Държавата продава едни и същи двигатели за танковe на двама клиенти

Военна техника се оказа на Стоковата борса

Не е истина! Държавата продава едни и същи двигатели за танковe на двама клиенти

21257 | 5 ноем. 2018 | 20:12

СТМО продава чуждата стока, но не връща парите на купувача, който вече е станал нейн собственик. „Продадоха цялото имущество и даже не ни върнаха парите“, казват от фирмата.

Държавата продава едни и същи двигатели за танковe на двама клиенти-1541441633.jpgНе е истина! Държавата продава едни и същи двигатели за танковe на двама клиенти-1541441465.jpg..-1541440882.png..-1541440849.png

 Възможно ли е българската държава да продаде военна техника два пъти? Ако е коректен търговски партньор, отговорът е категорично „не“!

Ако обаче нейните висши чиновници работят за собствена облага, тогава отговорът може да е „да“, колкото и да ни се струва това абсурдно от гледна точка на правовата държава или на нормалните търговски отношения.

А когато пък става въпрос не за обикновени нарушения на добрата търговска практика, а за търговия с военна техника, по-точно – двигатели за танкове с резервни части за тях, тогава проблемът опира до национална сигурност.

 

Началото на абсурдната история как военна техника се продава от държавата два пъти е поставено през 2011 година.

Първият път – за близо 1,4 млн. лева чрез търг. Вторият път – за далеч по малка сума, през Софийска стокова борса. По закон обаче това би трябвало да е невъзможно, защото има изрична забрана военната техника да се търгува на борсата. Тя обаче не важи за онези държавни служители, които могат да превърнат (поне по документи) двигателите за танкове и резервните части за тях в старо желязо. Или в обикновена техника, която изведнъж изгубва военното си предназначение.

Информация за скандала излиза първо в разследване на „Петел“.

 

Епицентър.бг се сдоби с цялата документация, от която се вижда как 3 200 тона части на танкове, закупени за близо 2 милиона лева, са продадени повторно през Стоковата борса

 

Всичко започва през юли 2011-а, когато частната компания  „Джайден Юнайтед България“ ООД печели търг, обявен от държавното дружество „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД за продажба на техническо имущество от складов район Борово, област Русе. Частната фирма печели четири от лотове, обявени от държавното дружество.

От този момент развитието на търговската сделка придобива абсурден характер.

 

Джайден Юнайтед“ са готови да реализират купената от тях продукция в чужбина и изпращат писмо до „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД (СТМО) с искане чуждестранните им партньори да бъдат допуснати до складовете, в което е имуществото, спечелено на търг.

Това разрешение обаче не е получено и между частната и държавната фирма, а в последствие и Министерството на отбраната, започва усилена и нервна кореспонденция.

 

От СТМО започва странно шикалкавяне, а от устни обяснения на служители на МО фирмата научава, че СТМО не е легитимно дружество и по тази причина закупуването на лотовете по обявените и спечели тръжни процедури е недопустимо. Месец по-късно, през октомври 2011 година, „Джайден Юнайтед“ все пак успява да влезе в складовете заедно с клиентите си, но ...само за оглед.

 

Два месеца по-късно, през декември 2011-а „Джайден Юнайтед“ научава, че абсолютно същата военна техника – двигатели за танкове и части за тях, е продадена през август на други две фирми „Металика-АБ ЕООД“ и „Алмед“ ЕООД, без никаква тръжна процедура и на цена два пъти по-ниска от тази, с която „Джайден Юнайтед“ е спечелила търга. Това довежда до скандал с чуждестранните партньори, които разтрогват договора. „Джайден Юнайтед“ понася и морални щети, тъй като са обвинени, че продават чужда стока, при това на завишени цени.

За скандала е информиран е и министърът на отбраната Аню Ангелов.

 

Но това не променя ситуацията. В следващите две години СТМО разиграва „Джайден Юнайтед“, като ту ѝ отказва достъп до спечелената на търг продукция, ту да иска неустойки, за това, че стоката не е изтеглена от складовете.

 

 Спорната ситуация като че ли се разрешава в средата на 2014 година, когато продукцията е платена, по силата на сключен договор между СТМО и „Джайден Юнайтед“ на стойност „1 394 400 лева за ENW - франко ненатоварено превозно средство в складовете на МО или военното формирование, където същата се съхранява“.

 

Но проблемът с достъпа до стоката си остава. Хвърчат писма до министъра на отбраната Ангел Найденов и управителя на СТМО Валентин Симеонов. Отново нищо не се променя. Фирмата губи клиенти.

Така се стига до неизбежното – между частната фирма и държавното дружество започват дела.

Първото е спечелено от „Джайден Юнайтед“, при обжалването печели държавното дружество.

 

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

 

И тогава идва най-странният момент - „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД обявява за продажба стоката, която е платена от частната фирма, на Софийската стокова борса. На борсата е забранено да се търгува военна техника. Но, вратички за заобикаляне на закона винаги ще се намерят.

 

От „Джайден Юнайтед“ коментират случая така: Или държавната фирма ни е измамила, като ни е продала нещо друго като военна техника, или е направила грубо нарушение на правилата за търговия на борсата, което може да има много сериозни последствия. При всички случаи обаче тя продава нещо, което не е нейно, защото вече е спечелено на търг и е платено.

