Янис Варуфакис

Янис Варуфакис

Небрежният Г-н Катастрофа

34017 | 10 февр. 2015 | 11:11

Съдбата на еврозоната е в ръцете и на новия гръцки финансов министър

Янис Варуфакис-1423499515.jpgНякои го виждат и като светец.-1423499655.jpgВаруфакис поддържа героичния си образ с хаплив език и атаки срещу Европа.-1423499642.jpgГърците виждат във финансиста мъж, който  оже да се пребори с кредиторите.-1423499633.jpgЯнис Варуфакис със съпругата си Дане Страту-1423499613.jpgНебрежното облекло на срещата с Волфганг Шойбле накара медиите да нарекат Варуфакис „човек в свят на роботи“-1423499600.jpg„МВФ - вън!“ Варуфакис обяви, че няма да преговаря повече с „тройката“.-1423499580.jpgЕдна от книгите му - "Глобалният минотавър. Америка, истинският произход на финансовата криза и бъдещето на световната икономика".-1423499538.jpgНедоволството срещу икономическата доктрина, налагана от Германия, докара СИРИЗА на власт.-1423499571.jpgМеркел е основният злодей за гърците.-1423499553.jpg

Гениите са обречени да се борят срещу могъщите сили на злото: Бетовен се изправя срещу Наполеон, Пикасо - срещу фашистите, пише в блога си новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис. И не крие, че именно на самия него се пада отговорността да се превърне в герой на новата свещена борба - срещу безскрупулните банки и нечовешките икономии.

 

Патосът му е сякаш от 60-те и 70-те години, епохата на бурни левичарски движения; увереността му, че историята е на негова страна - несломима. За него СИРИЗА е цивилизационен избор, мисията й - надежда за цяла Европа.

 

Марксист от време на време“, върл поддръжник на Кейнс и господар на словото, Варуфакис стресна Западна Европа с дръзкия си стил и алтернативните икономически предложения.

 

Не е ясно дали ще ги осъществи. Но е сигурно, че съдбата на еврозоната, поне отчасти, е в ръцете на плешивия радикален финансист с кожено яке и без вратовръзка.

 

Гърция е дългова колония, финансовият й министър – градинар в пустиня; Европа е иде фискално задушаване лен холокост. Находчивите метафори из-обилстват в речника на 53-го-дишния нов стопанин на може би най-окаяното ведомство на Балканите - гръцкото Министерство на финансите. То вече поне е чисто Първо-то, което Янис Варуфакис направи след встъпването си в длъжност на 27 януари, беше да преназначи стотици хигиенисти, „незаконно съкратени от бившите управници от „Нова демокрация”.

 

Символичният ход е част от далеч по-мащабна социална програма на СИРИЗА, която предвижда вдигане на минималната заплата от 586 на 751 евро през 2016 г., освобождаване от данък общ доход на гражданите с годишен приход под 12 000 евро и спиране на приватизацията на пристанища и големи държавни компании.

 

Задачата на Варуфакис – да осигури средства за тези гръмки предизборни обещания, го отведе миналата седмица на обиколка из Западна Европа. Политиците там смутено очакваха да се сблъскат с ортодоксален марксист, който да ги залее с идеологически митологеми. Бяха изненадани да посрещнат усмихнат, самоуверен и образован грък с ясни искания.

 

Дългов инженер

 

Финансистът настоя за предоговаряне на условията по връщането на дълга от 315 млрд. евро - „най-големият в историята, стоварен върху най-слабите плещи“. Предложи задълженията да се преструктурират, като се заменят със серия облигации, чието плащане ще се осъществи само при ръст на гръцката икономика. „Суверенни държави се отчи-тат пред строги служители на МВФ и ЕС, а сериозната преса постоянно ги хока за харчовете. Банките обаче получават пари от ЕЦБ без никакви условия, без меморандуми, без нищо“, казва Варуфакис.

