Кандидат-депутатът от СИРИЗА и член на ЦК на партията Христос Ласкос:

Ние сме съвременните марксисти

15364 | 23 ян. 2015 | 13:57

Политиката ни е червена, но и зелена


- Г-н Ласкос, как СИРИЗА надяна маската на страшилище за Запада?

- Много е просто – успехът се дължи на голямата икономическа криза в Гърция, бих я нарекъл дори хуманитарна катастрофа. Ние не се самозалъгваме, че ако държавата благоденстваше, щяхме да сме в тази позиция. Но това е и нашият шанс за радикални промени. Заслужихме го с пет години последователна политика. През тях стотици пъти заемахме непопулярни позиции, за които ни се подиграваха. Като олимпийските игри през 2004 г., срещу които бяхме против и които ни разориха.

- Вие сте член на ЦК на СИРИЗА и в същото време автор на труд с име „Марксистка дискусия за настоящата криза“. Съгласен ли сте с твърдението, че партията е отглас от марксизма, популярен сред левите интелектуалци в Европа след Втората световна война?

- Да. Ние сме убедени марксисти. Различава ни само, че в програмата си сме включили и екологичната тема - освен червени сме и зелени. В платформата ни има отговор за всички проблеми на обществото.

- Каква ще е фундаменталната промяна, която вие като модерна марксистка партия ще донесете на Гърция?

- Справедливост. В Гърция малък брой богати семейства притежават всичко - флот, хотели, медии, а 1% от населението владее 58% от богатството. Първа крачка към спасението е да ударим този 1%.

- И как да стане това?

- Напълно наясно сме, че истинският социализъм, в който искрено вярваме, не може да бъде приложен в съвременните условия. Но историята учи, че и при капитализма би могла да съществува социална справедливост. След Втората световна война на Запад данъците за богатите бяха толкова високи, че превърнаха обществата в социални. Ние ще водим борба със зъби и нокти, за да решим проблемите на трудещите се. А това минава през смяна на идеологията на данъчната система. Вместо да изтичат в чуждите банки, парите на богатите трябва да влизат в бюджета.

- Мнозина ви обвиняват, че обещанията ви са популистки и неизпълними. Говорите за опрощаване на външния дълг, вдигане на минималната заплата, 300 000 нови работни места. Откъде ще намерите финансиране?

- Две са основните задачи, които сме си поставили: опрощаване на дълга от страна на кредиторите и преустановяване на убийствената политика на икономии, налагана от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ - б.а.). Гърция завърши 2014 г. с 10 млрд. евро излишък, който те искат да използваме за погасяване на дългове. Вместо това ние ще дадем 2 млрд. евро - една пета от сумата, в преки плащания за най-бедните, за да си покрият те базовите нужди. Преодоляване на бедността без държавна намеса няма. От първия ден ще възстановим и колективните трудови договори. Във всичко това няма нищо революционно. То е просто смислена политика.

- Възможно ли е международните кредитори наистина да опростят дълга на Гърция - и ако не, ще напусне ли Атина еврозоната?

- Няма да излезем от еврозоната, а и няма механизъм да ни изкарат. Но опрощаването е задължително. Многократно сме виждали, че проблем с подобен дълг няма друго решение. Например 63% от германския дълг е бил зачеркнат през 1953 г. и дори Гърция е плащала за това. През 80-те и 90-те години същото се случва с Латинска Америка. Ние имаме нужда от свежи пари в икономиката, за да й дадем глътка чист въздух.

- Преди време СИРИЗА се обяви за излизане на Гърция от НАТО. Като че ли обаче напоследък партията се отказва от подобни тенденции във външната си политика за сметка на вътрешната програма. Така ли е?

- Ние сме не просто за излизане на Гърция, а за разпускане на НАТО. Алиансът се намесва в световните проблеми по недопустим агресивен начин, който не одобряваме.

- Какво ще значи за Европа кабинет на СИРИЗА?

- Не си мислим, че сме център на света. И все пак в края на 2015 г. ще гледаме избори и в Испания, където нашата братска партия „Подемос“ сигурно ще вземе властта. Успехите ни ще изправят европейските партньори пред избор - ще тръгне ли ЕС по пътя на левите идеи или на фашизма на икономиите? Брюксел не може да пренебрегва тази дилема.

- Коя партия е най-близо до вашата идеология, което би допуснало формиране на коалиция след изборите?

- Комунистическата партия. Тя има историческата отговорност да реши ще помогне ли Гърция да тръгне по нов път.

- Вярвате ли, че опрощаването на държавния дълг на Гърция е справедливо? Как европейските партньори могат да обяснят подобен ход на българските граждани, които получават далеч по-малки заплати?

- Цените в Гърция са несравними с тези в България, така въпросът е некоректен. Дългът не е гръцки проблем, а на цяла Европа. Ние не искаме специално отношение, тъй като много други държави ще се намерят в нашето положение рано или късно. Победата ни ще е в помощ на всички трудещи се, включително и в България.


Намери своята история

Още по темата

Христос Ласкос (53 г.) е роден в Солун, завършва физика и икономика, има докторат по социология. Гимназиален учител, автор на няколко книги, между които „Марксистка дискусия за настоящата криза“ (2010 г.), „Няма връщане назад“ (2011 г.) и „22 лъжи за гръцката криза“. Той е член на ЦК на СИРИЗА, глава на организационния секретариат за област Македония.

СИРИЗА ще предизвика трус в цяла Европа

Георгиос Плиос-1420629760.jpg

Интервю на Георги НИКОЛОВ за гръцката криза и извънредните избори

7 ян. 2015 | 13:21

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32