Наситена програма от фестивален и събитиен туризъм запознава с традициите на България

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият у нас, а и на Балканите

Наситена програма от фестивали и събития запознава туристите с вековните традиции на България

2608 | 1 дек. 2022 | 16:07

Кукерските игри пък са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”. Обичаят е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии


Вековната славна история на България и разнородните народи, населявали земите ни, са оставили трайна следа върху бита и културата на съвременните българи. Тази следа има не само национален, но и регионален, дори местен характер, което прави традициите още по-пъстри.

 

Това е и една от причините България да е една от малкото благоприятни страни, както за традиционен туризъм, така и за голяма част от т.н. алтернативен.

 

Същността на алтернативния туризъм е застъпена в неговото наименование - той е алтернатива на масовия туризъм, като именно в това се крият и формите на масовото туристическо предлагане, алтернативният туризъм допринася за: подобряване на туристическия продукт на региона или дестинацията; привличане на нови целеви групи туристи; популяризиране и последващо опазване на природните и антропогенните туристически ресурси за региона или дестинацията; предоставяне на допълнителна заетост на местното население и пр.

 

Фестивалният и събитиен туризъм са вид алтернативен туризъм, които изискват разнообразни ресурси - природни и антропогенни. Днес те са предпочитани опции заради уникалния туристически продукт, който предлагат.

 

Етъра

Събитие в "Етъра", Габрово

 

Фестивалите и събитията като явление обхващат най-широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. Фестивал (от латински произход „festum" или „festus”) означава празник - събитие с празничен характер. Фестивалът е програма от различни изпълнения с художествен характер, която постига едно ново ниво на празничност на събитието.

 

Фестивалният туризъм се отличава с масовост, с богато жанрово разнообразие и предлага на туристите участие в различни форми на традиционни и съвременни културни празници. Това са фестивали на различните видове изкуства, автентични събития и др. Във фестивалния туризъм са и адаптациите на известните народни празненства, празници на специфични национални символи.

 

Фестивалните културно-познавателни туристически пътувания (фестивали и демонстрации на различните видове изкуства, фолклорни празници, празници на традиционни национални производства) са пътувания, породени от интереса на дадения турист или група от туристи.

 

Bulgaria_Travel_Culture-1

 

В Регистъра на туристическите фестивали и събития в България, към края на юни 2019 г., са вписани цели 1 895 такива. Най-голям дял от тях се провеждат в туристически район Дунав - 22%, следван от район Тракия - 16% и район Стара планина - 15%.

 

В следващите редове ще ви представим традиционни фестивали и събития, провеждащи се ежегодно, и показващи в пълнота родната култура и бит.

 

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-големият в България и на Балканите. Той популяризира достигнали до днес варианти на традиционна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсния си характер фестивалът е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“.

 

216_005_Festival_na_maskaradnite_igri_Surva_Pernik

 

Фестивалът се провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Основният акцент е двудневното шествие през събота и неделя на маскарадни групи от страната и от чужбина.

 

Традиционно в него участват над 7000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали. Зрители от града, от цялата страна и гостите от чужбина идват, за да споделят магията на играта, да видят и да се докоснат до маските, да се почувстват „обновени”, да си пожелаят здраве и късмет.

 

Със съдействието на „Нов български университет” и „Института за фолклор” при Българската академия на науките в рамките на фестивала се провежда научна конференция, посветена на маската и маскирането. В нея участват изтъкнати български фолклористи, етнолози, антрополози, представители на различни университети и институти.

 

Пернишкият фестивал е първият фестивал на маскарадните игри в България. Решение за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е на 16 януари 1966 г.

 

Колоритният обичай е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

 

216_001_Festival_na_maskaradnite_igri_Surva_Pernik

 

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ е едно от най-значимите събития в културния календар на България. Той е втори по мащаби в страната и е единственият български маскараден фестивал, който се провежда всяка година без прекъсване повече от 20 години.

 

„Кукерландия“ започва на 12 февруари 2000 година като Празник на виното и за кратко време прераства във фестивал с международно участие. Празникът се провежда в Ямбол всяка година между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар, пресъздава обичаите и традициите на празника  Кукеровден, част от пролетния цикъл празници на българина.

 

Кукерските игри са емблематични за Ямболския край, имат хилядолетна история, заради което и регионът е познат като „Земя на кукерите”.

 

kukerlandia_1

 

Традициите се отличават с изключително многообразие и характерни елементи за всяко населено място, също така с устойчивост и старинност. Кукерският обичай е пряк наследник на най-древните маскарадни игри в историята – Дионисиевите мистерии.

 

 „Кукерландия“ е фестивалът, който предлага най-голямо разнообразие от маскарадни традиции от всички краища на България и едновременно с това е сцена за представяне на фолклорни и карнавални групи от различни райони на Европа и света. През годините са участвали групи от Македония, Румъния, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.

 

Международното събитие завладява града, съчетавайки по колоритен начин хилядолетни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстри багри. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди чанове, хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина – кукери, сурвакари, джамалари, джоломари, бабугери, старци, мечки, васильовци, арапи, бразаи, дервиши, станчинари, чауши, къпачи и много други. Те изпълняват древни обичаи за плодородие в граничното време между зимата и пролетта. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, демонстрирайки своята уникалност и традициите на региона, който представя.

