Минаретата на джамията „Селимие“ в Одрин се виждат от всички краища на града.

Непознатата турска Тракия

23069 | 4 юли 2015 | 17:17

От парапланеризъм до спокойни обеди над горски реки са възможностите за забавление близо до границата

Минаретата на джамията „Селимие“ в Одрин се виждат от всички краища на града.-1436019554.jpgСтрахотна гледка се открива по време на скока над Учмакдере на Мраморно море. -1436019614.jpgНа няколко километра от Виза е Къйъкьой, където се намира един от най-добрите образци на скални манастири от византийския период - „Свети Николай“.-1436019598.jpgМузеят на здравето в Одрин е една спокойна обител, където може да се види как са се лекували хората преди векове.-1436019586.jpgВ къщата музей на унгарския патриот Ференц Ракоци в Такирдаг е постлан чипровски килим в приемната зала.-1436019570.jpg

Парапланеризъм или офроуд, спокойни обеди над горски реки или покоряване на впечатляващи пещери. Това са само част от възможностите за алтернативно-екстремен туризъм, които търсачите на нетрадиционни маршрути могат да открият в турската част на Тракия. Само на няколко километра от България по инфраструктура, на която можем да завидим, се потапяте в джамии и музеи, образци на забележителната отоманска култура, виждате антично наследство из малки селца сред естествена идилия.


Пътуването може да започне от Одрин (или Едирне), домакин на тракийската цивилизация. Оттам не може да си тръгнете, без да купите бадемово пюре и плодови сапуни или поне да опитате всеизвестния пържен дроб - джигер, но още по-задължително е да посетите Музея на здравето, джамията „Селимие“ и „Караагач“. Многобройните храмове и ханове в града, известен като


Врата на щастието


го превръщат в музей на открито. Заобиколен от четири реки - Арда, Тунджа, Марица и Ергене, градът е известен и с мостовете си. Сред тях е и най-дългият в цяла Турция и вторият в света - „Узункьопрю“ (1392 м). Строен в началото на XV в., той има 174 свода.


С влизането си в Одрин ви посрещат четирите минарета (всяко високо по 70 метра) на джамията „Селимие“, превърнала се в символ на града. Пищният храм, строен през 1569-1575 г., е пример за постиженията на архитектурата през Османската империя. В интериора и за украса са използвани мрамор, фаянс, дърворезби, седеф, златни надписи, египетски гранит и безценният порцелан от Изник. Всичко това превръща джамията в шедьовър на отоманската архитектура. Калиграфските надписи по сводовете на купола в двора са най-старите в Турция, след тези в Зелената джамия в Бурса. Впечатляващ е действащият мраморен шадраван в двора, на който вярващите умиват ръцете и краката си, преди да влязат боси в храма. Дамите да не се притесняват, ако не носят шалове със себе си - послушнички раздават на входа. Както повелява традицията, към всяка джамия има чаршия. В базара на „Селимие“ се намират 124 магазина, които предлагат какво ли не - от екзотични птици през бижута до сладки изкушения.


Не по-малко величествена е джамията „Баязид II“, издигната на река Тунджа. С прекрасен мраморен амвон, строена през 1484-1488 г., тя включва цял комплекс от училище, складове, кухни и една от първите болници в империята, днес превърната в Музей на здравето. Медицината е била изключително развита в Отоманската империя. В поликлиниката са церели всякакви пациенти, приемали се родилки, извършвали дори пластични операции. Показателно за социалната ангажираност в империята е, че докато по това време Средновековна Европа изгаря психичноболните, тук те


се лекуват с музика


шум от вода и приятни аромати. В музея може да се усети атмосферата от едно време - всичко е точно възстановено, включително и фонтанът и музиката, която болните са слушали преди векове. Неслучайно той получи през 2004-та приза за Музей на годината от Съвета на Европа.

 

На пет километра южно от центъра, спускайки се по улица „Сарачлар“, преминавайки мостовете на Тунджа, а после и на Марица, покрай реставрираната сграда на историческия полицейски участък се простира малкият квартал на някогашната жп гара Караагач. През XIX в., когато е строен, си спечелва прозвището Малкия Париж заради многото ресторанти, кина, църкви, консулства. Днес улиците около гарата са широки и тихи с традиционни къщи и кафенета, предразполагащи отмора.


Макар днес в Одрин да няма много български семейства, в града работи българската църква „Свети Георги“. Тя се намира в квартал „Къйък“, където някога са живели предимно българи. Строена през 1880 г., през 2004-та беше открита след реставрация от тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.


