Радостин Кирязов-Радо e не само най-прочутият пицар в България, но е и в първата тройка майстори на пици в Европа (и осми на световно първенство по пица), ако се съди по многото му високи отличия на европейски и световни първенства. Притежава златни лопати, награди за презентации и за пица класика, бил е и съдия на световната надпревара по пица в Италия (Салсомаджоре). У нас нашумява първо с прочутата си пицария във Варна, а през последните години и като собственик на истинска италианска остерия в София. Създател е на Българската асоциация на пицарите. Преди това варненецът Радо работи цели девет години в Италия, където завършва и най-престижното учебно заведение в страната в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Твърди, че един добър готвач си личи по умението да общува с тестото. „Няма как да сложиш едно тесто в 2 ч. и в 4 ч. вече да боравиш с него. Моето тесто зрее поне 48 часа, а понякога и 72. Когато похапнеш от него, усещаш дъх на горещ селски път.“ Започнал като чирак в една спагетерия на остров Сардиния („правех сосове за паста на осем тигана едновременно“), след няколко години той се премества в знаменития курорт Кортина д‘Ампецо в Алпите. Търпеливо изкачва всяко стъпало до кулинарните върхове и се завръща в България неспасяемо влюбен в неподправената италианска кухня. За читателите на „Преса“ майсторът предлага една от коронните си рецепти.
Неаполитанска пица „Маргарита“
Необходими продукти
За тестото
Брашното трябва да е италианско и със силен глутен.
1 кг брашно
600 мл хладка вода
30 мл зехтин
2 г суха мая
30 г сол
За соса
2 големи добре узрели домата
1 скилидка чесън
250 г „жива“ моцарела, по възможност биволска
4 супени лъжици зехтин
сол
листа пресен босилек
Начин на приготвяне
1. Брашното се пресява в дълбока купа заедно с маята.
2. Прави се кладенче, постепенно се прибавя половината вода, после солта и останалото количество вода, чак след това се добавя зехтинът.
3. Полученото тесто се оставя да почине, след което се прави на топки и се оставя да отлежи в хладилник най-малко 12 часа. Преди употреба се изважда от хладилника на стайна температура.
4. За соса - доматите се обелват и се нарязват на кубчета, след като семките им се отстранят. Към тях се прибавят ситно накълцан чесън, зехтин, малко сол и 5-6 накъсани листа босилек.
5. Тестото се оформя с ръце в малък кръг с борд в краищата. После смело се завърта няколко пъти над главата, докато изтънее в средата.
6. Доматеният сос се намазва спираловидно върху пицата и се изпича.
7. Две минути преди готовност се накъсват с ръце парчета моцарела. „Маргаритата“ не трябва да бъде посипана навсякъде с нея, само на места. Поръсва се с няколко листа босилек.
8. Мята се в силно загрята фурна и се пече, докато бордът в краищата се препече.