Николай Нанков, водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Ловеч: Време е за кабинет „Борисов 4“

Най-важното, което ние от ГЕРБ предлагаме е стабилност и предвидимост, ясно лидерство и управленски капацитет

Николай Нанков, водач на листата на ГЕРБ-СДС за област Ловеч: Време е за кабинет „Борисов 4“

16373 | 23 май 2024 | 12:56

За мен и колегите ми приоритет е завършването на АМ „Хемус“ в ускорени срокове, на Северозападния скоростен път Видин – Ботевград и разплитането на „гордиевия възел“ на АМ „Струма“ – участъкът между Крупник и Кресна


_2024 izbori_v013

 

- Г-н Нанков, на 9 юни България ще гласува за европейски и за национален парламент на избори 2 в 1. Как ще убедите хората, че е важно да отидат до урните?

- Предстоящите избори са изключително важни, защото държавата не може да си позволи да губи повече време. За всички е видим застоят през последните три години, през които едни хора дойдоха да ни променят, но от промяната им не последва нищо добро за гражданите - те не живеят по-добре. Инфлацията изяжда повишените доходи, покупателната способност е чувствително намаляла - хората рязко обедняха. И най-тревожната тенденция, която установявам при непрекъснатите си разговори в кампанията е, че се усеща липсата на надежда в утрешния ден. Затова най-важната задача пред политиците е да върнем чувството за перспектива, хората да могат да планират бъдещето си години напред и да са спокойни, че плановете им няма да бъдат провалени от неумели управленци. Цялата тази тревожност сред хората се засилва и заради нестабилната международна среда - войни, тероризъм, бежански кризи, дефицит на лидерство в Европа. Наскоро колежката ни от Кърджали Цвета Караянчева направи едно много подходящо сравнение и ще си позволя да я цитирам: Време е да се натисне паник бутонът!

- Какво решение предлага ГЕРБ, така че да спечели доверието на изборите?

- Според мен най-важното, което ние от ГЕРБ предлагаме на хората е стабилност и предвидимост, ясно лидерство и наличие на управленски капацитет. В несигурния свят, в който живеем, при нас има отчетливо стабилно лидерство в лицето на г-н Бойко Борисов. Именно неговият опит на върха на държавата може да върне у гражданите чувството, че са защитени в един враждебен и нестабилен свят. Че има някой, който ще се погрижи техните интереси да не бъдат накърнени. Че границите ни ще са сигурни, че финансите на държавата ще се управляват разумно, не популистки. Че няма да затъваме в дългове в името на едно илюзорно добруване, както правеха опонентите ни през последните три години. Време е за кабинет „Борисов 4“.

- Какво предлага ГЕРБ във вашия ресор - регионално развитие и благоустройство?

- Като депутат от Северна България за мен и колегите ми най-важен приоритет е завършването на автомагистрала „Хемус“ в ускорени срокове. Напомням, че по нашите разчети, преди политическите престрелки да вземат връх над управленския прагматизъм, тази година - 2024 г., „Хемус“ трябваше да е готова. И от София до Варна да се пътува по магистрала. Това бе напълно реалистичен срок, изцяло в съответствие със законите и с устройствените процедури. Трябваше просто добро планиране и високо темпо. Три години бяха загубени. Вече сме 2024 г., а магистралата е там, къде я оставихме ние. Преди политическите атаки. Времето доказа, че всички твърдения на опонентите ни са били „ала-бала“ - цитирам известна фраза на лидера им, която стана емблема на управлението им. Защото именно при последното редовно правителство, именно при министър от ПП, строителството продължи по подписаните по наше време инхаус договори. Но с много по-бавни темпове и с многомилионно оскъпяване. Стана точно така, както ние от ГЕРБ предупреждавахме. Като политик аз никога не съм подценявал интелекта на избирателите и съм убеден, че хората помнят и разбират. Те виждат кой гради и кой само говори и руши. ГЕРБ гради. ГЕРБ налага темпо, което другите не могат. Нашето темпо е нужно и хората го очакват. Защото се умориха от празни приказки на разни продавачи на надежда - или по-точно, спекуланти с надеждите им, каквито се видя, че са опонентите ни.

- Какво друго предвижда програмата ви в частта за инфраструктура?

- Изключително важно е да довършим връзките Север – Юг, включително завършване на Северозападния скоростен път Видин – Ботевград и разплитане на „гордиевия възел“ на АМ „Струма“ – участъкът между Крупник и Кресна. Приоритетно е и завършването на автомагистралата Русе – Велико Търново, както и работа по планирането и реализирането на втори коридор Север – Юг до Маказа. Друга тема от изключителна важност е добро планиране на пътното поддържане. Обществото много чу за скандали с договорите на АПИ, но като резултат получи не по-добри пътища, а по-разрушени. Републиканската пътна мрежа никога досега не е била в толкова окаяно състояние. Ние поемаме отговорния ангажимент всяка година да бъдат качествено ремонтирани минимум по 2000 км. Ще се заемем и с инвентаризация на знаците, мантинелите и маркировката.

- А ще се подобри ли състоянието на ВиК мрежата?

