Николай Недеков

Лили е доста забавен човек, извън образа ѝ в публичното пространство, казва Николай Недеков пред Валерия Велева

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

96152 | 30 ноем. 2022 | 23:21

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което благодари на своите почитатели. В негативен – от разрухата в държавата.

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpgПреди концерта в гр. Кубрат - 14.04.2022-Predi-kontserta-v-gr--Kubrat---14-04-2022_1669823382.jpgПреди концерта в гр. Пловдив -13.08.2022 г.-Predi-kontserta-v-gr--Plovdiv--13-08-2022-g-_1669823355.jpgНиколай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669823327.jpg

Да бъдеш близо до Лили Иванова - на концертите и зад кулисите, в ежедневието и в празниците. Малцина са! В екипа на поппримата има един човек, който винаги е в сянката ѝ, но е най-близкият. Това е Николай Недеков - 37-годишният шуменец, който от няколко години е асистент и организатор на концертите на любимката на няколко поколения българи.

Дясната ръка на Лили е завършил театралната школа МОНТФИЗ, рисува прекрасно, изявявал се е в хора на Ансамбъл „Шумен”. Николай е със солидно образование, има диплома за журналист от Шуменския университет и тапия за магистър по пиар и публична администрация. Владее перфектно английски език.
Всеотдаен към Лили, той отдавна е спечелил доверието ѝ.


Тази година Николай и целият екип на Лили се изправиха пред едно огромно предизвикателство - националното турне, което като вълна премина през страната. За осем месеца Лили Иванова пя над 100 часа на сцени в 29 града и "запали" цяла България.

И сега предстои  финалът на това шеметно преживяване - грандиозният концерт в "Арена Армеец", където за втори път Лили Иванова ще се изправи през 13 000 възторжени нейни почитатели.

 

И ако искате да си подредите пъзела с образа на Лили, вижте какво разказва Николай Недеков: 

 

- Лили винаги е първа, визионер, има убийствен инстинкт какво да направи, кога да го направи и как точно.

- Най-странното, което редица почитатели споделят като едно и също усещане - в най-интимните моменти на песните, хората имат усещане, че Лили пее точно за тях.

 

- Тя е певица на текста, който докосва всяка душа. Необяснимо е!

 

- Лили е доста забавен човек, извън образа ѝ в публичното пространство.

- Тя не дава непоискани съвети, но когато човек се обърне към нея – трябва да е убеден, че Лили Иванова ще направи всичко възможно, за да му помогне.

 

- Лили е като диво животно - може да усети намеренията на всеки! Ненавижда подмазвачестовото и много добре знае кой кой е в нейното обкръжение.

 

- Лили Иванова не обича да се изтъква. Както тя сама казва: „Когато си навсякъде, си никъде!“

 

- Търпението ѝ е огромно. Тя търпи неща, които други хора няма да изтърпят.  Напук на схващанията, че тя е претенциозна, напротив!

 

- Дразнят я глупостта, неморалните и непочтени отношения и намерения.

 

- Лили е честна, понякога болезнено откровена, но винаги в градивен план.

 

- Всичко, което Лили Иванова е постигнала, е плод на нейните характер, достойнство и работа.

 

- Лили често ни казва: „Ако те е страх от мечки – не ходи в гората“.


- А, да и още нещо - тази година никой не се осмели да предрече края на кариерата ѝ… Това е новост!

----------------------------

 

- Осем месеца, 28 града, 33 концерта - това е в три цифри националното турне 2023 на Лили Иванова. Какво се крие зад тях, Николай?

- Много труд на всички екипи, дисциплина, професионализъм и усърдна работа. Искам да благодаря на всеки един участник в това турне – над 50 души екип. За 8 месеца нямаше как да няма непредвидени ситуации, преместване на дати, но всички се справиха безупречно!

- Маршрутът на концертите показва, че сте обиколили цялата страна. Какво видяхте извън възторга на публиката и пълните зали?

- Публиката навсякъде беше прекрасна! Службите и екипите на залите-домакини направиха всичко, за да се чувстваме много комфортно. Но, извън всичко това, лично аз видях тоталното безхаберие на държавата и липса на грижа към културната инфраструктура. Тези огромни зали, театри, строени в друго време и предвидени за съществуване с определен персонал и средства за поддръжка, са оставени, в повечето случаи, на доизживяване, леко закърпване, каквото бюджетът позволи. Директорите се справят някак си, но ако не се промени държавната политика – в близко бъдеще ще има още закрити зали и театри.

