ГОРУБСО инвестира в ново оборудване и няма пари да покрие старите осигуровки на миньорите.

Неплатени осигуровки спират пенсионирането на миньори

16266 | 16 юли 2015 | 15:41

Дълговете от преди 16 г. са изтекли по давност, предприятието предлага още работа за стаж

ГОРУБСО инвестира в ново оборудване и няма пари да покрие старите осигуровки на миньорите.-1437050523.jpgЗа изпълнителния директор на ГОРУБСО-Мадан Сергей Атанасов изходът е един - миньорите да си изработят наново изгубения стаж.-1437050562.jpgИзвозвачът Бюрхан Топалов разказва за неволите си.-1437050550.jpgСиндикалният лидер на КНСБ Румен Каров е запознал управляващите с проблема.-1437050540.jpg

Миньори от ГОРУБСО-Мадан не могат да се пенсионират заради неплатени осигуровки от преди 16 години. Дълговете към работещите в рудодобивното предприятие вече са изтекли по давност, затова законово никой не е длъжен да ги плаща. Най-малко за 500 подземни работници, които губят стажа за пенсия, е непосилно сами да покрият старите си осигурителни вноски. Те са натрупани от 1 март 1999 г. до 1 март 2000 г., когато предприятието все още е било държавно, но е обявено за ликвидация. Вторият период, през който не е постъпил нито лев за осигуровки, е от 1 април до 31 декември 2003 г. Тогава работодател на ощетените миньори е бил руско-турският консорциум „Родопа инвестмънт“. Така изгаря трудов стаж за общо 1,8 г. на стотици миньори, трудили се в рудниците на ГОРУБСО-Мадан по онова време. Освен това от 1 юли 2001 г. до 29 декември 2002 г. рудодобивниците са осигурявани на минимална заплата, което смъква размера на пенсията им.


Не е редно,
но е законно


казват служители на НОИ в Смолян, които са запознати със сериозния проблем. Някои от миньорите трябва да довнасят по 1800 лв., за да излязат в заслужен отдих, за други сумата надхвърля 3000 лв. Доскоро ГОРУБСО-Мадан на добра воля е плащало висящите осигуровки на служителите преди пенсионирането им, но от декември 2014 г. тази практика е прекратена. При последните случаи работниците превеждали сумите като дарение на предприятието, а то ги внасяло в НАП. „Сега най-вероятно ще спрем и тази практика, тъй като знам ли утре държавата как ще се отнесе към нас. Опитваме се да помогнем, а в един момент това може да се изтълкува като нарушение и да ни санкционират“, опасява се изпълнителният директор на предприятието Сергей Атанасов.


Заради многото разходи и разплатените 13 млн. лв. осигуровки и данъци при смяната на собствеността на ГОРУБСО дружеството спря кранчето за старите осигуровки. Преди три години „Минстрой холдинг“ и „КЦМ 2000“ станаха притежатели на предприятието след масови протести на работниците срещу тогавашния собственик Валентин Захариев.


„Ясно е, че преди 16 години дружеството не е имало пари, затова не са платени осигуровките. Тогава имаше назначен ликвидатор, дори и аз нямам осигуровки за онова време. Държавата се чудеше как да се отърве от такива като нас, нямаше и приходи. Натрупаните неплатени осигуровки са били ангажимент на държавата, само че вече са погасени по давност. След това съкратиха всички служители, работниците получиха по 1 млн. лв., които се равняват на сегашните 1000 лв. обезщетение, и ни казаха, че рудниците приключват дейност и се търси стратегически инвеститор“, спомня си Атанасов. И когато „стратегическият инвеститор“ е намерен, проблемът с осигуровките се оказал пак на преден план. За консорциума, взел първите концесии след раздържавяването за рудниците „Петровица“ и „Крушев дол“, осигурителните вноски не били приоритет.


