Фернандо ди Нороня за втори път печели класацията на „Трип адвайзър“ за най-красив плаж в света.

Голямата тема в събота

Най-хубавите плажове по света и у нас

48848 | 20 юни 2015 | 15:22

Изборът на летния номад за 2015 година

Фернандо ди Нороня за втори път печели класацията на „Трип адвайзър“ за най-красив плаж в света.-1434805029.jpgИ Ищар предпочете плажа на „Марина Диневи“.-1434805016.jpgКарадере-1434805003.jpgШкорпиловци-1434804987.jpgДарданелите-1434804974.jpgИракли 
-1434804960.jpgСинеморец-1434804946.jpgСтъкленият плаж близо до Форт Браг в Калифорния се е формирал, след като изхвърлените от местните жители бутилки са се удряли в прибоя, а водата ги полирала. -1434804637.jpgРезово-1434804820.jpgКакао бийч-1434804789.jpgМарина Диневи-1434804774.jpgРапонги бийч-1434804734.jpgБендида-1434804755.jpgРивиера до Златни пясъци-1434804663.jpgСейнт Мартин-1434804486.jpgРибадеон-1434804472.jpgКамъните моераки (драконови яйца) на плажа Коекохе, Нова Зеландия, са втвърдени топки от седиментни скали, загладени от вълните.-1434804456.jpgБая до Санчо, Фернандо ди Нороня, Бразилия-1434804426.jpgГрейс бей, Провидансиал, Търкс и Кайкос-1434804401.jpgЗаешкият плаж, Лампедуза, Италия-1434804381.jpgПлая Параисо, Кайо ларго, Куба-1434804367.jpgПлая де Йетес, Испания-1434804346.jpg

И замириса на море...“, пееха братя Аргирови. Рефренът зазвучава в главите ни в началото на юни, а за по-имотните не престава дори и през февруари. Защото по всяко време на годината все някъде по света е време за плаж. Но у нас то е сега! И затова ви предлагаме да направите своя реален избор или просто да помечтаете с напълно условната класация на българските плажове или с рейтинга на световните според авторитетния туристически портал „Трип адвайзър“.


Но какво му е на Българското Черноморие (като изключим бетона на места)? Малко европейски държави могат да се похвалят с 378 километра крайбрежие с хиляди малки заливчета и най-разнообразни ивици - от откровен камънак до златен ситен пясък.


Имаме 12 със „Син флаг“

 

Миналата година международната система за сертифициране „Син флаг“ определи за най-добри в България следните плажни ивици - на Албена, Дюни, Бургас-север, Харманите в Созопол, Поморие-изток, Слънчев бряг-юг и север, Слънчев ден, както и плажовете „Централен нов“ и „Източен“ на Свети Влас. „Марина Диневи“ е сертифицирана в клас „пристанище“.

 

Критериите за покриване хич не са малко - от чистотата на пясъка, през броя на душовете и тоалетните и микробиологичния баланс на водата чак до броя на спасителите и контейнерите за разделно събиране на отпадъци. За червена точка се брои и дали се обръща внимание на опазването на околната среда.


На тези условия по цял свят за 2014-а са отговорили 3203 плажа. За тази година оценяването все още не е започнало. Обаче летовникът си има и други критерии освен гореизброените. Не че не са важни. И главното му делене е на диви и питомни, скъпи и евтини.


 

Далеч от цивилизацията

 

Карадере
Въпреки попълзновенията на бетонните конквистадори Карадере си остава един от най-девствените плажове. Намира се в най-южната част на варненското Черноморие между град Бяла и село Горица. Наблизо са северните склонове на Стара планина и защитената зона Иракли. Местността е дива, няма нито хотели, нито ресторанти, нито течаща вода - но тъкмо заради това я харесват. Плажът е чист (като изключим отпадъците на гостите), пясъкът е ситен и граничи с гора или с храсталаци. Който разпъне палатката си тук, ще трябва да трамбова известно време за прясна вода, но пък условията за нудизъм, сърф и сливане с природата са идеални.

 

Шкорпиловци 
Шкорпиловци (между Несебър и Вар­на) се радва на най-голямата непрекъсната плажна ивица у нас - цели 12 километра. Комбинацията от море, планина и минерални извори го прави незабравимо място за почивка. Бреговата линия е права, без залив, което е предпоставка за вълни при северни и североизточни ветрове. Затова мястото е Меката на сърфистите по нашето Черноморие. Наблизо е резерватът „Камчийски пясъци“.

 

Дарданелите
В географията Дарданелите е тесен пролив, който свързва Егейско с Мраморно море, но край село Варвара това са любими на гмуркачите скали. Там плажът е малък, но изключително красив. Наоколо е пълно със скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Тук Странджа планина целува Черно море. А старинната крепост до близкия връх Папия вълнува въображението.

