Николай Ненчев. Снимка - БГНЕС.

Ненчев бави проекта за нови изтребители

7429 | 29 юли 2015 | 08:10

Министърът пое ангажимент да го внесе в кабинета до 30 юни


Проектът за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет още не е внесен в правителството, научи „Преса“. Това трябваше да стане до края на юни. Така обеща военният министър Николай Ненчев след инфарктно заседание на комисията по отбрана на 21 май т.г. Депутатите изслушаха него и ген. Румен Радев на закрито заседание за състоянието на ВВС. Ненчев пое ангажимент това да стане час по-скоро, тъй като бойната авиация в скоро време ще остане без годни изтребители за охрана на въздушните граници и подготовка на пилотите.


Най-скъпият проект за превъоръжаване на войската, чиято цена е от 1,08 млрд. лв. до 1,8 млрд. лв. в зависимост от това колко самолета ще купим, трябва първо да бъде разгледан на заседание на МС и парламентът да го гласува. След това започва конкурсът за избор на марката. Процедурата е тромава и докато се финализира, МО реши да води преговори за ремонт на МиГ-29 в Полша. В проекта са дадени точни времеви и финансови рамки. В него се предвижда първите изтребители да бъдат доставени между 2017 и 2018 г. Намеренията са разплащането да е разсрочено за 10-15 години. Експерти смятат, че забавянето му е пагубно за ВВС.


На 1 юли кабинетът даде мандат на Ненчев да започне разговори за новия изтребител. Самият министър се похвали за това след заседанието и постави на първо място американските Ф-16. Но какъв мандат му е даден, не е ясно, без да е разглеждан проектът. Объркването е пълно, след като в съобщението на пресцентъра на МО от 1 юли се говори за мандат хем за разговори, хем за преговори. А това са съвсем различни понятия.

 

Поправки в закона заради самолетите

 

Експертна група в МО работи върху предложения за поправки във военния закон. Според него всички сделки за модернизация и превъоръжаване на армията над 100 млн. лв. се гласуват задължително от парламента. Това бе въведено по идея на ексминистър Аню Ангелов от първото правителство на ГЕРБ. Което означава, че мегапроектите, включително и за новите изтребители, не могат да стартират без санкция на депутатите.


Сега експертната група предлага това да отпадне и единствено Министерският съвет да решава за проекти и програми над 50 млн. лв., без да се посочва таван.


От категорията

Инфарктно! Нинова не отстъпва, не иска Петков за премиер! Той объркан: Диалогът продължава
(Видео)

Нинова и Петков се срещат в парламента-1655286711.png

"Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат ...

30 юни 2022 | 09:00

Нинова: Не сме виждали доклад от ДАНС за изгонването на 70-те руски дипломати. Нямаме доказателства!
(Видео)

Нинова: Пред НС не са дадени убедителни доказателства за изгонването на 70-те руски дипломати-1656566625.jpg

На МС не е взимано решение за изгонване на дипломати. Не са представени данни ...

30 юни 2022 | 08:16

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав
(Видео)

Община Русе отбеляза Деня на река Дунав-1656584640.png

Идеята на празника е да се привлече общественото внимание към значението и ...

30 юни 2022 | 13:22

Д-р Иван Маджаров: Има "нездрав" търговски интерес за задължителните електронни „бели рецепти“
(Видео)

Д-р Иван Маджаров: Има "нездрав" търговски интерес за задължителните електронни „бели рецепти“-1592816349.jpg

БЛС категорично във всичките си действия подкрепя дигитализацията. Но това не ...

30 юни 2022 | 12:57