„Тогава заплатите са били ниски, за някои от работниците дори е по-изгодно да се откажат от стажа си през тези години, отколкото да внесат парите. Според мен решението е да продължат работата си при нас, тъй като условията сега са много по-благоприятни“, предлага изпълнителният директор на рудодобивното предприятие. Той пресмята, че досега дружеството е внесло доброволно над 200 000 лв. за погасяване на старите осигурителни задължения. „Правим нови инвестиции, само за пускането на рудник „Върба-Батанци“ сме налели над 10 млн. лв. Оборудвали сме „Крушев дол“ с четири нови машини - челни товарачи, и за „Петровица“ сме купили една. Сега водим преговори за още три подобни фадроми, които работят под земята. Това са скъпи машини от ново поколение, които сменят минния модел. Вече няма да работим със старите скрепери и вагончета“, коментира Атанасов. Той е категоричен, че може да намери работа на всеки, решил да отработи изгубения стаж по време и веднага след раздържавяването на предприятието.


Миньорите търсят помощ от държавата


„Едвам чакаме да навъртим годините в рудника, за да се пенсионираме. Това е мръсна, черна и рискова за живота ни работа“, казват рудокопачите. „При последната визита в Смолян призовах­ме вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин да потърси потъналите пари за осигурителни вноски от държавата“, заяви синдикалният лидер на КНСБ в предприятието Румен Каров.


Извозвачът Бюрхан Топалов, на когото му предстои пенсиониране, е изправен лице в лице с проблема. „След осем месеца трябва да се пенсионирам, наброил съм годините - 47, имам и нужния стаж. Обаче нямам осигуровки за близо две години. Не съм съгласен да работя още толкова, тази работа бавно ме убива. Не знам какво ще правя“, нарежда Топалов. За последния месец той е взел 680 лв. заплата. Тъжно му е, че не може да издържа сина си, който е студент, и за да плаща семестрите си, момчето е принудено да работи като извозвач в ГОРУБСО.


 

 

Работниците от рудодобива не губят стажа си!

 

Лилия ХРИСТОВСКА

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан не губят стажа си за пенсия заради неплатените от работодателите им осигуровки. Редно е местните служители на НОИ коректно да разяснят сложните разпоредби на трудовото и осигурителното законодателство.


Според чл. 37 ал. 1 от Наредбата за пенсиите за осигурителен стаж се зачита времето, за което са били дължими или внесени осигурителни вноски (обн. Д.В. бр. 30 /2000 г.). Това означава, че щом работодателят е бил длъжен да внесе осигуровките, какъвто е описаният случай, по каквато и причина да не е направил това, законът зачита времето за пенсия на работниците.


За казуса е важна и друга разпоредба, която обяви, че трудовият стаж до 31 декември 1999 г. се признава за осигурителен стаж (п. 9 от преходните и заключителните разпоредби на КСО). Тоест натрупаният от миньорите преди 2000 г. трудов стаж им се зачита и за осигурителен с право на пенсия.
По-различно стои въпросът с плащаните вноски върху минималната работна (МРЗ) заплата. Законът позволяваше да се правят осигуровки върху МРЗ или върху заплатата. Изборът на минимално осигуряване неизбежно се отразява върху размера на пенсията.


В този смисъл бе и коментарът на проф. Васил Мръчков, един от големите специалисти по трудово и осигурително право.


ОЗК

От категорията

КФН се самосезира и възложи проверка на дейността на публичното дружество „Градус“ АД

-1620667005.jpg

За периода, през който дружеството е публично от 2018 г. до настоящия момент, ...

10 май 2021 | 20:15

Инж. Михайлов, ТЕЦ-Враца: С дистанционното отчитане клиентите плащат само изразходваната енергия

-1589971031.jpg

Той обясни, че за клиентите, които до момента не са монтирали радио уреди, ...

10 май 2021 | 10:36

Министерството на финансите скри ключов документ за състоянието на бюджета

-1518099007.jpg

Икономисти предупреждават, че новият финансов министър може да завари ...

11 май 2021 | 08:55

Стоян Панчев: Нямам вяра в регулатора по казуса „Илчовски“

-1585336411.jpg

Въпросът е доколко такова напудряне на резултатите е престъпно и доколко е ...

10 май 2021 | 11:43