Георги Гергов

Събрани са необходимите подписи за приемане на решение

Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията

8772 | 7 ян. 2021 | 16:09

По казуса се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията – Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП


Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП.

По казуса Гергов се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията – Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП.

 

Причината за изключването на Георги Гергов не е само една. Работна група на БСП обследва действията му и се установиха поредица от нарушения“, разясни говорителят на „БСП за България“.Александър Симов.

 

Той изтъкна, че най-фрапиращото престъпване на нормите от Гергов е свиканото от него нелегитимно заседание на Областния съвет в Пловдив в разгара на пандемията. „Установиха се и подписани “присъстващи”, били в същото време под карантина. Представителят на Националния съвет на БСП е бил изгонен, за да не наблюдава какво се случва“, обяви депутатът.

 

Според доклада на работната група, водена от Вигенин, социалисти в Пловдив са визирали редица нарушения в работата на градската парнийна организация, по важните от които са:
- Авторитетът на БСП в Пловдив се срива. БСП никога няма да спечели избори, докато Г.Гергов е лицето на партията в града;
- БСП работи с ГЕРБ, съветниците на БСП са съветници на кмета Здравко Димитров. Мълчи се за злоупотребите в общината;
- Дадени са указания за бойкот на прекия избор за председател на БСП, лично от председателя на ГС на БСП;
- Има сериозни съмнения за финансови нарушениs - отдаване под наем на собственост без договор, отчитане на средства с фактури, които нямат връзка с действителността;
- В много ОПО се поддържат нереални списъци, което дава повече делегати за районната и Градската конференция, както и за Конгреса;
- Организацията се ръководи еднолично от председателя с помощта на малко ядро, подбрано лично от него, ядрото се възпроизвежда на всички равнища;
- Поради значителните финансови възможности на председателя, организацията е поставена и във финансова зависимост от него;
- Противопоставяне политиката на националното ръководство.

 

Изключването на Гергов е по предложение на Изпълнителното бюро на БСП, след приемане на доклада на работната група. Тя бе създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов.

Създадената работна група проведе срещи с Бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които бе обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдиха се и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

 

Говорителят на парламентарната група на БСП подчерта, че решението  за изключването на Гергов от партията е процес на катарзис сред българските социалисти. „БСП се изчиства, БСП дефинира много по-ясно своя образ и започва да стъпва на принципна основа”. 

 

Междувременно пловдивската градска организация на социалистите защити Георги Гергов. Градският съвет на БСП вече прие позиция за снемане на политическото доверие от националното ръководство на партията. Позицията ще бъде връчена утре в червената централа в столицата на лидера Корнелия Нинова.

Ръководството на БСП-Пловдив иска снемане на доверието на Изпълнителното бюро на Националния съвет заради липса на адекватна на дневния ред политика, маскирана с преднамерени скандали.

Атаката срещу лидера на Пловдивската партийна организация е институционална, но се персонализира, за да скрие истинските мотиви на инициаторите - подреждане на листата за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни“, пише още в позицията.

Шестимата председатели на районните организации на партията в града под тепетата се застъпиха за настоящия градски лидер. Зад Гергов застанаха също депутатите от БСП Георги Търновалийски и Теодора Халачева.

Организационният секретар на партията в Пловдив Димитрина Вакрилова даде отговор на въпроса кой стои зад атаката срещу Георги Гергов. По думите ѝ случващото се е в резултат на доноси от 20 местни социалисти, премахнати от ръководството на БСП в Пловдив заради липса на качества.

Готови сме да хвърлим партийните си билети, но няма да се оставим един малък кръг от хора да се опитат да ни отстранят“ – заяви Търновалийски. Народният представител предупреди Корнелия Нинова и ръководството на "Позитано" 20, че е разговарял със свои другари, които също няма да цепят басма на партията и ще си скъсат партийните книжки. 

 

Около 50 социалисти окупираха по обяд централата на БСП в Пловдив, за да подкрепят Георги Гергов.

 


От категорията

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43

Треньор по културизъм с диплома от Свищов поема НАП, задачата му е да увеличи приходите
(Видео)

Румен Спецов-1620989408.png

Румен Спецов е назначен за директор на Национална агенция по приходите. Павел ...

14 май 2021 | 09:56

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство
(Видео)

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента
(Видео)

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на Президента на Република ...

14 май 2021 | 18:43