Не Нинова, а Уставът изключи Георги Гергов от БСП

Жалбите срещу ръководството на градската организация на БСП в Пловдив не са от днес

Не Нинова, а Уставът изключи Георги Гергов от БСП

27103 | 8 ян. 2021 | 17:17

В този смисъл края на политическата кариера на пловдивския червен водач не е функция на личното отношение на председателя на БСП, а следствие на директен сблъсък с уставните норми на тази партия. Щом не следваш Устава, той се обръща срещу теб, е категорич


"Грубо нарушение на Устава, на Програмата и на решенията на Конгреса"; "бойкот на националното ръководство"; "съмнения за сериозни финансови нарушения"; "нереални членове в партийните списъци"; "поставяне на партийната организация в Пловдив под финансовата зависимост от нейния председател"; "указания за бойкот на прекия избор за председател на БСП".

Това са основните причини, заради които Националният съвет на БСП изключи от редиците на БСП пловдивският червен лидер Георги Гергов. Докладът на работната група, водена от Кристиан Вигенин, за дейността и състоянието на градската партийна организация на БСП в Пловдив, шокирал доста от членовете, първо на ИБ, а после и на Националния съвет. С решение, взето на подпис, близо 120 членове от националното ръководство взимат окончателно решението и затварят червената врата зад Георги Гергов. "Против" засега са само 10-12, подписите са събрани скрострелно - само за 24 часа, а в НС  имат още няколко дни, в които документът да бъде финализиран. 

 

ТРУДНОТО УРАВНЕНИЕ - БИЗНЕС И ПАРТИЯ

За изключването на Георги Гергов от БСП се заговори отдавна. Пловдивският лидер на социалистите е наясно с отношението към него и в партията, и извън нея. Съчетаването на крупен бизнес с моралните ценности на БСП е трудно уравнение. Още повече, когато този бизнес зависи от управлаващите, от един телефон на премиера, или от негов жест дори. Това е тънкият лед, който винаги може да поднесе изненади.

 

Още през април 2020-а лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов, след негово писмо до Националния съвет и до председателите на всички областни съвети на БСП. В него той настоя БСП да подкрепи политиките на правителството "в условията на криза". Точно тогава опозицията искаше изслушване на премиера за пандемията, а, за изненада на червените, Гергов подкрепи управляващите и за неработещ парламент. Това буквално взриви партията. Соццентралата в София беше залята от гневни писма срещу пловдивския бизнесмен с искане да напусне партията.

На 26 април 2020 г. Нинова му отговори от тв екрана: "Ако на Гергов му е останало и най-малко достойнство, да се оттегли от партията, БСП не се продава".
И поясни: "Г-н Георги Гергов твърди, че парламентът не трябва да се свиква, а министър-председателят трябва да се отчита на пресконференции. Неговите предложения влизат в сериозна конфронтация с решения на колективните органи на партията. Той не за пръв излиза и хвали правителството на Борисов, критикувайки БСП. Така става, когато получи 43 млн. лв. за дупката във Варна, така става, когато получи поредния кредит от Банката за развитие. Искам да съм много ясна - след тази реакция в партията и всички нейни структури, на базата изпратено от него писмо, смятам, че ако му е останало и най-малко достойнство, трябва да се оттегли от партията. Ще кажа и много ясно - политиката не е търговия."

 

ПАРТИЯТА ЗАД НИНОВА - ГЕРГОВ ЗАД ДОБРЕВ

Така тлеещият конфликт с пловдивдския лидер от времето на ЦУМ-гейт доби публичност, разгоря се по време на прекия избор за председател, но това не се отрази на отношението на редовите социалисти към националното ръководство на БСП. В прекия избор Корнелия Нинова получи 80% подкрепа от обикновените членове на партията в Пловдив и региона. В същото време Гергов подкрепяше активно нейния опонент Кирил Добрев.

Като убеден в правотата си човек Гергов не се примири с победата на Нинова и продължи да критикува нейния стил на работа и политиката на твърда опозиционност, която провежда. Спорът винаги е бил същностен - дали не е по-добре БСП да упралвлява заедно с ГЕРБ, още повече в условията на криза. Размяната на остри реплики поддържаше интригата в медиите. Гергов се изказваше пред Тв камерите и микрофоните, но в залата на "Позитано" 20 мълчеше.

НЕЛЕГИМНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ НА БСП В ПЛОВДИВ


Ситуацията ескалира след заседание на Областния съвет на БСП в Пловдив преди месец, за което пловдивски социалисти сигнализираха, че е проведено в нарушение на устава. След проверка заседанието и изборът на новото ръководство бяха обявени за нелегитимни от Общопартийната комисия. ИБ на БСП обаче реши да прати работна група, начело с Кристиян Вигенин, която на място да разбере каква е ситуацията в пловдивската партийна организация.
След седмица докладът на групата бе представен преди ИБ на БСП.

 

ДОКЛАДЪТ НА ВИГЕНИН - ГЕРГОВ Е В ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА УСТАВА 

В него са констатирани доста нелицеприятни факти за работата на пловдивската БСП. Работната група се е срещнала както с редови членове на партията, така и с всички отговорни фактори сред червените редици в града под тепетата.


