Предстои реформиране на комисията, както е записано в коалиционното споразумение

Никой не иска Мая Манолова за шеф на КПКОНПИ

13584 | 22 дек. 2021 | 16:54

Нито Петков, нито Асен Василев са давали индикаци, че обмислят каквото и да е партньорство с бившия омбудсман. Нещо повече - кандидатурата й за наследник на Цацаров изобщо не стои в главите на двамата първи мъже в управляващата коалиция


Мая Манолова най-вероятно няма да замени Сотир Цацаров начело на КПКОНПИ, става ясно от сондажи сред представители на управляващата четворна коалиция. От известно време в публичното пространство се носи мълвата, че бившият омбудсман ще оглави преструктурираната Антикорупционна комисия.

В коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната" и "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" е записано, че до три месеца след старта на новия кабинет комисията трябва да бъде преструктурирана, а Цацаров сменен. До този момент обаче не са направени някакви конкретни стъпки в тази насока.

Бившият омбудсман не е долюбвана в средите на партиите в коалицията. Единствената подкрепа, на която може да се надява, е тази на премиера Кирил Петков, който в предизборната кампания откровено агитираше хората, които се колебаят дали да гласуват за ПП, да дадат гласа си за коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!", които обаче не успяха да прескочат бариерата от 4% и на практика се разпаднаха.

 

След изборите обаче в средите на ПП има промяна в отношението ккъм Манолова. Нито Петков, нито Асен Василев са давали индикаци, че обмислят каквото и да е партньорство с бившия омбудсман. Нещо повече - кандидатурата й за наследник на Цацаров изобщо не стои в главите на двамата първи мъже в управляващата коалиция, научи Епицентър.бг.

В средите на БСП на Манолова гледат като на отцепник от партията, а дни преди изборите на 14 ноември сегашният председател на ПГ на БСП Георги Свиленски я нападна остро, като ѝ припомни, че е била избрана за омбудсман с гласовете на ГЕРБ.

Срещу идеята Манолова да стане шеф на КПКОНПИ остро възрази и Велизар Енчев, бивш депутат от левицата и едно от лицата на партийната телевизия на БСП.

От ИТН и ДБ също са резервирани към идеята Манолова да оглави Антикорупционната комисия и нямало да я подкрепят.

 

В края на деня Манолова публикува странно съобщение във Фейсбук, в което опровергава появила се информация, че именно тя щяла да е новата шефка на КПКОНПИ.

"Слухът, че ще оглавявам КПКОНПИ е фалшив. Никога не съм имала такива планове и никоя медия не се е свързвала с мен по темата".

Познавайки обаче добре своята бивша колежка предишните два парламента депутати и от ляво, и от дясно смятат, че бившата омбудсманка иска точно това - да оглави КПКОНПИ. Но явно ще се размине с мечтата си.

 


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39