 

Умното дългово инженерство, както самият Варуфакис го нарече, е основано върху дълбоките му убеждения за пагубното влияние на политиката на икономии в Европа. Той громи тази политика в своите книги „Глобалният минотавър“, „Скромно предложение за решение на кризата в еврозоната“. В тях призовава ЕС да създаде „мрежа за солидарност“, в която да се обединят всички дългове на европейските държави и да се предприеме мащабна кампания за инвестиции.

 

Варуфакис е последовател на Маркс. „Истината е, че теориите на Карл Маркс формират представите ми за света. Но не обичам да говоря за това, тъй като в днешно време споменаването на името му отблъсква публиката“, казва той.

 

С оставка в джоба

 

Министърът, който е дългогодишен преподавател по финанси, е и неокласик. Той уважава дълбоко свободния пазар, но смята, че либералната теория има големи недостатъци. Варуфакис не е чужд и на кейнсианството, защитаващо активната монетарна и фискална намеса на държавата, която със свои лостове да регулира процеситев частния сектор.

 

Роденият през 1961 г. в Атина финансист не е член на СИРИЗА. Той е поканен от лидера й Алексис Ципрас да се включи в правителството само две седмици преди предсрочните избори на 25 януари.

 

„Най-големият ми страх е да не се превърна в истински политик - пише той в блога си, след като се решава да участва. - Като противоотрова за този вирус винаги ще държа оставката си в джоба, за да я връча, ако забравя да говоря истината на властимащите.“

 

Ципрас не избира случайно точно този финансов министър. Варуфакис завършва математика и икономика във Великобритания, прави докторат в университета в Есекс, люлка на радикалната лява младеж през 80-те години. Преподава в Кеймбридж, преди да се пресели в Австралия през 1988 г. след третото избиране на Маргарет Тачър за премиер.

 

„Нейната ера ни докара само черноработници, молове и... Тони Блеър“, казва той. Все пак признава: „Тя поне имаше усет за история и твърди убеждения. Това я различава от днешните политици, водени като марионетки от пазарите.“

 

Дигитален икономист

 

Варуфакис преподава няколко години в Сидни и дори получава австралийско гражданство. През 2000 г. се връща в родината си, за да стане професор в университета в Атина. Той е първият, предрекъл предстоящия фалит на Гърция. Това му печели прякора Господин Катастрофа. В периода 2004-2006 г. е съветник на премиера Георгиос Папандреу от ПАСОК, скоро след това се превръща в един от големите му критици.

 

През 2012 г. Варуфакис получава любопитно назначение - икономист в корпорацията „Валв“, която произвежда едни от най-популярните онлайн игри. Там развива дигитална икономика на базата на виртуалните продукти, които компанията продава. Следи поведението на играчите, валутните курсове и търговските дефицити. Въз основа на наблюденията си пише статии за теориите на игрите. Това е клон на икономиката, който се занимава с вземане на решения в конфликтни ситуации и предвиждане на ходовете на противника. Така трупа важен опит, който е безценен при сегашните преговори с кредиторите на Гърция.

 

„Игровите стратегии работят само ако двамата преговарящи са рационални. При настоящото поведение на Европа обаче не мисля, че може да има победители“, посочва Варуфакис. И все пак твърди, че има план как да надхитри „тройката“. Времето ще покаже дали ходовете му са изчислени успешно.

 

Екшън герой и секссимвол за отчаяния народ

 

Острата реч и непринуденият стил на Варуфакис го превърнаха само за няколко седмици в истински герой на Гърция. Популярността му на моменти надминава дори тази на премиера Ципрас. Министърът има 238 000 последователи в Туитър срещу 34 000 за шефа си.

 

Част от славата си Варуфакис дължи на бляскавите оценки, които западните медии му дадоха след обиколката в Европа. „Ярката риза без вратовръзка, свободно падаща над панталоните му, и дългото черно яке го караха да изглежа като рок звезда“, пише британският в. „Телеграф“ след визитата в Лондон.