И е установила следното, което е записала в доклада, предоставен на членовете на националното ръководство на партията:

- Авторитетът на БСП в Пловдив се срива. БСП никога няма да спечели избори, докато Г. Гергов е лицето на партията в града;
- БСП работи с ГЕРБ, съветниците на БСП са съветници на кмета Здравко Димитров. Мълчи се за злоупотребите в общината;
- Дадени са указания за бойкот на прекия избор за председател на БСП лично от председателя на ГС на БСП;
- Има сериозни съмнения за финансови нарушения - отдаване под наем на собственост без договор, отчитане на средства с фактури, които нямат връзка с действителността;
- В много ОПО се поддържат нереални списъци, което дава повече делегати за районната и Градската конференция, както и за Конгреса;
- Организацията се ръководи еднолично от председателя с помощта на малко ядро, подбрано лично от него, ядрото се възпроизвежда на всички равнища;
- Поради значителните финансови възможности на председателя, организацията е поставена и във финансова зависимост от него;
- Противопоставяне политиката на националното ръководство.

Това дава основание на членовете на ИБ на БСП да поискат изключването на Гергов от редиците на БСП с мотива за "грубо нарушение на уставните норми, касаещи задълженията на партийните членове", а поводът е "противоуставно свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив". Работната група е установила, че в заседанието са "участвали" хора в болнични и под карантина с една единствена цел - да се избере удобен на Гергов негов заместник.

 

УСТАВЪТ СРЕЩУ ГЕРГОВ

При такива обвинения не е възможно да бъде защитен нито един член на БСП. Такова грубо погазване на правилата в една партия, още повече в консервативна структура като БСП, не може да се толерира. Няма член на ръководството, който да намери основания в защита на Гергов. Дори Нинова да беше се застъпила за него, както го е правила досега, правейки компромиси в името на единството в БСП, тя би попаднала под ударите на съшия Устав, който сега изключва Гергов.

В този смисъл края на политическата кариера на пловдивския червен водач не е функция на личното отношение на председателя на БСП, а следствие на директен сблъсък с уставните норми на тази партия. Щом не следваш Устава, той се обръща срещу теб, е категоричносто становише на членове на НС на БСП.

Гергов знае това. И предприе изпреварващ ход - през декември м.г. обяви, че напуска Националния съвет на БСП, на който е член по право като лидер на градската партийна организация в Пловдив, като се оплака от "реваншизъм". А подчинената му организация в града, в отговор на поисканото му изключване, сне доверието си от Изпълнителното бюро и го обвини в "Гьобелсов подход".

Крайно нелепи са сравненията с Гьобелс, с Трайчо Костов, които приятелите на Гергов хвърлят върху Нинова. Нелепи са и протестите пред централата на "Позитано" 20, които всъщност са срещу спазването на Устава. Жалбите срещу ръководството на градската организация на БСП в Пловдив не са от днес, имат дългогодишна история.

В Общопартийната контролна комисия е дебело досието за сериозните манипулации, фалшификации и злоупотреби, които са избуяли в тази партийна организация. А оценката за стила на управление на Гергов като "мутренско", дадено от члена на Националния съвет и предизборния щаб на партията Иван Петков, се лепи на цялата партия.

И то в момент, когато лидерът ѝ иска да води битка срещу "задкулисието" , да прави организационна реформа в БСП, основана на децентрализация, да стегне редиците преди парламентарните избори. И да даде пример, че държавата може да управлява по правила, които важат за всички. "Когато искаш да управляваш България и да има ред, еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо в самата партия. Ще има ред, устави и правила за всички - еднакви, независимо кой как се казва", категорична е Нинова. И не случайно днес, когато пред "Позитано" 20 защитават нарушението на Устава на БСП , тя излезе с нови предложения за реформата в столетницата.
 

БИТКАТА С ПАРТИЙНАТА АРИСТОКРАЦИЯ


Случаят "Гергов" е част от битката на Нинова с червената"партийна аристокрация". Тя няма да отстъпи. Партията е зад нея. Раздялата на Нинова с Гергов не е днес, или вчера, тя настъпи, когато го изгони от ИБ на БСП след ЦУМ-гейт, определяйки го като "част от задкулисието"- въпреки близките им до този момент отношения, въпреки факта, че той я подкрепи в първия ѝ избор като председател на БСП. Когато трябва да избираш в такива момент, избираш принципа.

"Тече процес на изчистване. Този процес неминуемо води до конфликти, но за да може БСП да се яви на изборите с ново лице, със заявката, че е готова да промени България и да въведе правила, принципи, да върне доверието в държавността, ние бихме били лесно уязвими, ако в нашите редици има хора като Георги Гергов, които системно са показвали, че се чувстват добре в рамките на настоящото статукво", заяви говорителят на ПГ на БСП Александър Симов.

Едва ли може да се очаква процес на отлив от БСП заради Гергов. Да, той е сериозна фигура и в бизнеса, и в партията. Има знакови политически приятели, помагал е на мнозина, помагал е на партията си, но принципите трябва да важат за всички, ако искаме да сме правова държава. Петдесетината привърженици на Гергов, които днес дойдоха на "Позитано" 20 показват каква е фактическата "сила" зад гърба му. Една малка група хора, "заложници на една вече провалена политическа кариера в БСП", както обясни Александър Симов.


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

За пореден път Лили показа колосалния си дух и неземния талант.

Лили Иванова с невероятен концерт - 13 000 пяха и дишаха заедно с нея в "Арена София"

Лили Иванова с невероятен концерт - 13 000 пяха и дишаха заедно с нея в "Арена София"-Lili-Ivanova-s-neveroyaten-kontsert---13-000-pyaha-i-dishaha-zaedno-s-neya-v--Arena-Sofiya-_1670194789.jpg

Концертът беше на изключително високо професионално ниво. Залата - перфектно ...

5 дек. 2022 | 00:41

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22