Топмоделът Гергана Полежанова е член на МЕНСА.

Най-умните хора по света и у нас

93306 | 21 март 2015 | 12:46

Кои са най-умните хора в света и как са намерили мястото си в обществото

Топмоделът Гергана Полежанова е член на МЕНСА.-1427111633.jpgДаниела Симидчиева-1427111882.jpgДейниъл Тамет-1427111828.jpgАмериканецът Ким Пик-1427111801.jpgАкрит Ясвал-1427111781.jpgЕдна от стандартните картинки от тест за интелигентност-1427111750.jpgБенямин Нетаняху-1427111699.jpgДжеймс Ууд-1427111679.jpgШарън Стоун има IQ 150.-1427111655.jpgШарън Стоун-1427111556.jpgХристо Радков, председател на МЕНСА-България-1427111537.jpg

Автор:


Автори: Магдалена Гигова, Надежда Петрова

 

Ако коефициентът ти за интелигентност е над 140, ти си гений, ако е под 30 - си почти зеленчук. Това е видно от скалата за степента на ума на стр. 25. Въпросът е, когато си оценен с 230 точки на теста за проверка на логичното мислене, ще можеш ли да ги реализираш максимално в живота? Високият IQ осигурява ли непременно солидна позиция в службата? И наистина ли си прозорлив, ако станеш актьор при интелект 186 точки от 140 възможни? Кои са най-умните хора в света и как са намерили мястото си в обществото. Това разкрива сайтът „Бизнес инсайдър“? Кой оценява мозъците у нас и всеки ли може да попълни тест? Защо обявените за гении често са смятани за откровено луди?

 

Най-умният е с коефициент 230

 

Какво мери тестът за интелигентност

 

Най-умните хора на планетата са класирани от сайта „Бизнес инсайдър“ според техния коефициент на интелигентност (IQ). Той се определя чрез тест, който за жалост не е универсален дори в рамките само на една държава, пък какво остава за целия свят. Целта обаче е една - да измери когнитивните способности на човека. Прието е, че средната интелигентност е 100 със стандартно отклонение плюс-минус 15 IQ точки. Максималният брой, постигнат досега от човешко същество, е 230. В препитването се набляга на логическите задачи с картинки и оттук идват главните критики към теста. Съмнения са породени от факта, че ако редовно се упражняваме в решаването на подобни задачи, можем да постигнем по-високи резултати, без да сме по-интелигентни от останалите. Пример за това е американската журналистка Мерилин вос Савант - според класацията най интелигентната жена в света. През 1985 г. тя влиза в „Гинес“ с IQ от 190 точки, но 10 години по-късно коефициентът й вече е малко над 230 - плод на целенасочени мисловни упражнения.

 

Критиците на тестовете за интелигентност, при които се набляга на картинките, подчертават как умишлено се пропуска фактът, че при решаването им участва основно лявата мозъчна половина, която е „папагал“ - залага на повторения и на фотографска, а не на творческа памет. Изводът е, че този вид препитване обслужва целенасочения процес на издигане на „послушни папагали“ на високи длъжности в световен мащаб. Понеже няма да създават проблеми на онези, които дърпат конците зад кулисите.

 

Една от най-престижните системи за проверка на знания е SAT. Ако постигнете резултат, близък до максималния, влизате през парадния вход в най-добрите университети на САЩ. Изпитът се провежда под формата на стандартизиран тест и е приложим за много предмети. У нас двадесетина сайта предлагат безплатен или с минимална такса (4,80-10 лева, платими с есемес) тест за интелигентност, който може да попълните онлайн и да получите сертификат. Те са средно с по 30 въпроса и попълването им отнема 30 минути. Ако искате да проверите по-сериозно интелекта си - в българския клон на МЕНСА, ще трябва да се бръкнете с 25 лева и да отидете в офиса на ул. „Враня“ 32 в София. В случай че се съберат десетина желаещи от извънстоличен град, емисари на световната организация на най-умните хора в света идват на място.

 

Тестът на МЕНСА представлява картинна матрица и се прави за точно определено време. В него няма никакви цифри, думи или изречения. Само картинки, подредени в някакъв ред. Обикновено въпросът е какво следва в този ред. Винаги логиката, която се търси в отговора, е да бъдат проследени повече от един елемент. Тези картинки са динамични с повече от едно нещо, които трябва да бъдат следени.

