Нели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация

Величествена седем етажна сграда, намираща се на ъгъла на ул. Съборна и ул. Цар Калоян привлича погледите

Нели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация

8022 | 1 май 2021 | 20:36

Всички прозорци на стилната постройка са покрити с 81 пана, от които 52 детски рисунки и 23 снимки с цитати на безспорни личности от световната политика, изкуство, наука и култура

Нели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890652.jpgНели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890725.jpgНели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890699.jpgНели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890670.jpgНели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890634.jpgНели Беширова превърна бивша сграда на Богдана Карадочева в арт инсталация-1619890612.jpg

Необичайна арт инсталация краси центъра на столицата.

 

От седмица, величествена седем етажна сграда, намираща се на ъгъла на ул. Съборна и ул. Цар Калоян привлича погледите на софиянците и гостите на града, заради уникалната си визия.

 

Всички прозорци на стилната постройка са покрити с 81 пана, от които 52 детски рисунки и 23 снимки с цитати на безспорни личности от световната политика, изкуство, наука и култура: Далай Лама, Шимон Перес, Опра Уинфри, Сократ, Платон, Пабло Пикасо, Никола Тесла, Майка Тереза, Алберт Айнщайн, Лев Толстой и Александър Пушкин.

 

Богдана Карадочева също е част от елитната компания, не само заради звездната си музикална кариерата, а и поради факта, че красивата сграда е принадлежала на семейството й дълги години. Самата жилищна постройка е построена около 1928/29 по проект на видния български архитект Никола Лазаров.

 

В момента обаче сградата има нов живот, въпреки, че никой не живее в нея. И ако си мислите, че това е конкурс за най-ефектна украса в града или пленер на известни художници, то искрено ще се изненадате, като разберете, че идеята и реализацията на тази арт инсталация не е на ексцентричен визуален артист или архитект, а на една бизнес дама - очарователната Нели Беширова - мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на енергийния лидер Риск ИнжерингАД.

 

Завършва „Право“ в България, след което специализира в Градски университет в Лондон, Християнска академия за европейски диалог в Льовен и Кеймбриджкия университет. Била е консултант и правен съветник за редица големи чуждестранни инвеститори и проекти. Извън сериозните й бизнес начинания, обожава изкуството и обича да се занимава с творчество.

 

Автор е на детската книга „Умно дете си ти, Тино“, преведена на английски и арабски език следва еписторалния роман „Любов и его“. Продуцент е на филма „12а“. 

 

Ето какво сподели Почетният член на Фондация „Стоян Камбарев“ и един от най-големите меценати в България - Нели Беширова:

 

„Сградата стана моя собственост преди няколко години. Мечтата ми е да я възстановя и по този начин тя да остане културна ценност, в сърцето на София. Но за съжаление ние нямаме право нищо да пипаме по нея без одобрение от НИНКНи Министерство на Културата. 

 

Споделям това, защото идеята за този арт проект ми хрумна преди година, когато стоях в офиса си и се чудех как да обезопася тази сграда, докато институциите одобрят официално архитектурните проекти за реконструкция на имота ми - процес, който за съжаление се проточва вече 3-4 години.

 

И така, чакайки разрешение, се оказа, че положението започна да става опасно. Наложи се  сградата спешно да бъде укрепена и обезопасена. Това бяха неотложни действия, защото стъклата щяха да започнат да падат и да наранят някого.

 

И тогава погледът ми попадна на една детска книжка „Умно дете, си ти Тино“, която стоеше на бюрото ми. Преди няколко години бях написала тази история, инспирирана от детството ми и моя любим дядо Стефан. В нея има прекрасни илюстрации,поради които реших да направя кампания с детски рисунки, в партньорство с вестник „24 часа“. Всяко дете можеше да изпрати рисунка, показваща щастието в семейството си. Децата се включиха с огромно желание и всяко едно от тях получи различни награди.

 

И така, миналата година, докато гледах тези рисунки си казах, че всяко дете може да стигне дотам, докъдето си пожелае. Да стигне и дори да надмине успехите на световни колоси от културата, науката и изкуството с лекота…с квантов скок, само ако може да мечтае.

 

И реших, че ще превърна сградата в своеобразна арт инсталация, в която приказни детски рисунки стоят равностойно до всички тези исторически личности, оставили ярка следа. За да има мост между поколенията. Директна връзка. Връзка между мъдростта и младостта, мост между миналото и бъдещето. За да е красиво и всеки, който мине и погледне сградата, да се усмихне.

 

И да, щастлива съм, че всеки човек когато види тези прелестни детски рисунки, се усмихва. А усмивката носи щастие и любов.“


От категорията

Бил Гейтс: В брака с Мелинда вече нямаше любов

-1620132530.jpg

Според източници новините за развода не са „изненада“, тъй като връзките на Бил ...

13 май 2021 | 12:30

Пет години след развода: Анджелина Джоли призна, че е готова за нова връзка

-1524235094.jpg

Джоли говори и за връзката с децата си. "Аз съм истински богата. Имам 6 ...

13 май 2021 | 10:23

Избраха Лейди България за 14-а поредна година
(Галерия)

Избраха Лейди България за 14-а поредна година-1620941977.jpg

По време на конкурса беше направен търг в полза на Асоциация за подкрепа на ...

14 май 2021 | 00:38

София Лорен с награда "Най-добра актриса" за участие във филм на сина й
(Галерия)

-1583741583.jpg

Министърът на културата Дарио Франческини каза на церемонията по ...

13 май 2021 | 15:58