 

kukerlandia_2

 

Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви - базари, конкурси, изложби и атракции.

 

Празникът предизвиква изследователския интерес на етнографи, антрополози и историци, които са единодушни в оценката си за самобитността на пресъздаваната традиция.

 

Мотото на Международния маскараден фестивал е „Когато фестивалът е живот“. Логото на „Кукерландия“ – стилизираното кукерче, е изготвено от известния ямболски художник Георги Зайков.

 

Територия на фестивала е ямболският Градски парк, превърнат в „Кукерград“ и „село Кукерово“. Четиридневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

 

Cultural-tourism-bulgariatravel.org_2-1

 

Друго интересно събитие е „Фестивал на Чипровския килим”, който се провежда в едноименната бщина през месец май.

 

Целта на фестивала е да се популяризира Чипровския килим, като представи традицията в занаята и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

 

Така чрез своеобразна изложба под шатри на площада могат да бъдат закупени килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чиито циферблат представлява мотив от чипровски килим.

 

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.

 

Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство.

 

Днес, чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

 

991-ratio-chiprovski-kilim-chiprovci

 

Габровският карнавал на хумора се провежда всяка година около 17 май – празника на Габрово, в третата събота на май. В Габрово е наричан Петото годишно време.

 

Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественика на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово. Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г., а от 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове.

 

Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, от където зрителите получават повече информация за преминаващите участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово

 

Chiprovtsi-carpets

 

През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“.

 

В китния регион се провежда и Международният панаир на традиционните занаяти в музей „Етър“. Това е единствения панаир в България, организиран по музейна концепция при строго придържане към традициите. Мисията на Панаира е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.

 

В дните на събитието през месец септември се срещат занаятчии от страната и чужбина, обменят опит и създават нови контакти, а посетителите получават възможността да съпреживеят традициите по един неповторим и вдъхновяващ начин.

 

etyra 2

Сн. Етъра, Габрово

 

Водещ мотив за организаторите на Международен панаир на народните занаяти, е съхраняване на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение, тази идея намира реализация и посредством представянето на разнообразна фолклорна програма. Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на народни изпълнители и ансамбли, на фолклорни групи и танцови състави от цялата страна, както и множество индивидуални изпълнения на народни инструменти.

 

По традиция в дните на панаира се демонстрират традиционни трудови дейности като: плетене на въжета от козина, плетене на беленица, пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, плетене на кошове, панери и кошници и др.

 

Capture

Сн. Етъра, Габрово

 

Любопитен е и Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”, който се провежда ежегодно през последната седмица на месец юни, а мястото на събитието е едноименния скален град край Кърджали. За участие във фестивала са поканени български и чуждестранни изпълнители.

 

За първи път фестивалът се провежда през 2001г. Първоначалният замисъл е да се състои театрален фестивал, който се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство и да се превърне в своеобразен мост между миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа и Азия. По-късно на сцената на Международния Фестивал на изкуствата „Перперикон” намират място и останалите сценични изкуства - музика, балет, танци.

 

През 2003 година арт-фестивалът е включен в Националния културен календар. Сега се провежда през месец юни, в рамките на една седмица, запълнена с изключително богата и разнообразна културна програма от различни видове изкуства - театър, музика, кино, с гостуване на известни творци от страната и чужбина. Преди всичко фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели.

 

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”_2

Сн. Уикипедия

 

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон”_3

Сн. Уикипедия

 

С изброените дотук фестивали и събития богатата културна програма на България далеч не се изчерпва. Посочените мероприятия са малка част от родните форуми, свързани с народните традиции, но пък са най-големите като масовост, най-значимите в международен план и най-популярните сред туристите. Освен това са най-пъстрите и живи чествания на българския фолклор и народни обичаи. Ето защо ви гарантираме, че което и събитие да решите да посетите, то непременно ще запали искрата на патриотизма и ще остави дълбока диря в душата ви.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


Намери своята история

От категорията

Григор Димитров стана член на Съвета на играчите към АТП

Григор Димитров Снимка: Туитър-Grigor-Dimitrov-Snimka--Tuitar_1674117890.jpg

Съветът на играчите към АТП се събира няколко пъти в годината и дава препоръки ...

26 ян. 2023 | 22:00

Георги Иванов: Националният отбор е кауза, която няма как да бъде купена

Георги Иванов: Националният отбор е кауза, която няма как да бъде купена. Снимка БТА-Georgi-Ivanov--Natsionalniyat-otbor-e-kauza--koyato-nyama-kak-da-bade-kupena_1674654886.jpg

Категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за ...

25 ян. 2023 | 15:54

Георги Иванов: Докато съм тук, футболисти с друг цвят на кожата няма да играят за България!

Георги Иванов: Докато съм тук, футболисти с друг цвят на кожата няма да играят за България
-1460630906.jpg

Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, ...

25 ян. 2023 | 09:15

Планински и ски туризъм на световно ниво в България! Дължината на пистите надхвърля 210 км.

Планински и ски туризъм на световно ниво в Рила, Пирин и Родопите-Planinski-i-ski-turizam-na-svetovni-nivo-v-Rila--Pirin-i-Rodopite_1674055732.jpg

В страната има четири големи и световно признати зимни курорта и няколко ...

23 ян. 2023 | 11:55

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38