- Беше ли с нещо по-различен концертът в Пловдив тази година?

- Да – бяха два последователни концерта с напълно разпродадени места и много правостоящи. Това се случва за първи път в кариерата на Лили Иванова, а доколкото пазят спомени в Античен театър, не се е случвало досега - два последователни самостоятелни концерта на друг български изпълнител. А, да и още нещо - тази година никой не се осмели да предрече края на кариерата ѝ… Това е новост!

- Да, казваш го с тънко чувство за хумор. Често пътувахте през нощта. Разкажи за "нощния живот" на екипа ви извън сцената.

- О, той е много забавен! Лили Иванова е доста забавен човек, извън образа ѝ в публичното пространство. Говорихме си непрестанно по всякакви теми, смеехме се. Уроците, натрупани в житейския и творческия ѝ път са много. Тя не дава непоискани съвети, но когато човек се обърне към нея – трябва да е убеден, че Лили Иванова ще направи всичко възможно, за да му помогне. Просто е такава – една огромна душа!

- Тази година посетихте и малки градчета. Защо избрахте такава стратегия на турнето?

- През годините са получавани много писма и запитвания от почитатели от всички кътчета на страната за концерт и в техния град. Лили реши, че тази година е възможно, наред с големите градове, да зарадва публиката си и в по-малките. Всички в екипа бяхме доста учудени от това решение, защото продуктът ни е много тежък технически, а оттам и финансово. Но истината е, че тя пя без хонорар на определени места - само и само да зарадва своята публика.

- Наблюдавайки нестихващата еуфория около нея, си мисля, че тя изпълва съдържанието на израза "Певицата на своя народ". Усетихте ли го това?

- Лили Иванова не обича да се самоопределя. Тя е един много скромен човек, за статута, който сама е извоювала, с работа и постоянство. Но със сигурност, ако има „Певица на своя народ“ в България, то това е тя. Заслужила го е с отдадеността си, дисциплината, с това, че никога не подведе своята публика, че раздава любовта си докрай, че е убийствен професионалист!

- Често съм я питала за напрежението около един концерт, а тя винаги казва: "Важно е да си свърша работата".  Открехни, моля те,  завесата за "работата на Лили".

- Напрежението е голямо, естествено. И то, за мен, е породено от отговорността, която тя носи пред публиката си. Чувството за отговорност у Лили Иванова е огромно. Също така влияе и чувствителността, която тя притежава, която допринася за вълнението й. Всичко, което Лили Иванова е постигнала, е плод на нейните характер, достойнство и работа.

- Чета постовете на стената ѝ, които преливат от преклонение, обич и възторг. Една дама е написала "Лили има енергия, която обикновените хора нямат". Има ли нещо "необикновено" в тази енергия, която извира от Лили?

- Да, има! Самият аз съм свидетел на необяснимо влияние и върху мен по време на концерт. Най-странното, което редица почитатели споделят като едно и също усещане - в най-интимните моменти на песните, имат усещане, че Лили пее точно за тях, сякаш са сами в залата и тя конкретно пее за един единствен човек, който съпреживява с нея. Текстовете на песните ѝ са толкова силни. Тя е певица на текста, който докосва всяка душа. Необяснимо е!

- Кога настъпва умората при нея?

- Умората настъпва при дълги и отегчителни разговори. Лили е човек, който разбира от две думи, даже от една. И дългите обяснения и преливането „от пусто в празно“ я изморяват.

- Какво я зарежда отново?

- Всичко ново – нова песен, нов концерт, нова идея!

- Какво я ядосва? Какво я дразни?

- Глупостта, неморалните и непочтени отношения и намерения.

- Има ли нещо, което по време на това турне да я е впечатлило особено?

- В позитивен план – публиката във всеки един град, за което благодари на своите почитатели. В негативен – от разрухата в държавата.

- Тя казва, че трудностите я мобилизират. Какви трудности срещнахте?

- Както тя, така и екипът ни не обичаме да се оплакваме. Всяка работа си има своите трудности. Лили често ни казва: „Ако те е страх от мечки – не ходи в гората“. Свикнали сме да сме готови за всякакви предизвикателства.

- Държи ли ви вас, екипа ѝ, в напрежение като знаете, че главата й е заета да измисля все нови и нови идеи?

- Това е едно от най-мотивиращите неща! Във всеки момент знаеш, че предстои нещо още по-интересно и си в очакване. Тя не е от хората, които плуват по течението. Винаги е първа, визионер, има убийствен инстинкт какво да направи, кога да го направи и как точно.

