Актьорът Мариус Донкин

Актьорът Мариус Донкин:

Неуспехът е градивен, носи урок

11762 | 19 юли 2015 | 13:28

Интервю на Елица Иванова за фестивала на монодрамата, за театъра и публиката


- Г-н Донкин, след дни започва Шестият международен фестивал на монодрамата, който организирате във Варна. Как се справяте сам в относително неблагоприятната културна среда у нас?
- Започнах с една чанта, която беше моят офис. Сега вече имам партньори, спонсори, фестивалът е под егидата на ЮНЕСКО. Тази година имаме девет участия, от които шест чужди. Идеята за форума дойде от моя моноспектакъл „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който съм играл на много сцени и фестивали в чужбина. Тогава осъзнах, че у нас нямаме подобен фестивал на открито. Умишлено нашият няма награди, защото те създават напрежение и нарушават колегиалните отношения. Така е по-добре, отколкото актьорите да се настройват един срещу друг. При нас всички са наградени.


- Защо моноспектакълът не е бил интересна форма до началото на 90-те години?
- Не че не е бил интересен, просто не бяха толкова много. Считаше се, че са различни като основни средства. Театърът е общуване между артисти, а в моноспектакъла този основен принцип липсва. Партньорът на актьора се явява публиката, която приема енергията му и му я връща. Това е трудното. Преди 90-те години се помнеха два спектакъла. Единият беше на Спас Джонев - „Греховната любов на Зографа Захарий“, който се е играел в Театър 199 и е предизвиквал уникални реакции. Другият, който имах щастието да гледам, беше на моя преподавател по художествено слово Владимир Трендафилов - „Манфред“ по Оскар Уайлд. Играеше го в голямата зала на Партийния дом. Някои неща от това представление все още са ми пред очите.

 

- Съвременната българска драматургия като цяло е с по-камерни истории. На какво се дължи това според вас?
- Комерсиализирането в нашия театър като жанр и финанси в началото на 90-те години предизвика този бум. Мисля си, че е изключително важно любопитството на актьора да излезе от рамките на общоприетите принципи на театъра. Винаги съм приветствал подобен ход, защото дори грешката и неуспехът са хубави. Успехът е прекрасна работа, обаче това е сладкият плод. На човека му е нужна тази сладост, за да продължава нататък. Но истински градивен е неуспехът. Той носи урока. Той е част от съвършенството. Стига да не повлиява разпиляващо.

 

- Днес театърът не е ли по-комерсиализиран, отколкото в началото на 90-те години?
- Не съм убеден. Зрителят се научи какво да избира, изясни за себе си какво го интересува. Представлението, което направихме със Стефан Данаилов - „Енигматични вариации“, се играеше във време, в което театърът беше по-комерсиализиран отсега - средата на 90-те години до началото на 2000 г. С него бяхме на много сцени, не само в София. А това беше време, в което хората започваха да губят сериозни неща от ценностната си система, и въпреки това представлението се гледаше много.

 

- На какво се дължи? Може би на вашия магнетизъм с Данаилов?
- Ако работата, която вършиш, е несериозна, магнетизмът няма да ти помогне. Разковничето е в истинността на това, което правиш. Сигурен съм, че интересът на публиката винаги ще бъде предизвикван от реалното преживяване, от изпълнението на задачата на театъра - да въздейства, да разплаква или да разсмива. Независимо от социалните, икономическите и политическите условия.

 

- Напоследък в театъра ваши колеги делят актьорите на „мечки“ и на по-сериозни...
- Самото това деление не е сериозно, а е и опасно. Какви са тези мечки? Може би са някакви стари, конвенционални, негъвкави в творческо отношение артисти? Там, където има истина, халтура няма.

 

- Добре, но нима не я виждаме на много места?
- Да. Това е театър, който не въздейства. Много съжалявам, когато става така. Трябва да избягаме от тази пагубна за самите нас ситуация. В противен случай няма да ни има.

 

- Защо се случва така? Ние, българите, много обичаме да обвиняваме за всичко държавата...
- А защо никой не търси отговорността в себе си? В манталитета ни е някой друг да бъде виновен и някой друг да дойде да свърши работата вместо нас. Това е в противовес с основното изискване към човека и смисъла на появата му на Земята, а именно - да се усъвършенства. Защото в последния си ден и час няма да вземеш къщите, лъскавите коли, телефоните, парите със себе си, а ще отнесеш духовното си богатство. Колкото по-напред върви един човек, толкова по-скромен става и по-често признава, че много неща не знае. Мъдростта е възможност да познаваш себе си и едновременно с това да се примириш със себе си.

 

- Вие примирен ли сте?
- Не. В никакъв случай. Но съм се отказал от някои неща. Като това да променям.