Поемайки на юг от Одрин, навлизате в областта Такирдаг. Синеокият град лежи на северния бряг на Мраморно море на 135 километра западно от Истанбул. Основан е през античността. Споменаван е като владение на тракийския цар Севт, който предлага на Ксенофонт „най-хубавата от крепостите ми край морето“ като възнаграждение за помощта му с наемни войски. Много автори смятат, че планината, обграждаща от север залива на Родосто (днешната планина Текирдаг), е прочутата Свещена планина на траките, за която говорят много антични автори. Хилядолетната история на града е събрана в археологическия музей - релефи, статуи, мозайки, керамика от античната епоха и дори фосил (морска вкаменелост - б.а.) на 65 млн. години. Най-ценният обект обаче са костите и восъчната фигура на тракийския цар Керсеблепт, живял през IV в. пр.Хр. Гробът му е намерен през 1998 г. при разкопки на могилата Харекат тепе.


Такирдаг привлича много унгарски туристи заради къщата музей на националния им патриот Ференц Ракоци, който живее в изгнание там от 1720 до смъртта си през 1735 г. В дома му, архитектурен паметник от XVII в., в стаята за гости се виждат няколко чипровски килима. В Такирдаг е и църквата „Света Богородица Ревматократиса“, в която са погребани унгарските революционери, заселили се там със своя лидер.


Шаркьой е единственият с плажна ивица в тази част на Турция. Градът е гореща туристическа точка в областта с луксозни хотели, къмпинги сред красива природа. На няколко километра от него са разположени винарни, които предлагат луксозни дегустации или обеди с традиционни вкуснотии сред лозите, докато пред вас се е ширнал тихият залив на Мраморно море.


Младата бутикова изба „Шато Калпак“, съвсем близо до Шаркьой, гледа на юг към плажа. Дванайсет хектара лозови насаждения (с по 5 хиляди растения на всеки) се простират пред нея. При хубаво време от балкона на винарната се вижда и гръцкият остров Самотраки. „Шато Калпак“ съществува от 1992 г., а едва през 2011-а представя първото си вино на пазара. И веднага е забелязана - печели сребърен и златен медал от изложения в Брюксел и Виена. На година се произвеждат само по 5 хиляди бутилки. Зрънцата от всеки грозд се отделят едно по едно и всяка чепка се инспектира от специалисти. Виното отлежава най-малко три години в няколко различни съда и накрая в дъбови бъчви. В избата ще ви посрещнат любезно и ще ви поканят да дегустирате еликсирите им със сирене и хляб, докато се наслаждавате на гледката към морето и лозята.


Областта предлага и много възможности за


екстремен туризъм


- мотокрос в Хайраболу, офроуд в планината Ганос или парапланер в Учмакдере. Четири точки за скачане до 625 метра височина над Мраморно море превръщат Учмакдере в магнит за търсачите на силни усещания.


Но екстремистите има какво да открият и ако се отправят на изток към Черно море. Там съвсем близо до българската граница до малкото село - Сарпдере, се намира единствената отворена за туристи пещера - Дупница. На 58 километра североизточно от Къркларели, или Лозенград, тя е дълга 2720 метра, от които само 450 са отворени за разходка. Те зашеметяват с причудливи сталактити, сталагмити и колони. Сред горската идилия до близката река Велика до пещерата може да ви нагостят с пържена балканска пъстърва и турски сладости.


От областта трябва да се види и древният град Виза. Споменаван в летописите като Бизия, той е столица на одриското царство от около 12 пр.н.е. до падането му под римска власт през 45 година. Там по времето на Реметалк II е построен голям дворец. През 2001 г. при разкопки е открита малка част от руините му. От стария град са останали още неголям амфитеатър от романския период и крепостните стени. 


 


От категорията

Снежно пълнолуние в Лъв през февруари: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока

Снежно пълнолуние в Лъв тази вечер: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока -Snezhno-palnolunie-v-Lav-tazi-vecher--Praznuvame-zhivota--Vselenata-ni-nasochva-v-nova-posoka-_1675672322.png

Меркурий ще бъде в близък съвпад с Плутон, така че думите и мислите сега ще ...

6 февр. 2023 | 10:30

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години-Golemiyat-dizayner--parfyumerist-i-biznesmen-Pako-Raban-pochina-na-88-godini_1675432966.jpg

Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е ...

3 февр. 2023 | 16:02

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана -1424871512.jpg

Освен това той е откарал велосипеда на ремонт. Жената е в стабилно състояние, а ...

6 февр. 2023 | 13:13

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ-1510151032.jpg

Обединението на ДБ и ПП, което сега се случва, ще има предателства, ще има ...

2 февр. 2023 | 08:46

Най-важното

Обичайното геоложко движение в района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42