 

„Сякаш беше от друга планета на фона на строгия Волфганг Шойбле (германският финансов министър – б.а.). Това не е просто стил, това е демонстрация, че СИРИЗА е срещу статуквото на скучните костюмари“, радва се британският в. „Гардиън“. „Човек в свят на роботи“, възкликва френският в. „Либерасион“.

 

Въпреки хвалбите Варуфакис не се поколебава да заклейми Би Би Си за „отвращаващата некоректност при отразяването на гръцката тематика“.

 

Икономистът се старае да подчертае изключителността си у дома, дори първото си име Янис изписва с едно „н“, макар традиционно на гръцки да се пише с две.

 

Местните често го сравняват с екшън звездата Брус Уилис. Впечатление, което се засилва от любовта му към мотора „Ямаха“, с който ходи на работа.

 

И все пак най-много почитатели му носи искреното общуване с народа.

 

„Изправен съм пред риска да стана част от кръговете на „висшето общество“. Това чувство на задоволство, че си ценен от богатите и могъщите, се появи и в мен за миг. Колко грозно и разяждащо бе то!“, признава Варуфакис.

 

Мнозина от колегите му го подтикват да ограничи вербалните изповеди. „Това е съвет, който смятам да игнорирам“, споделя той пред германския „Ди цайт“ - вестника, определил го за „твърде емооционален и избухлив дори за гръцките стандарти“.

 

И депутатките в Европа не остават безразлични към безцеремонния му чар. „Новият гръцки финансов министър е дяволски секси“, написа във Фейсбук Исабел Морейра, народна представителка и социалистка от Португалия.

 

Баща му е политически затворник

 

Бащата на Варуфакис - Георгиос, лежи в затвор на зловещия остров Макронисос, гръцки аналог на „Белене“. Там властите изпращат партизани и други противници, които се бият на страната на комунистите в гражданската война 1946-1949 г. Въпреки радикалното си минало Георгиос, който е роден в Кайро през 1925 г., по-късно оглавява най-голямата компания в страната за производство на стомана.

 

Майката на министъра - Елени, е пламенна активистка на феминисткото движение.

 

Варуфакис е женен за Дане Страту, тя е известен художник и концептуалнен артист, работи в Остин, Тексас. Двойката няма деца, но министърът има дъщеря от първия си брак, която живее с майка си в Австралия.

 

Варуфакис обича да готви тайландска храна, вълнува се от философия, литература и музика. Ходи на фитнес и обожава да играе баскетбол.

 

„Когато сме заедно на почивка, докато останалите спят следобед, той пише в блога си или дава интервюта. Невероятно е колко много енергия има. Без да се усетим - и хоп! - новата му книга е готова за публикуване“, разказва приятелят му Николас Теокаракис, известен учен икономист.

 


Намери своята история

От категорията

Лозунгът на унгарското председателство на ЕС - "Да направим Европа отново велика"

-Viktor-Orban-po-vreme-na-rechta-si-popovod-natsionalniya-praznik-Snimka---Madzhar-Hirlap-_1710509953.jpg

"Унгарското председателство не обещава чудеса. То обещава шанса за ...

18 юни 2024 | 19:33

Със скандал завършила вечерята на лидерите на ЕС за бъдещето на Урсула фон дер Лайен

Въпросът за Урсула фон дер Лайен е отложен за 28 юни-Vaprosat-za-Ursula-fon-der-Layen-e-otlozhen-za-28-yuni_1718724906.jpg

Според дипломати Шолц, Макрон, Туск, Мицотакис, Педро Санчек и Александър Де ...

18 юни 2024 | 18:27

Екстремни горещини в САЩ излагат живота на десетки милиони на опасност

-1625058963.png

В голяма част от Средния запад и Североизтока са издадени предупреждения. ...

18 юни 2024 | 20:59

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50