 

Максималният коефициент на интелигентност засега е 230. Той принадлежи на 39-годишния австралийски математик Терънс Тао, вписан в Книгата за рекордите на „Гинес“ като най-умния човек на Земята. Неговите родители - преселници от Кантон, са първо поколение емигранти от Хонконг. На две годинки Терънс се справял с лекота с аритметични задачи, на 9 вече е слушател в Математическия факултет на университета, а на 20 става доктор на науките в Принстън. На 24 е най-младият професор по математика в Калифорнийския университет. Тао има публикувани над 250 научни труда, но продължава да твърди, че се е научил да чете, докато гледа „Улица Сезам“ по телевизията.


Следващ в класацията е Кристофър Харата. На 16 г. той напуска училище, за да работи за НАСА в проекта за колонизиране на Марс. Там по достойнство оценяват неговите 225 точки. Междувременно 31-годишният американец завършва астрофизика в Принстън и вече е професор в Калифорнийския технически университет. Кореецът Ким Унг-Йонг проговаря свободно, когато е на 6 месеца, и става студент по физика в университета „Хаянг“ на 3 годинки. Неговият коефициент на интелигентност е 210. Кристофър Майкъл Ленган получава възможно най-високия резултат на SAT, коефициентът му е 210, но го изхвърлят от университета в Монтана, след като професорите му заявяват, че не е в състояние да научи нищо. Ленган също започва да говори на шест месеца и сам се научава да чете на 3 години. 60-годишният американец твърди, че живее двойствен живот.

 

През деня работи тежък и неквалифициран труд, а нощем решава най-сложни математически уравнения. Бил е строител, каубой, фермер и горски пъдар. 

 

Световният гросмайстор Гари Каспаров също се гордее с IQ 190. През 2003 г. той постига реми срещу компютър, който изчислява три милиона позиции за секунда. Каспаров е евреин по майка и арменец по баща. 47-годишният гражданин на Русия е също така политически активист и писател. Актьорът Джеймс Ууд, когото няма да забравим от филма „Имало едно време в Америка“, е блестящ ученик, който постига максималните точки на САТ и получава пълна стипендия за Масачузетския технологичен институт. Преди да завърши гимназия, изучава линейна алгебра в Лосанджелиския университет. IQ коефициентът му е 186.

 

Легендарният шахматист Боби Фишер (коефициент 180) притежава феноменална памет и е абсолютен гений, но с психически проблеми. Починалият през 2008 г. на 64-годишна възраст американец през 1992 г. решава да играе срещу Борис Спаски в бивша Югославия въпреки забраната на Държавния департамент на САЩ. До края на живота си се крие в изгнание.


Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е поставен под номер 11 сред 50-те най-влиятелни личности в света, а коефициентът му на интелигентност е 180. Той напуска Масачузетския технологичен институт през 1973 г., за да се бие във войната с арабите, след което се завръща и става бакалавър по архитектура. Сър Ендрю Уайлс успява да реши Теоремата на Ферма, която затруднява математиците в продължение на 358 години. Коефициентът му е 170. Вписан е в Книгата на „Гинес“, като разрешил най-трудния математически проблем в света. Това го превръща в знаменитост, дори участва в епизод на „Стар трек“. Професорът в Принстън получава рицарско звание от кралица Елизабет Втора през 2000 г.


 Унгарската шахматистка Юдит Полгар има същия IQ - 170. Тя е най-добрият гросмайстор жена в историята на този спорт. Полгар бие дори Боби Фишер и държи рекорда за най-млад международен гросмайстор - на 15 години и 5 месеца. Бащата на Юдит обучава нея и двете й сестри у дома, като образованието им се върти около шаха.


 Признатият за гений проф. Стивън Хокинг заявява: „Хората, които се фукат със своя IQ, са загубеняци.“ Въпреки това неговият е 160. Той се научава да чете едва след като навършва 8 г., но взема изпитите за Оксфорд устно. Въпреки тежкото си заболяване АЛС (амиотрофична латерална склероза) Хокинг успява да вземе докторат с „Теория на Големия взрив“ и да има цяла поредица от открития в квантовата механика, космологията и теорията на струните.


