Учените са установили, че хартията и мастилото наистина са на повече от 100 години

Невероятно! Откриха автентично писмо в бутилка, пуснато от борда на "Титаник"

1743 | 13 май 2021 | 13:55

В посланието пише, че ако някой намери тази бутилка, нека да я предаде на семейство Лефевр, които живеят в Левен. На писмото е поставена датата 13 април 1912 г. и е подписано от 12-годишната Матилда. Два дни след товасе случва ужасяващата трагедия


Невероятно, но факт. Потъналият през 1912 г. „Титаник” отново проговори. На един от местните плажове в канадската провинция Ню Брансуик е намерено съобщение в бутилка, хвърлена в Океана от злополучния легендарен пътнически лайнер.

 

Както бутилката, така и нейното съдържание са перфектно запазени. На едва пожълтелия лист хартия има необичайно послание. Писмото в бутилка е намерено от семейство Диеп, съобщава вестник "Demontreal", цитиран от "Блиц".

 

Находката е проучена в Лабораторията по археология и наследство на университета Римуски в град Квебек.

 

В писмото се казва, че съобщението е хвърлено в средата на Атлантическия океан. Корабът трябвало да пристигне в Ню Йорк след няколко дни.

 

В посланието също така пише, че ако някой намери тази бутилка, нека да я предаде на семейство Лефевр, които живеят в Левен. На писмото е поставена датата 13 април 1912 г. и е подписано от Матилда Лефевр. Два дни след тази дата се случва ужасяващата трагедия, когато Титаник се сблъсква с айсберг и потъва.

 

По време на инцидента авторката на писмото е била на 13 години. За жената е известно, че е родена във Франция в град Левен.

 

Семейство Лефевр отплава за САЩ, за да се събере с бащата там. Заедно с момичето на борда на „Титаник“ са били също така нейният брат и още две сестри. Всички те са били пътници от трета класа. По време на корабокрушението никой от тях не е останал жив.

 

Учените са установили, че хартията и мастилото наистина са на повече от 100 години. Експертът Манон Савард е сигурен, че писмото е истинско.

 

Друг експерт, Никола Бодри, не е сигурен в автентичността на писмото, тъй като начинът на писане се различава от този от онези години.

Експертите също се съмняват в това, че бутилката е можела да доплава от Атлантическия океан до бреговете на Канада, вероятността за подобно нещо е 1 на 100 хиляди.

 

След като изследвали писмото, учените го върнали на семейство Диеп. Все още не е известно дали ще го пуснат на търг или ще го запазят за спомен.


От категорията

Ще се завърнат ли Хари и Меган във Великобритания

-1525353633.jpg

Очаква се принц Хари да се завърне в Лондон, за да присъства на събитието. Това ...

17 юни 2021 | 13:49

Роди се дъщеря на Хари и Меган. Кръстиха я Лилибет - на кралица Елизабет и принцеса Даяна

-1620899910.png

Раждането е било в Санта Барбара, Калифорния

6 юни 2021 | 19:19

Предстоят ни най-тежките дни през юни: Слънчeвo зaтъмнeниe, рeтрoгрaдни плaнeти и cупeр Лунa

-1570617638.jpg

Нeптун щe ce рaзгърнe нa 25 юни и щe cтaнe рeтрoгрaдeн. В тoвa cъcтoяниe ...

6 юни 2021 | 12:12

Няколко дена след ваксинацията не употребявайте алкохол

Диетологът д-р Йорданка Господинова-1623707459.jpg

Преболедуването от Ковид-19 е системна “травма” за организма, като ...

15 юни 2021 | 00:48