 

- Кое? Света и хората?
- Върша това, което струва ми се, че мога, и се стремя да го правя честно и достойно до степен на физическо пренебрежение спрямо себе си (колкото и нескромно да звучи). В този смисъл, ако бих могъл да променя някого - да. Ако онова, което хората виждат от сцената, е истинно, то гарантира промяна и необратимостта Ӝ вътре в човека. Аз съм син на свещеник и ако не ми беше дадено такова възпитание, сигурно щеше да ми отнеме години, за да стигна до този извод.

 

- Говорим си за израстване и духовност, но картината на днешния свят не е розова, дори е страшна...
- Опасно време е сега за света. Изключително много се е материализирал. Няма как да вярваш на хора, които си делят свещоливниците, доказвайки така кой е по-големият служител на Бога. Сравнявам ги с поколението на баща ми. Той беше болнав човек, но постеше винаги в сряда и петък. Когато не се чувстваше добре, молех го да хапне нещо. Той само казваше: не може едно да говориш, а друго да правиш. Това се стремя да правя и аз. Стремя се да го настигна.

 

- Бихте ли се занимавали отново с политика?
- Занимавал съм се с това през 90-те години като човек, който защитава идеята за монархия, вярвайки, че така можем да избегнем разединението. Тази дума често я употребяваме днес. Вярвах, че институцията монархия може да даде баща на народа, който да бъде негов закрилник и обединител. През 2001 г., когато НДСВ влизаше в парламента, ме поканиха като човек, който дълго се е занимавал с тази идея. Но аз благодарих и казах, че съм дотук. Оттогава не искам и да се занимавам. Само споря с колеги и приятели. Българинът не може да спре да коментира тази тема, както и футбола.


- Напоследък избухват грозни етнически конфликти, други скачат срещу прайда. Бяхме ли по-толерантни преди към различните?
- Състраданието и милосърдието правят общността. Но тези качества се възпитават в дома, а семейната ядка в нашето общество е разрушена. Цветята не растат в кални локви. Едно време бабите ни възпитаваха, че не можеш да удряш, да крадеш, да лъжеш, да нагрубяваш родителите си. Моята майка например държеше всички винаги да се храним заедно. Споделянето на енергията храна е важна за семейството и неговото единство. Когато моят герой господин Ибрахим защитава своя етнос от сцената, виждам как публиката мълчи и слуша. На емоционално ниво ние разбираме. Но се движим по течението и повтаряме в хор „О, тези не ги харесвам“. Правя констатацията безнадеждно, с горещото желание тя да бъде като секира за този процес, защото той започва да изглежда необратим. А така ми се иска надеждата да бъде по-силна от отчаянието.

 

- Наскоро от голямата сцена на Народния театър чрез представлението „На ръба“ Александър Морфов каза, че няма никаква надежда за нас, българите, и единствената ни опция е да скочим от покрива...
- Не, не казва, че само това е възможността. Този спектакъл е предупреждение какво може да стане, ако всеки си тръгне. Представлението казва, че ти си важният. То е песимистично от мъка, но и предизвиква.

 

- Към какво? Гражданският протест, като да излезеш на улицата, може ли да промени нещо?
- Вероятно да, но с много условия - за неговата истинност, за натрупването, довело до това, целите.

 

- Много млади ваши колеги са на ръба да се откажат от актьорството. Какво ще им кажете?
- Тази професия изисква себеотдаване и себеотричане. Въпросът е дали са склонни младите да ги дадат. Ако отговорът е не, търсете причината в семейството. Човекът е длъжен да бъде умен не само с разума си, но и с душата. Без нея човекът е есенно дърво. А ние искаме пролет.

 

- Задава ли се „пролет“ за българския театър?
- Това зависи от всичко около него - публика, журналисти, драматурзи мениджъри. Ние нямаме културна доктрина в която и да е област. Когато има ясна цел, няма никакво значение кой е на власт. Тези горе ще бъдат просто длъжни да изпълняват. Тогава няма да има битка на обещания, а на идеи, каквито сега просто няма.

 

- Значи ли това, че интелигенцията бездейства?
- Тя е в ъгъла. Принудена, от една страна, а от друга - огорчена и омерзена, сама отдръпнала се в тишина. Сега повече отвсякога имаме нужда от Ботев и Левски, от горещи всеодайни духове. Отговорът на въпроса откъде ще дойде промяната е в „Пиянството на един народ“. Той е извършителят. Интелигенцията е идеологът.

 

- В театъра какво ново ви очаква?
- Ревностно пазя два текста на Ерик-Еманюел Шмит, в които смятах, че имам право да играя, но сега искам да поставя „Евангелие според Пилат“ и „Нощта в маслиновата горичка“, който разказва за Христос в четвъртък вечер от Страстната седмица. Със Софийската филхармония пък искаме да направим „Моят живот с Моцарт, моите писма с Моцарт“ също по Шмит.