 

Иракли
Иракли е една от последните 9 природни територии по Черноморието, незасегната от застрояването. Макар на някои много да им се иска. Слава Богу, местността Иракли-Емине е част от „Натура 2000“. Там се намира един от най-красивите плажове. Пясъчната ивица е дълга 3 км и се разделя от река Вая, която се влива в морето и оформя широк лиман. Така са се образували два плажа - Иракли, северно от реката, и Вая на юг по посока на нос Емине - широки, чисти, с девствен бял пясък. Тук не е съвсем по Робинзон Крузо - има кафене, ресторант, душове, питейна вода, тоалетни, места за преобличане, чадъри, лекар и спасители.

 

Синеморец
Там, където река Велека си проправя път към морето, се е ширнал плажът на Синеморец. На югоизток е местността Корабите. Според легендата тук разбивали в скалите старите и ненужни плавателни съдове. След това е Бутамята - централният и единствен охраняем плаж в Синеморец, който вече е добил репутацията на модерно място. Почитателите на дивата природа обаче имат избор. Недалеч е един от малкото наистина девствени плажове у нас - Липите. Той е заобиколен от гора и през лятото освен почитатели на природата се срещат сърни и елени.

 

 

Резово
Може би понеже е на самата ни граница с Турция, на плажа в Резово се припича безвремието. Денем прииждат доста любопитни да видят най-южната точка на България и да се докоснат до сравнително запазената природа, но вечер е спокойно и тихо.

 

Във вихъра на купона

 

Какао бийч
През лятото на Какао бийч се наблюдава най-голямото струпване на силиконови импланти, племенни татуировки, бицепси и скъпи коли на квадратен метър пясък. Там нощният живот е най-притегателен за богатите и известните, но и през деня шатрите с балдахини и широки бели матраци не са за изпускане. Заведенията се конкурират за вниманието на публиката с оферти към най-актуалните диджеи, екзотични балерини и ефектни костюми на изпълнителите.

 

Марина Диневи
Ла плая (от плаж на испански) на „Марина Диневи“ е един от най-модерните у нас. Копринената ивица с жълт и много фин пясък е дълга около 1,5 км. Мястото неизменно печели „Син флаг“ от 2007 година насам, защото отговаря на 29 международни екокритерия. Заведенията и магазините, които предлагат най-актуалните тоалети и напитки за сезона, също са любимо място на яхтсмените и милионерите. Предимство на Ла Плая е, че там се намира вероятно една от най-просторните свободни зони на Българското Черноморие - между брега и първата редица шезлонги има около 3-4 м и там всеки може да си постави чадъра или хавлията безплатно.

 

Бендида
Плажът - Калиакрия, между Каварна и Балчик, посреща гости от двете голф игрища „Блек сий рама“ и „Трейшън клифс“. Той не е голям, но наколните легла в морето го правят желано място. Интересни са и варовиковите скали, които придават на морето бял цвят. Поради високия финансов статут на гостите в ресторанта се стремят да предлагат здравословно гурме. Това е и един от малкото плажове у нас, за които е необходима предварителна резервация.

 

Рапонги бийч
Рапонги бийч - на север от Вар­на, ви пренася в Средиземноморието с палмова гора на брега на морето. В сянката ѝ са сгушени плажни шатри с бамбукови мебели. Плажът е с площ около 5000 кв. м. До него се стига по пътечки от тиково дърво. Рапонги е разделен на две - от едната страна се наслаждаваш на ромона на вълните, а от другата ехти денонощен купон.

 

Ривиера до Златни пясъци

Пясъчната ивица е една от най-хубавите и чисти на Северното Черноморие, а и е разположена сред озеленен парк с обща площ около 120 декара. Петзвездните хотели там са посрещали дори Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм и Уесли Снайпс, докато са снимали „Непобедимите“.


Зелени, черни и... стъклени

 

Зелени, червени, черни, розови... това не са плажовете, на които скъпи жени показват още по-скъпите си бански костюми. Те просто са изключителни. И затова влизат в отделна класация - на най-необикновените крайбрежни кътчета. Зеленият или червен пясък се дължи на минерала оливин, остатък от вулканични изригвания, а розовите дължат цвета си на коралите. Но не всички са дело на природата. Понякога човешката немара също ражда красота.

 

Скритият плаж на необитаемия остров Мариета в Мексико се е образувал след военни правителствени учения през 1900 г. На Малдивите пък има пясъчна ивица, която прилича на Млечния път или на звездно небе в пустинята с безбройните си светлинки. Те се предизвикват от микроскопични частици биолуминесцентен фитопланктон, които излъчват светлина, когато се развълнува прибоят. Внушителни скални арки, образувани под напора на водата в продължение на хиляди години, завладяват така въображението в Рибадеон, Испания, че местните ги оприличават на катедрали. Розовият пясък на Бахамите може да вдъхнови всеки поет, но се е появил напълно прозаично от натрошени от морето коралови останки. Над карибския остров Сейнт Мартин самолетите летят толкова ниско, за да кацнат или отпътуват, че почти близват косите на плажуващите. В Исландия пък лъскави парчета лед изящно контрастират с черния вулканичен пясък на плажа Йокулсарлон. 