- Лили признава, че нейната битка е с времето. А вашата битка покрай нея с какво е?

- Да я следваме в темпото, което е задала.

- Наблюдавал ли си я как преминава от мига на възторзите на публиката към миговете на тишината? Каква е Лили тогава?

- Да, щастливец съм, че съм допуснат до най-тесният кръг на хората около нея. Тези резки смени на емоционални състояния, за които говориш, са неминуема част от живота ѝ.

- Видя ли реалното измерение на магнетизма и влиянието й?

- Виждам го всеки ден. Бил съм свидетел на спонтанен плач у хора, които я виждат на улицата случайно. Невероятно е да си свидетел на такива емоции.

 

- Разшифровай ми, моля, това нейно признание: "Моята сила е в моето търпение"!

- Наистина Лили Иванова е най-търпеливият човек, който познавам. Нейният подход, а смея да кажа и обноски и възпитание, не позволяват да бъде неуважителна или сприхава. Да, тя е много конкретна в изказванията си, честна, понякога болезнено откровена, но винаги в градивен план. Търпението ѝ е огромно. Тя търпи неща, които други хора няма да изтърпят. Претенциите на хората около нея са много големи. Напук на схващанията, че тя е претенциозна, напротив! Към нея има огромни претенции от всякакъв характер. Тя търпи до последно! Лили е като диво животно - може да усети намеренията на всеки! Ненавижда подмазвачестовото и много добре знае кой кой е в нейното обкръжение.

- От какво има нужда Лили?

- Да е сама и да мисли за нови планове.

- Ти си най-близко до нея и сам си свидетел, че тя дава много рядко интервюта, почти не се появява в общественото пространство. Защо?

- Лили Иванова не обича да се изтъква. Както тя сама казва: „Когато си навсякъде, си никъде!“

- В седмиците преди концерта в „Арена София“, който вече е разпродаден, какво остава скрито от публиката? Какво ви изненадва?

- Остават скрити доста моменти от публиката, главно организационни, които спомагат всичко да бъде на високо професионално ниво. Благодаря на Национална спортна база и лично на г-н Иван Терзийски за пълното съдействие.

От друга страна сега ще споделя един момент, който съпътства всеки концерт на Лили Иванова в София, който има препратка и към нейното търпение. Забелязвам един и същ сценарий всяка година – с наближаването на концерта ѝ започват уж „случайни“ обаждания от нейни познати или колеги, които се сещат точно няколко дни преди концерта да я питат как е…

 

Тези хора винаги после изчезват и не са никак загрижени в следващата година, до следващия концерт, когато отново напомнят за себе си. Естествено, обажданията са, за да могат да получат покани. Това е много унизително за тях самите и силно ме впечатлява.

 

Но Лили стоически търпи и това, макар да знае истинската подбуда за това уж „приятелско отношение“. Тя много добре усеща фалша. Край нея цари лицемерие и фалш. Впечатлява ме, че истинските ѝ приятели си купуват билети, а тези почти непознати за нея хора, изискват от Лили специално отношение и покани.

 

Като организатор на концертите ѝ, знам какъв огромен разход генерира такова събитие – наем зала, отопление, сцена, озвучаване и осветление, охрана, музиканти и екип, авторски права, медицински екипи, ограждения, полиция, паркинг и много други, но явно има хора, които си мислят, че тя е длъжна да раздава покани.

 

Докато в същия момент Лили Иванова винаги купува билети, когато ходи на театър, опера или концерт. Никога не позволява да й се подаряват покани, защото уважава труда на хората на изкуството.

За финал искам да ми позволиш да благодаря на Лили за работата ни заедно и да ѝ пожелая от цялото си сърце здраве, щастие и много успехи!

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 


От категорията

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Капката, която преля…

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?-1646119035.jpg

Вие чули ли сте за наложени санкции на Израел, пита прославената треньорка и ...

25 февр. 2024 | 11:02

Александър Симов: Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична

Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична.
Втората му агония е като ситком.-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Когато павираш пътя си с вечни исторически компромиси, политически трикове, ...

25 февр. 2024 | 22:39

Зеленски: През пролетта ще предложим платформа, с която Путин да се съгласи, че е загубил тази война

Володимир Зеленски -Volodimir-Zelenski_1703272019.jpg

Сега е най-трудният момент за нашето единство. Ако ни разпаднат отвън или, не ...

25 февр. 2024 | 21:42

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43