 Пол Алън бие своя партньор Бил Гейтс с 10 точки повече. Коефициентът му е 160. Той създава микрочиповете, с които днес работят всички персонални компютри. Шарън Стоун е член на Менса и IQ й е 154. На 15 г. бъдещата актриса печели стипендия за университета в Единбург, Пенсилвания, където следва творческо писане и изящни изкуства. Тогава тя описва себе си като „изперкало грозно патенце“. 

 

Рекорди

 

Индийски вундеркинд оперира на 7 години

 

През 2000 г. индийското момче от обикновено семейство Акрит Ясвал на седем годинки оперира с готварски нож у дома ръката на момиче, изгубило подвижността на пръстите си след пожар. Умното хлапе не само успява да върне чувствителността на ръката на приятелката си, ами и двигателните й функции. Как малкият гений е успял в това, не може да отговори дори самият той. Днес Акрит е най-младият и най-умен студент в Индия.

 

Американец знае наизуст 16 000 книги

 

Американецът Ким Пик има претенциите да е най-умният човек в света и това се дължи на феноменалната му памет. Той успява да запомни до 98 процента от прочетената от него информация. За своите 60 години Ким е прочел 16 000 книги, които знае наизуст.

 

Феноменът му се дължи на родова травма, в резултат на която мозъкът му бил увреден. Пик се научил да чете, преди да навърши 2 години, а на 7 вече цитирал Библията.

 

Британец изчислява по-точно от компютър

 

Англичанинът Дейниъл Тамет учуди света с умението си да извършва наум най-сложни математически изчисления, които са възможни само с мощен компютър. Освен това 36-годишният Дан говори и пише на 11 езика и може да каже 22 хиляди цифри след десетичната запетая на числото Пи.

 

Тъп, по-тъп, най-тъп, Буш-младши

 

Джордж Буш-младши, макар да изкара два мандата в Овалния кабинет, си заслужи титлата „Най-тъпият президент на САЩ“ в цялата история на могъщата държава. И това не се дължи единствено на скромния му коефициент на интелигентност - 91.

 

За справка - предшественикът му Клинтън се гордее със 182 пункта, най-висок резултат от всички управляващи в Белия дом. Учени от щата Пенсилвания изчислили умствените капацитети на всички президенти след 1945 г. За изходни данни при изчисленията те използвали данните от успеха в училище и в университета, публикации в печата, изготвени без помощ от сътрудници, яснота на изразяването и психологически показатели.


Според изследователите Буш отстъпва по интелигентност на средния американец, тъй като средностатистическият коефициент на американците бил около 100. Най-близо до Буш-младши по нисък коефициент е само един президент - баща му Джордж Буш.

 

Гергана Полежанова – хубавица за пример

 

Гергана Полежанова доказа, че не само е една от най-красивите дами у нас, но и една от най-умните. Хубавицата прескочи бариерата от 148 точки, което е коефициент на интелигентност, притежаван едва от 2% от хората. Тя е дефилирала в ревюта на най-големите световни дизайнери като Армани, Фере, Гай Матийо и Роко Бароко. Въпреки това, докато беше на върха на кариерата си, моделката се от-
каза от разходките по червения килим и стана ревизор в НАП.

 

Полежанова винаги е казвала, че професията на манекенка никога не й е била мечта и в последните си години като такава дори й било отегчително да се разхожда по подиумите. Днес освен сериозен професиона-лист тя е и примерна съпруга и майка. Гергана е омъжена за пловдивчанина Николай Данкинов, бивш младежки национал по волейбол, с когото имат дъщеря Никол. Малката не само е наследила красотата на майка си, а и ума й. 11-годишното девойче учи в Италианския лицей в Горна баня и в сравнително малката си автобиография вече е записала десетки отличия от олимпиади по математика.

 

Българин прави държава на гениите

 

Плаващият в Тихия океан остров Южни до Нова Зеландия да стане държава на най-умните хора в света. Това предложи собственикът му Владимир Баланов на шефа на МЕНСА-България Христо Радков. Преди това Баланов предложи острова на държавата и на Европейския съюз.

 

Според експерти той може да носи 500 млрд. евро печалба от риба и нефт в акваторията от 2000 морски мили около него. Островът е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината - 57 км. Българското външно министерство обаче отказа да приеме дарението.

 

„Обектът не представлява „остров“, съответно „земя“ и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България“ - с това изречение Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, отказа Министерството на външните работи да проучи възможността страната ни да колонизира остров в Тихия океан.

 

Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях.