Новият, пореден началник на СТМО (лице без всякаква военна квалификация, бивш директор на културен дом в Перник, каращ автомобил Мерцедес на скромната сума от 100 000 лева при заплата от 1000 лева) решава, че е настъпил момента да се облагодетелства лично в ущърб на държавата. Решава да продаде чуждата стока (военна техника, резервни масти за военна техника) чрез Софийската стокова борса независимо, че тази стока попада в списъка с ML6 от Списъка на продуктите, свързани с отбраната, които могат да се продават единствено и само на лицензирани за търговия с такива стоки фирми“, пишат в свое обяснение „Джайден юнайтед“.

 

От това следва, че тези стоки са били продадени като скрап, но без преди това да са утилизирани, което е престъпление и ощетяване на държавата.

 

Тогава обаче идва и второто престъпление.

 

Ако те наистина са били скрап, то тогава ние сме били измамени и може би именно заради това са ни били създавани всички проблеми“, казват от Джайден юнайтед“. И поясняват: „Надявайки се това да са двигатели и нямо кой да обърне внимание, че това са двигатели за танкове, т.е. Части от бойна техника, да решили да ги продават и по този начин да получат подкупа от купувача, т.нар.“ресто“.

 

СТМО продава чуждата стока, но не връща парите на купувача, който вече е станал нейн собственик. „Продадоха цялото имущество и даже не ни върнаха парите“, казват от фирмата.

 

От„Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД  дават следното обяснение пред „Петел“: „Истинската причина за несвоевременно изтегляне на стоките е липсата на лицензирани складови площи, в които „Джайден юнайтед България” ООД да изнесе продукцията. В продължение на години безплатно фирмата ползва складовете на МО, което от една страна - създава заплаха за личния състав от евентуални аварии във военни складове, а от друга - препятства осъществяването на Плана за развитие на въоръжените сили. С години продължи кореспонденцията между продавач и купувач, в която приканвахме „Джайден юнайтед България” ООД да изнесе вещите от складовете в Борово, както бе сторило по други договори от същите складове със същото имущество, на което бяха намерили външен пазар. По тези изпълнени изцяло договори „Джайден юнайтед България” ООД организира транспортна и подемна техника без какъв да е проблем с достъпността. След като предприехме юридически постъпки за прекратяване на договора, „Джайден юнайтед България” ООД изненадващо се позоваха на липса на достъп до складовете. Като добросъвестен търговец направихме вътрешна проверка, която установи наличието на отличен достъп до стоките. По т.д. 5766/2015 г. СГС възложи техническа експертиза на независим експерт, който потвърди наличието на достъп до стоките. По подобен търговски спор, в който „Джайден юнайтед България” ООД излагаше същите твърдения, вече има влязло в сила съдебно решение в полза на „СТ-МО” ЕООД.“

 

Специализирани складове за тази продукция не се изискват, заявиха пък от „Джаейден Юнайтед“. Тяхното наличие не е поставяно като условие, а заплаха за „личния състав“ може да има когато става въпрос за боеприпаси. Двигателите и резервните части за тях нямат нищо общо със снарядите, обясниха от частната компания.

 

За търга на военна техника през Софийската стокова борса СТМО отговаря: „Стоките, които СТ-МО продава на стоковата борса, са в изпълнение на комисионен договор с МО за 2018 г.“

Единственото реално уточнение е, че въпросните стоки са „продукти, свързани с отбраната, не са негодни за употреба, а са излишни“.

 

Казано по-просто, държавната фирма предпочита да прехвърли топката в полето на своя принципал – държавата и Министерството на отбраната. Така в случая ще се появи и нов, политически момент, който може би ще размие картината, обрисувана от изреждането на фактите.

 

Какво следва?

Ново дело на „Джаейден Юнайтед“ срещу СТМО в СГС, чието първо заседание вече е насрочено за 17.10. 2018 година.

 

Остават открити няколко въпроса: Защо в „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД поемат риска да правят бизнес по този начин и да поставят най-малкото под съмнения действията си, да водят съдебни спорове и т.н.?

От некомпетентност, от безхаберие или е умишлено погазване на закона.

Предстои да видим.

Сагата „Джаейден Юнайтед“ срещу СТМО“ е поредното доказателство за порочните практики в търговските отношения, където страна са държавни чиновници.

 

 

Б.Р. В редакцията на Епицентър.бг се съхранява цялата документация по скандала


От категорията

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Разследване: Мигранти държани на границата ни с Турция в хангар без вода, храна и WC
(Видео)

Разследване: Мигранти са държани незаконно на границата с Турция в хангар без вода, храна и WC-Razsledvane--Migranti-sa-darzhani-nezakonno-na-granitsata-s-Turtsiya-v-hangar-bez-voda--hrana-i-WC_1670512541.jpg

В отговор до Свободна Европа от Фронтекс уточняват, че от 2021 г. насам са били ...

8 дек. 2022 | 17:13

ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

Жалбоподателите обжалваха реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози-1629723317.jpg

В жалбите се оспорваше редът за установяване концентрацията на алкохол в кръвта ...

8 дек. 2022 | 17:01

Полицията установи за ден 33 водачи, шофирали след употреба на наркотици

Снимка: Пресцентър МВР-Snimka--Prestsentar-MVR_1670513222.jpg

През изминалото денонощие са проверени общо 12 517 водачи и пътници, съставени ...

8 дек. 2022 | 17:26

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08