи, етнолози, антрополози, представители на различни университети и институти.

 

Пернишкият фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

 

Колоритният обичай е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

 

216_001_Festival_na_maskaradnite_igri_Surva_Pernik

 

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ е едно от най-значимите събития в културния календар на България. Той е втори по мащаби в страната и е единственият български маскараден фестивал, който се провежда всяка година без прекъсване повече от 20 години.

 

„Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника  Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.

 

Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”.

 

kukerlandia_1

 

Традициите се отличават с изключително многообразие и характерни елементи за всяко населено място, също така с устойчивост и старинност. Кукерският обичай е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии.

 

 „Кукерландия“ е фестивалът, който предлага най-голямо разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света. През годините са участвали групи от Македония, Румъния, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.

 

Международното събитие завладява града, съчетавайки по колоритен начин хилядолетни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстри багри. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди чанове, хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина – кукери, сурвакари, джамалари, джоломари, бабугери, старци, мечки, васильовци, арапи, бразаи, дервиши, станчинари, чауши, къпачи и много други. Те изпълняват древни обичаи за плодородие в граничното време между зимата и пролетта. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, демонстрирайки своята уникалност и традициите на региона, който представя.

 

kukerlandia_2

 

Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви - базари, конкурси, изложби и атракции.

 

Празникът предизвиква изследователския интерес на етнографи, антрополози и историци, които са единодушни в оценката си за самобитността на пресъздаваната традиция.

 

Мотото на Международния маскараден фестивал е „Когато фестивалът е живот“. Логото на „Кукерландия“ – стилизираното кукерче, е изготвено от известния ямболски художник Георги Зайков.

 

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

 

Cultural-tourism-bulgariatravel.org_2-1

 

Друго интересно събитие е „Фестивал на Чипровския килим”, който се провежда в едноименната бщина през месец май.

 

Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи традицията в занаята и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

 

Така чрез своеобразна изложба под шатри на площада могат да бъдат закупени килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чиито циферблат представлява мотив от чипровски килим.

 

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.

 

Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство.

 

Днес, чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

 

991-ratio-chiprovski-kilim-chiprovci

 

Габровският карнавал на хумора се провежда всяка година около 17 май – празника на Габрово, в третата събота на май. В Габрово е наричан Петото годишно време.

 

Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественика на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово. Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г., а от 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове.

 

Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово

 

Chiprovtsi-carpets

 

През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“.

 

В китния регион се провежда и Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“. Това е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция при строго придържане към традициите. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.

 

В дните на събитието през месец септември се срещат занаятчии от страната и чужбина, обменят опит и създават нови контакти, а посетителите получават възможността да съпреживеят традициите по един неповторим и вдъхновяващ начин.

 

etyra 2

Сн. Етъра, Габрово

 

Водещ мотив за организаторите на Международен панаир на народните занаяти, е съхраняване на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение, тази идея намира реализация и посредством представянето на разнообразна фолклорна програма. Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на народни изпълнители и ансамбли, на фолклорни групи и танцови състави от цялата страна, както и множество индивидуални изпълнения на народни инструменти.

 

По традиция в дните на панаира се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на въжета от козина, плетене на беленица, пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене на кошове, панери и кошници и др.

 

Capture

Сн. Етъра, Габрово

 

Любопитен е и Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”, който се провежда ежегодно през последната седмица на месец юни, а мястото на събитието е едноименния скален град край Кърджали. За участие във фестивала са поканени български и чуждестранни изпълнители.

 

За първи път фестивалът се провежда през 2001г. Първоначалният замисъл е да се състои театрален фестивал, който се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство и да се превърне в своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа и Азия. По-късно на сцената на Международния Фестивал на изкуствата „Перперикон” намират място и останалите сценични изкуства - музика, балет, танци.

 

През 2003 година арт-фестивалът е включен в Националния културен календар. Сега се провежда през месец юни, в рамките на една седмица, запълнена с изключително богата и разнообразна културна програма от различни видове изкуства - театър, музика, кино, с гостуване на известни творци от страната и чужбина. Преди всичко фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели.

 

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”_2

Сн. Уикипедия

 

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”_3

Сн. Уикипедия

 

С изброените дотук фестивали и събития богатата културна програма на България далеч не се изчерпва. Посочените мероприятия са малка част от родните форуми, свързани с народните традиции, но пък са най-големите като масовост, най-значимите в международен план и най-популярните сред туристите. Освен това са най-пъстрите и живи чествания на българския фолклор и народни обичаи. Ето защо ви гарантираме, че което и събитие да решите да посетите, то непременно ще запали искрата на патриотизма и ще остави дълбока диря в душата ви.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


Намери своята история

От категорията

Безпрецедентно: Порно и стенеща жена на жребия за ЕВРО 2024

Безпрецедентно: Порно и стенеща жена на жребия за ЕВРО 2024-Bezpretsedentno--Porno-i-steneshta-zhena-na-zhrebiya-za-EVRO-2024_1701585178.jpg

Организацията беше на високо ниво и нещата вървяха безупречно почти до края. Но ...

3 дек. 2023 | 08:30

Страхотен Везенков влезе от пейката и помогна на Сакраменто да обърне Голдън Стейт

Снимка: Сакраменто Кингс в "Екс"-Snimka--Sakramento-Kings-v--Eks-_1701286650.jpg

Треньорът на Сакраменто Кингс Майк Браун сравни Александър Везенков с ...

29 ноем. 2023 | 21:31

Скандал! Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?

Отстраняват Джокович от тениса заради отказана допинг проба?-1642324152.jpg

Отказа тест преди мача, направи го и след това. В колоезденето, ако откажете ...

28 ноем. 2023 | 11:19

Рафаел Надал се завръща в тениса на турнир с Григор Димитров

Рафаел Надал се завръща в тениса на турнир с Григор Димитров-1485347490.jpg

Иначе Надал не е играл от Откритото първенство на Австралия този януари, когато ...

1 дек. 2023 | 15:43

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25