Според вицепремиерът по европейските въпроси на РС Македония процесът е инструмент за европеизацията

Никола Димитров: ЕС не може да си позволи лукса 2021-ва да мине с неуспех в разширяването

1868 | 8 ян. 2021 | 11:18

Запитан дали очаква напредък в преговорите с България след изборите през март, Димитров каза, че политически чувствителните въпроси са по-трудни за решаване по време на подготовката за изборите и предизборната кампания


Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров заяви в коледно интервю пред МИА, че Португалия ще бъде заинтересована от продължаване на усилията на Германия, а Берлин съобщава, че остава ангажиран по този въпрос, мисля и че Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази 2021 г. да премине както 2020 г., с провал след разширяването, пише македонският „Фокус“.

„Процесът на присъединяване е инструмент за европеизацията. Никой обаче не ни връзва ръцете да работим за европеизацията, ако вече нямаме достъп до процеса на присъединяване. Мисля, че колкото повече работим у дома, толкова по-силна ще бъде нашата позиция по отношение на започването на преговори с Европейския съюз“, каза Димитров.

Запитан дали очаква напредък в преговорите с България след изборите през март, Димитров каза, че политически чувствителните въпроси са по-трудни за решаване по време на подготовката за изборите и предизборната кампания.

 

Ето и част от интервюто:


- Г-н вицепремиер, изминалата година беше впечатляваща за нашата евроатлантическа интеграция. Станахме 30-ият член на НАТО, решихме да започнем преговори с ЕС, но след това последва студен душ от България, въпреки че очаквахме да проведем първата междуправителствена конференция. Достатъчно ли беше ангажирането на силния председател Германия?
- Имахме трудна година и съм твърдо убеден, че ще имаме по-щастлива и много по-добра 2021 година. Вярно е, че през март имахме голям успех, но по някакъв начин той остана скрит, защото тогава беше началото на проблема с коронавируса, началото на пандемията и нямахме нито възможност, нито желание да се радваме. НАТО беше цел 25 години, четвърт век, означава укрепване на сигурността, предсказуемост, ние сме тук, за да останем в тези граници и получихме безусловна зелена светлина за започване на преговори. За съжаление това не се случи, имахме голяма подкрепа от Берлин, канцлерът Меркел обяви от Европейския парламент в Брюксел, че първият приоритет във външната политика на германското председателство е началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония.

Имаше телефонни разговори на най-високо ниво, президентът Щайнмайер също говори със своя колега в София, президента Радев. Имахме възможност повече от шест часа да говорим за проблемите и различията в присъствието както на министър Маас, така и на министър Рот, мисля за за първи път в тези функции заедно за едно и също нещо, в една и съща стая, тъй като те имат строго разделени компетенции.

 

Всичко това показва, че Германия е дала всичко, което е могла. За съжаление Европейският съюз работи по този въпрос така, че ако няма достатъчно консенсус, е достатъчно една държава да предотврати решение. Важно е обаче това, което другите смятат. Опитахме и мисля, че успяхме да издържим, въпреки че не беше лесно, имаше много изкушения, да имаме политика за възрастни, да говорим европейски език, езика на ценностите и принципите и мисля, че е много важно нашата позиция да бъде разбрана, приета и подкрепена от всички други държави-членки.

Тази битка е не само битка за македонската идентичност, но е и битка за европейската идентичност. Ако Европейският съюз е ценностна общност, сред които ключът е богатството на многообразието, културно и езиково, на народите в Европа, то тази битка е битка на самия Европейски съюз. Убеден съм, че тези три цели, които са напълно съвместими заедно, трябва да бъдат постигнати едновременно. Да започнем преговори за присъединяване, да запазим и популяризираме македонската идентичност и македонския език и да изградим приятелски отношения с нашата съседка, със съседна България.

Пътят ни е много труден. Много тесен и много стръмен, процесът е в криза, разширяването е в криза и мисля, че неуспехът на Европейския съюз да приложи собственото си решение е изпратил отрицателен сигнал към регион, който е географски заобиколен от държави-членки на ЕС. В този смисъл както доверието, така и европейското бъдеще, перспективата, която толкова често се повтаря в безброй документи „Балканите имат европейско бъдеще“, „Балканите имат европейска перспектива“, подобни думи вече не са достатъчни. За да могат балканските народи действително да вярват в сериозността на Европа, в това, което казва Европа“.

- Следващите президенти на ЕС са Португалия и Словения, като първият не проявява особен интерес към разширяването и Западните Балкани. Вече беше обявено, че наш дипломат ще бъде изпратен в Португалия. Какви са нашите европейски перспективи през 2021 г.?

- Винаги правим това. Винаги, когато имаме председател, където нямаме посолство, имаме дипломат, който служи за връзка с държавата-членка, която е председател. Мисля, че Португалия ще се интересува от продължаване на усилията на Германия, Берлин съобщава, че остава ангажиран с този въпрос, мисля, че Европейският съюз не може да си позволи лукса и тази 2021 г. да премине като 2020 г. с провал в разширяването , което според мен погрешно наричаме разширяване, а всъщност е завършване. Когато регионът се присъедини към Европейския съюз, картата на ЕС няма да бъде по-голяма, ще остане същата. И в този смисъл мисля, че думата завършване е по-подходяща.

Португалия не ни е близка географски, ясно е, че тази перспектива по някакъв начин засяга приоритетите на Португалия и т.н. ... В предишната си позиция имах няколко срещи с португалското външно министерство, Португалия всъщност е използвала процеса на присъединяване към ЕС с абсолютно същата мотивация, която тласка и нас да влезем в този процес. Тя укрепи демокрацията си, осигури икономически растеж и в този смисъл мисля, че тук ще се вслушат и за нашите работи. Словения е съвсем различна ситуация, по някакъв начин граничи с нашия регион, ние бяхме в обща държава и имаме обща история със Словения. Наше задължение е да продължим да работим, имаме позиции по чисти, кристално ясни европейски принципи и мисля, че е много важно да се обърнем към дома, към нашия двор.

Процесът на присъединяване е инструмент за европеизация. Никой обаче не ни връзва ръцете да работим за европеизацията, ако вече нямаме достъп до процеса на присъединяване. И мисля, че колкото повече работим у дома, толкова по-силна ще бъде нашата позиция по отношение на започването на преговори с Европейския съюз.

 

Източник: Фокус


Намери своята история

От категорията

Кървава баня! Най-малко 11 жертви при стрелба в училище в руския град Казан

Снимка: РИА Новости-1620719333.jpg

Според очевидци, двама души са влезли в училището, след което се чули изстрели, ...

11 май 2021 | 10:48

Още френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

-1603872703.jpg

Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в ...

10 май 2021 | 20:44

Бъдещето на Македония в ЕС в значителна степен вече зависи от България

-1620652488.jpg

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, ...

11 май 2021 | 08:09

Sunday Times: Братовчед на кралица Елизабет II осигурява срещу пари "сближаване с Путин"

Сн. Уикипедия-1620718726.png

78-годишният принц отхвърля твърденията на пресата. В официално изявление на ...

11 май 2021 | 10:37