 

Благоевградчанка е най-умната жена в света

 

Коефициентът на интелигентност на благоевградчанката Даниела Симидчиева е по-висок от този на Айнщайн или Бил Гейтс. Тя има 192 от 200 възможни точки от тест на МЕНСА, който прави през 2003 г. И все още никой не е подобрил нейния резултат.


Даниела в момента работи в Българската стопанска камара. Тест за интелигентност прави преди време в труден за нея момент, за да си докаже, че може. „Чувствах се много зле. Ниска заплата, на квартира, с три деца“, спомня си тя. Днес Даниела има няколко дипломи, с които може да се похвали. Тя е магистър по икономика и по социология, притежава сертификат по социология от Социологическия университет в Лунд, Швеция, има бакалавърска степен „Инженер по електроника и автоматика“, както и диплома по английска филология от ЮЗУ-Благоевград. Родена е през 1960 г., а подобен на нейния коефициент на интелигентност имат по-малко от 1% от жителите на планетата.

 

Христо Радков, председател на МЕНСА-България:

 

Нужни са лична карта и химикалка

 

- Г-н Радков, колко често се правят у нас тестовете за интелигентност?


- Тестовете се провеждат два пъти месечно в София и три-четири пъти годишно в Пловдив. Датите се обявяват в сайта на нашата организация. Но освен регулярните тестове провеждаме и кампанийни. Преди три седмици направихме такъв в Свищов, скоро вероятно ще направим и в Димитровград. В момента, в който имаме заявено желание на повече хора да се тестват, отиваме на място, наемаме зала и провеждаме теста. Минимумът от желаещи е 10 души. Таксата за участие е 25 лв.


- Какво представлява самият тест?


- Той е 45 въпроса под формата на картини, на които трябва да бъде отговорено в рамките на 30 минути. Тестът е еднакъв за цял свят и е единственият меродавен в света за интелигентност не защото е наш, а защото, за да се калиброва подобен тест за интелигентност и да се пусне на масовия потребител, трябва да се проведе сред минимум 10 000 човека, на които се знае какъв е коефициентът им на интелигентност и спрямо тях да се калиброва. Само МЕНСА Интернешънъл може да си позволи лукса да направи това. Няма друга организация с такъв потенциал. Тестът, който се прави сега, е от 2007 г. и максимумът точки, които може да се изкарат, са 156+. Щом човек има +, колко точки е по-нагоре трябва да се мери с друг тест.


- Може ли да кажете кои са петимата най-умни хора в България?


- Не, отбелязваме само Даниела Симидчиева като човек, изкарал най-висок коефициент на интелигентност. Но в редиците на нашите членове има поне още между 30 и 50 души, които имат IQ около 180. Никога не сме правили официална статистика, за да ги сравняваме.


- Как човек може да се запише за полагане на тест?


- Желателно е да стане със записване на нашия сайт, но на обявена дата и час желаещият може да се яви в нашия офис. Единственото, което е необходимо, за да направи теста, е лична карта и химикалка.


- 36 лв. годишно е членският внос в МЕНСА-България. Какво се получава срещу него?


- Членският внос се определя на база минимална работна заплата. Тя в момента е 360 лв., а той е 10% от нея. Иначе всеки член получава възможността да си комуникира с други хора като него и да участва във всички мероприятия на клуба. В момента тече издаването на членски карти, които ще са с кюар код на гърба. След като ги издадем, ми предстоят разговори с различни търговски вериги и мобилни оператори да ползваме различни отстъпки, но това е в бъдеще време.


- От какъв тип са мероприятията, които организацията провежда? Видях, че имате група „Брейнсторминг“.


- В момента наистина много наблягаме на нея. Групата се събира веднъж на една или две седмици в зависимост от интереса и хората в нея просто си тренират ума. Самите участници задават темата. Всеки, който посещава тази сбирка, е желателно да донесе три различни казуса за разрешаване. В момента разработваме и методика за час по мислене, който да бъде въведен в средните училища. Това е старо наше предложение, два пъти сме го отправяли към Министерството на образованието, но в момента ще изготвим чисто нова методика и с нея ще го предложим за пореден път и се надявам вече да бъде приет.

 

 


Още по темата

МЕНСА в политиката? Да, ама не

Интелект-dreamstime_s_160788885012.jpg

Да работят с мозъците си

19 авг. 2014 | 14:58

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28