Никол Пашинян

В съответтвие с Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ

Никол Пашинян поиска военна помощ от Русия

9366 | 14 май 2021 | 21:22

Изпълняващият длъжността премиер направи изявлението си на извънредно заседание на правителството относно ситуацията по границите на страната


Изпълняващият длъжността премиер на Армения Никол Пашинян заяви, че се е обърнал към руския президент Владимир Путин с молба за военна помощ, цитират думите му руската агенция “Интерфакс“ и "Фокус".

"Вчера беше постигнато споразумение, че днес азербайджанските въоръжени сили трябва да напуснат територията на Армения. Това споразумение е частично изпълнено, има територии, които азербайджанците са напуснали. Но тъй като споразумението не е изпълнено изцяло, днес се обърнах към президента на Русия в съответствие с Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ от 1997 г. и Договора за арменско-руската групировка войски за предоставяне на Армения, включително на военна помощ“, заяви Пашинян на извънредно заседание на правителството относно ситуацията по границите на Армения.

По думите му представител на 102-ра руска военна база се е включил в преговори с представители на азербайджанските въоръжени сили за ситуацията по границите на Армения.

„Забележително е, че нашите карти и карти на руската военна база потвърждават нашите изявления относно принадлежността на тази територия (където, както арменската страна съобщи по-рано, са били въведени частите на азербайджанските въоръжени сили -ИФ) и граничните координати,“ каза Пашинян. Той допълни, че в петък преговорите са прекратени, те ще бъдат възобновени в събота в 15:00.

Властите на град Горис в Сюникския район в Армения съобщиха в сряда, 12 май, за нарушаването на държавната граница на републиката от азербайджанските военни. Ден преди това Пашинян възложи на ръководителите на външното министерство, министерството на отбраната и секретаря на Съвета за сигурност да започнат консултации в съответствие с член 2 от Договора за колективна сигурност във връзка с въвеждането на азербайджанските въоръжени сили на територията на Армения . В петък сутринта арменското министерство на отбраната съобщи, че въоръжените сили на Азербайджан продължават да остават в района на Сюник.

На свой ред, азербайджанското външно министерство определи реакцията на Ереван на процесите на договаряне на азербайджано-арменската граница за неадекватна и призова арменските власти да не използват ситуацията за предизборни вътрешнополитически цели.

 


Намери своята история

От категорията

Опозицията в Скопие нападна Заев след визитата му в София

Опозицията в Скопие нападна Заев след визитата му в София-1624020868.jpg

Пoзициитe нa държaвaтa cъc Зaeв ca трaйнo рaзклaтeни. Прeдлoжeниeтo нa Зaeв ...

18 юни 2021 | 15:52

Виктор Орбан: Лозунгът на пролетариите се смени на "Либерали от всички страни, съединявайте се!"

Виктор Орбан Снимка: Фейсбук-1624004849.jpg

Само и единствено родителите трябва да са тези, които да вземат решение относно ...

18 юни 2021 | 11:25

Себастиан Курц: Северна Македония се справи отлично по пътя на евроинтеграцията

Снимка: Туитър-1624038615.jpg

Според австрийския канцлер е необходимо да се изпълнят обещанията и да се ...

18 юни 2021 | 20:49

Русия възобновява полетите до България от 28 юни

-1522495731.jpg

Решено е да се възобнови и въздушният транспорт със Северна Македония по ...

18 юни 2021 | 20:26