Изборът на летния номад за 2015 година

 

Туристическият портал „Трип адвайзър“ публикува списъка на десетте най-хубави плажа в света според гласуването онлайн. На десето място е гръцкият Елафониси на остров Крит. Девети е Уайтхевън в Австралия със ситния си бял кварцов пясък и кристална вода във всички нюанси на тюркоаза. Осмото място е за коктейл на плажа Фламенко на остров Кулебра в Пуерто Рико. Седми е Уайт на остров Боракай на Филипините - близо 5 километра ивица с пясък, ситен като бебешка пудра.

 

Шестата позиция е с адрес Сейшелите - плажът Ансе Лацио на остров Праслин.

 

№1 Бая до Санчо, Фернандо ди Нороня, Бразилия

 

Непристъпност е ключовата дума при Бая до Санчо на отдалечения бразилски остров Фернандо ди Нороня. До плажа се стига след дълъг и сложен планински преход, но изумрудената вода, кораловите рифове и спокойствието явно си струват усилието, защото мястото оглавява класацията на „Трип адвайзър“ за втора поредна година.

 

№2 Грейс бей, Провидансиал, Търкс и Кайкос

 

Архипелагът Търкс и Кайкос е отвъд морска територия на Великобритания.

 

Провидансиал е най-големият му остров с население близо 31 000 души. На него се намира единствената ферма за рапани в света, но не това е отличителният белег, който му дава безапелационно второто място.


Гостите се наслаждават на чисти води, бяла плажна ивица и луксозни вили и хотели. Плюс богати възможности за гмуркане.

 

№3 Заешкият плаж, Лампедуза, Италия

 

Заешкият плаж на остров Лампедуза въпреки нашествието на емигранти с лодки от Африка продължава да държи на репутацията си като едно от малкото места, където костенурки снасят яйцата си. До плажната му ивица се стига само по вода.


Туристите са му отредили трето място, защото в топлата му вода може да се плува и през зимата.

 

№4 Плая Параисо, Кайо ларго, Куба

 

Призовото четвърто място е за Плая Параисо - в превод Райски плаж, в Куба. И той си отговаря на името!

 

№5 Плая де Йетес, Испания

 

Петият в класацията - Плая де Йетес на Майорка, е втори най-добър плаж в Европа.

 

Не само бистрите води, а и впечатляващите залези му осигуряват престижния рейтинг. Скалистият бряг сякаш е изрязан от слонова кост, а между канарите се гушат малки заливи.


 

 


От категорията

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет-Mariya-Bakalova--I-v-nay-smelite-si-mechti-ne-sam-mislila--che-shte-bada-pozdravena-ot-Keyt-Blanshet_1716802388.png

Не мога да бъда по-горда, смирена и благодарна, че съм част от този проект и ...

27 май 2024 | 12:27

За втора поредна година

Д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония

Д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония-D-r-Vrabevski-spasi-dve-ot-nay-mashtabnite-svetovni-art-sabitiya-za-mladezhi-v-Severna-Makedoniya_1716782769.jpg

“Правя го, за да изпълня със съдържание думи като европейска солидарност, ...

27 май 2024 | 07:05

Тоалетът на Мария Бакалова в Кан: Дизайнерски символ на опитите и грешките в творческия процес

Тоалетът на Мария Бакалова в Кан: Символ опитите и грешките в творческия процес
Сн. Инстаграм-Toaletat-na-Mariya-Bakalova-v-Kan--Simvol-opitite-i-greshkite-v-tvorcheskiya-protses-Sn--Instagram_1716450409.jpg

Тук е и моментът с модерната тенденция, в която се вписа Бакалова и стилистката ...

23 май 2024 | 10:37

Най-важното

ПП никой не ги е канил за коалиция, обяви водачът на листата Делян Добрев

Борисов в Разград: Денков беше премиер най-вече заради мен, но никога повече няма да бъде! (НА ЖИВО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1716826701.jpg

"3 години от Промяната ни продаваха илюзии", каза Делян Добрев пред ...

27 май 2024 | 18:43

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев: Докато Борисов и Пеевски са начело на ГЕРБ и ДПС коалиция с тях няма да има

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

Бивши служители дали могат да бъдат използвани за това - да", убеден е Цветлин Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек
(Видео)

Бившият шеф на ДАНС Йовчев за изтеклите записи на ПП-ДБ: В службите няма толкова глупав човек-Tsvetlin-Yovchev--Neobhodimo-e-sadebnata-sistema-da-si-izgradi-imunna-sistema_1708186988.png

"Мога да се обзаложа, че не е по законен път. Готов съм да се обзаложа, ...

27 май 2024 | 18:29

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08