- Да, нов закон за ВиК ще се фокусира в умното използване на водните запаси. Трябва да се обследва тяхното преструктуриране - живеем в епоха на климатични промени, всички ги виждаме и усещаме, те влияят и на водните ресурси. Имаме все по-дълги периоди на засушаване, последвани от интензивни валежи, което е предизвикателство пред остарялата ВиК мрежа в много от населените места, пред язовирите. Ще ви дам нагледен пример - не беше толкова далеч времето, когато в България имахме отчетливи четири сезона - пролет, лято, есен и зима. Това вече е минало. За да отговорим на новите предизвикателства, са необходими системни грижи. Инвестициите във водния сектор трябва да се насочват правилно, умно, не хаотично или кампанийно. Защото в бъдеще един от сериозните големи проблеми пред държавата ще са именно в сектор ВиК. Има сериозни „цъкащи бомби“ и ако не се вземат адекватни мерки, решенията ще стават все по-трудни. А както всички знаем, на финала на всеки нерешен управленски въпрос потърпевши са гражданите. Ще трябва да се намери и начин за навременна подкрепа на хората в нужда - да се формулира понятието „водна бедност“ и държавата да предвиди т.нар. водни помощи за най-нуждаещите се. Трябва също така да бъде мобилизиран и административният капацитет в ресорните регионално- и еко министерство, за да бъдат пълноценно реализирани инвестициите по линия на еврофондовете. Защото заради натрупаните през последните 3 години проблеми, огромна част от иначе недостигащите във ВиК сектора инвестиции, са сериозно застрашени.

- Една от най-очакваните от хората програми е за санирането. Какво е бъдещето й?

- Да, това е една от най-успешните политики от управлението на ГЕРБ. За разлика от старта преди години, вече хората няма нужда да бъдат убеждавани в ползите от повишаването на енергийната ефективност на сградите - те са по-топли през зимата, по-лесно се охлаждат през лятото, по-красиви са. И тук изобщо не става дума за „лепене на стиропор“ по фасадите, както твърдят опонентите ни. Тази програма продължи, макар и на куц крак, през последните години и постигнатите резултати не са добри. Има сериозно натрупано напрежение в обществото заради създадения хаос по Националния план за възстановяване и устойчивост. И трябва нещата да се подредят. Ние предлагаме създаване на ясен план как най-успешната и очаквана от гражданите държавна програма да бъде продължена така, че тя да е достъпна за тях. Ще се използват всички възможности, които еврофондовете дават. Ще се планират и инвестиции през държавния бюджет.

- През последните няколко месеца стана много популярна и програмата с общинските проекти. Какво ще е бъдещето й?

- Тази програма е от изключителна важност за регионите, защото ще се финансира инфраструктура от належаща необходимост за гражданите - по преценка на кметовете. Тя беше приета от парламента по инициатива на ГЕРБ, няма как да не отбележа и помощта на колегите от ДПС в парламента. Програмата стана факт въпреки нежеланието на тогавашния финансов министър и беше изрично вписана като приложение 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 г. За съжаление, опонентите ни отново показаха политическото си лицемерие - защото с ⅔ или номинално с 800 млн. лв. беше орязано предвиденото в бюджета за тази година финансиране на проектите. И така, с едната ръка регионалният им министър подписва споразумения с общините, нещо повече - има безочието да се хвали колко много пари са осигурили за общините ПП. А с другата ръка финансовият им министър прибира по-голяма част от парите и те ще са пределно недостатъчни. Явно целта е била кметовете, които по волята на българските граждани повечето са от ГЕРБ, да бъдат поставени на колене. И ето тук отново искам да отбележа разликата в политическото поведение между нас и опонентите ни - ние никога не сме делили общините по цветове, тъй като в тях живеят симпатизанти на всички партии, както и хора, които не симпатизират на никого. Но те всички имат право на достоен живот в комфортна среда. Докато ПП използват парите на данъкоплатците за политически спекулации. Затова е важно хората да гласуват - ако ГЕРБ отново управлява, ще положим максимални усилия тази несправедливост да бъде преодоляна. И да се задели нужният финансов ресурс за общините - без значение кметът от коя партия е. Тук водеща ще е готовността на местната власт да изпълнява проекта. Защото сега, със заделени едва 20%, рискът е общините да започнат да работят по проектите и поради недостиг на средства градовете да останат разкопани, а обектите - недовършени. Това не бива да се допуска и хората знаят, че само ние от ГЕРБ имаме капацитета да управляваме в интерес на гражданите.

 

 


Еврохолд

От категорията

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476816.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Политическата нестабилност е най-сериозният проблем за България, отиваме на избори, посочи депутатът от ПП-ДБ

Атанас Атанасов: Радев отишъл в Болярово да се снима, това е популизъм! С какво помогна?

Атанас Атанасов: Радев отишъл в Болярово да се снима, това е популизъм! С какво помогна?-Atanas-Atanasov--Ot-esenta-sam-gotov---imam-kachestva-da-bada-predsedatel-na-parlamenta_1704904557.jpg

Според лидера на ДСБ президентът е трябвало да свика КСНС за пожарите и да се ...

20 юли 2024 | 11:21

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

Кризата в ДПС ще се реши по начина посочен от Ахмед Доган, изтъкна Ибраим Зайнедов

Младежи от ДПС пристигнаха в Росенец, застават зад Ахмед Доган

Джевдет Чакъров на срещата на Младежкото ДПС
Снимка Кадър БНТ-Dzhevdet-Chakarov-na-sreshtata-na-Mladezhkoto-DPS-Snimka-Kadar-BNT_1721471697.jpg

За нас Доган е лидерът на партията, никога не е имало съмнения каква позиция да ...

20 юли 2024 | 13:13