 


Еврохолд

Още по темата

Мариус Донкин е един от големите актьори в трупата на Народния театър. Изявява се в спектаклите „Пигмалион“, „Крадецът на праскови“, „Работно време“, а билетите за моноспектакъла му „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ свършват за часове. С него гастролира на много сцени в чужбина и печели няколко награди: „Кристален ангел“ на фестивала „Видлуння“ в Украйна, голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и голямата награда на IХ международен фестивал на монодрамата в Битоля.

В киното остава в историята с ролята на цар Симеон в „Златният век“ (1984 г.). Донкин организира за шеста поредна година Международния фестивал на монодрамата (4-10 август) в родния си град Варна.

НАЙ-ВАЖНОТО

Да се спрат кръвопролитията, враждуващите страни да разговарят, ще се намери решение, пожела Даниил

Патриархът за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Патриарх Даниил за войната в Украйна - порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда-Patriarh-Daniil-za-voynata-v-Ukrayna---poritsa-tezi--koito-litsemerno-govoryat-za-mir--a-podklazhdat-vrazhda_1721413963.jpg

Ако политическата криза стига до задънена улица и не може да се стигне до ...

19 юли 2024 | 21:30

ДПС и Делян Пеевски винаги ще бъдем при реалните проблеми на хората, обяви Анастасов

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и жена след огнената стихия във Воден

Делян Пеевски дари две мобилни къщи за самотно живеещи мъж и възрастна жена след огнената стихия във Воден-Delyan-Peevski-dari-dve-mobilni-kashti-za-samotno-zhiveeshti-mazh-i-vazrastna-zhena-sled-ognenata-stihiya-vav_1721412132.jpg

Къщите ще бъдат монтирани още тази вечер, ще бъдат вързани към ток и вода за ...

19 юли 2024 | 20:53

Политическият носител на третия мандат е длъжен да опита да го направи, каза депутатът от ГЕРБ

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността

Росен Желязков: Големият ни дефицит е, че не можем да споделим отговорността-Rosen-Zhelyazkov--Golemiyat-ni-defitsit-e--che-ne-mozhem-da-spodelim-otgovornostta_1721415861.png

Има толкова много его в пленарната зала, че сигурно няма специализирана ...

19 юли 2024 | 22:03

Целостта на партията е много по-важна от това да имаш мнозинство, посочи евродепутатът

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои

Илхан Кючюк: Разговорът за бъдещето на ДПС предстои-Ilhan-Kyuchyuk--Razgovorat-za-badeshteto-na-DPS-predstoi_1721418098.jpg

По думите му, либерална общност е изразила моралната си подкрепа за Ахмед ...

19 юли 2024 | 22:34

Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!
(Видео)

Премиерът Главчев след Съвета по сигурността: Не сме спирали да работим от началото на стихията!-Premierat-Glavchev-sled-Saveta-po-sigurnostta--Ne-sme-spirali-da-rabotim-ot-nachaloto-na-stihiyata-_1721398580.png

Съветът е обсъдил и възможността за максимално съкращаване на сроковете за ...

19 юли 2024 | 16:35

27 противопожарни екипа бяха на територията на пожарите, заяви вътрешният министър

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места

Калин Стоянов в 18:30 ч: Ситуацията постепенно се подобрява, няма опасност за населените места-Kalin-Stoyanov-v-18-30-ch--Situatsiyata-postepenno-se-podobryava--nyama-opasnost-za-naselenite-mesta_1721405196.jpg

Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на огъня. На място им е ...

19 юли 2024 | 19:05

185 военни са на терен с 34 единици бойна техника, заяви военният министър след заседанието на Съвета по сигурността

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари

Атанас Запрянов: В бърз порядък опитваме да оборудваме още два хеликоптера за гасене на пожари
Снимка БТА-Atanas-Zapryanov--V-barz-poryadak-opitvame-da-oborudvame-oshte-dva-helikoptera-za-gasene-na-pozhari-Snimka-BTA_1721403313.jpg

250 хил. лева ще бъдат необходими за т. нар. водни джобове, с които военни ...

19 юли 2024 | 18:34

Премиерът свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради ситуацията с пожарите в страната

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите

Министерство на отбраната: Още 217 военнослужещи се включват в гасенето на пожарите. Снимка МО-Ministerstvo-na-otbranata--Oshte-217-voennosluzheshti-se-vklyuchvat-v-gaseneto-na-pozharite--Snimka-MO_1721393564.png

Хеликоптер Ми-17 от състава на 24-та авиационна база на Военновъздушните сили – ...

19 юли 2024 | 15:49

По-късно през деня депутатите ще изслушат премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция

Парламентът задължи правителството да осигури средства за постралите от пожарите
(Видео)

Депутатите изслушват премиера и министъра на отбраната за „военния Шенген“ с Румъния и Гърция-Parlamentat-izslushva-Glavchev-otnosno-pozitsiyata-na-Balgariya-za-Sreshtata-na-varha-na-NATO--Snimka-BTA-_1720074766.jpg

В парламентарния контрол участват министрите Людмила Петкова, Георги ...

19 юли 2024 | 08:28