Нинова: Ако има доказателства, Гешев да пристъпва от думи към действия

Решението на партията да не подкрепи ГЕРБ няма общо със събитията около главния прокурор, посочи лидерът на ГЕРБ

Нинова: Ако има доказателства, Гешев да пристъпва от думи към действия

13814 | 17 май 2023 | 08:16

Борисов се опита да използва БСП като бухалка и параван. Това не са преговори за редовно и стабилно правителство, а имитация и опит на Борисов да увърти всички партии, твърди тя


„Това не бяха преговори за съставяне на редовно правителство. Това беше имитация, беше загуба на време, беше липса на желание за разговор с тези, от които търсиш подкрепа. В продължение на месец и половина г-н Борисов се опитваше да играе играта с ПП-ДБ, знаете какво се случи: „Асен Василев е най-лошият финансов министър, Асен Василев е най-добрият“, „Дайте си вашето правителство“ – на ПП-ДБ и те дадоха, „Как може да давате правителство без да ни питате?“. „Дайте си програмата“, ПП-ДБ пак се хванаха на въдицата, дават си програмата, отговорът е „Тази екселска таблица е за забавление“ и т.н. Тоест, този несериозен подход дори и само към втората сила, е показателен“.

Това заяви лидерът на БСП в предаването „Лице в лице“ в ефира на БТВ.

„След това обаче беше отправена покана за разговори към нас. В процеса на разговори многократно заявявахме какво според нас трябва да се направи, а не този начин, по който тръгна Борисов. Първо - разговори, изнасяне на 5-6 задачи, важни за България, напред от всички ни. След това разговор за срокове за работа на това правителство. След това за премиер, хора и т.н. Те направиха грешка след грешка. Партиен премиер – Мария Габриел, този премиер със собствени 10 задачи. И какво се получава – „Ние издигаме нашия кандидат, ето я нашата програма, вие натискайте копчетата“. Да, те са първа сила, но са 60 и няколко. Така не може с 60 и няколко души да подхождаш. Друга трябваше да е концепцията за съставяне на правителство. Но въпреки това ние се отзовахме“, каза Нинова.

Тя посочи, че БСП са се отзовали на разговорите, разбирайки голямата отговорност, която стои пред партията и ситуацията в страната на задълбочаващи се кризи, шести поредни избори, липса на бюджет: „Отзовахме се абсолютно добронамерено на разговори да търсим изход. Какво се случи в процеса на разговори, какво осъзнахме? БСП му трябваше на Борисов, защото не съм сигурна, че ГЕРБ знае какво прави той. БСП му трябваше – първи път за бухалка, за заплаха, ще разкажа защо. И втори път – като параван. Помните ли какво се случи в последните дни от преговори с ПП-ДБ, Борисов им каза „Или сега веднага се съгласявате, или отивам на разговори с другите и с БСП“. Тоест плаши с БСП. Защо казвам, че ни използва като бухалка или заплаха – плаши, че отива при другите и те повече не го интересуват“, поясни лидерът на социалистите.


И продължи: „Кирил Петков се върза на този номер и започна да говори, даже да хленчи: „Не мога да си представя БСП и ГЕРБ да управляват в следващите четири години“. Помните ли го това? Как не можеш да си представиш като ти до вчера управляваше с БСП, а сега си седнал да управляваш с ГЕРБ. Но това настрана“, попита Нинова и посочи, че Борисов е използвал социалистическата партия, за да притиска ПП-ДБ.
„Ние оценихме това, но продължихме много търпеливо и възпитано в тези разговори. Вчера обаче всичко преля чашата. Най-накрая просветна, че те ни използват за параван – тези 23 гласа са им необходими, без тях не може. Трябва да натиснем тези копчета, да станем един параван, зад който той да провежда политика, която ние смятаме, че е вредна за България и за българския народ“, каза Нинова и обясни защо: „Вчера на разговорите питаме, нашата цел е в тази криза да приемем бюджет, да помогнем на хората, да има социална програма, да се стабилизират общините, да работи икономиката. Всичко, което сме говорили, трябва непременно да направим, не може да оставим държавата без пари и хората без заплати. За тази цел не настоявайте за дефицит под 3%, това е невъзможно. Под 3% трябва да режем от всичко – от образование, от болници. Отговорът беше „Разбира се, приемаме вашето 4,5%. Влизат след нас ИТН, Тошко Йорданов започва да се кара: „Как може да слушате социалистите, те искат само социална политика, никакъв дефицит, под 3% да е“. И Габриел отговаря „Разбира се, ще бъде под 3%“. Разликата е 1 час от тези два разговора“, изрази възмущение лидерът на БСП.


„Значи БСП искат това – Борисов им хвърля там една залъгалка, Тошко Йорданов иска друго – ето ти друго, ДБ искате главата на Гешев – ето ви главата на Гешев. Това не са преговори за редовно и стабилно правителство. Това е имитация, това е опит всички партии той да ги увърти, да ги използва и след това да си прави каквото иска“, категорична бе Нинова.

Тя продължи с втория важен за БСП момент: „Поставям въпроса за мира и войната и казвам: „Ние от това да изнася такова правителство оръжия за Украйна, няма да отстъпим. Каквото и да се е изписало за нас, каквото и да се е изговорило срещу мен лично – лъжи, манипулации, кампании, че сме изнасяли оръжие, заявявам ви г-н Борисов, че ние от това няма да отстъпим. Как ще решим въпроса?“. Отговор, и то публичен: „Вие си останете на тази позиция, това си ви е партийна позиция, гласувайте в парламента „против“, но правителството е друг организъм, то ще си изпълнява тази програма“. Моля? Правителството, което е избрано благодарение на гласовете на БСП и в което ние да участваме, да направи това, да вкарате България във война с нашите гласове, които сме против – ами то цялото му лицемерие лъсна. „Дайте ми гласовете, аз ще правя каквото си искам в правителството, а пък вие си викайте, че не искате“, обясни Нинова за намеренията на Борисов.


„Мъжки, достойно и държавнически е да излезеш и да кажеш „БСП са на такава позиция, ние сме на такава. С тези хора не можем да преговаряме, нямаме обща позиция, продължаваме със следващите“, а не да въртиш целия парламент месец и половина и всички партии на пръста си и да внушават на хората „Ето, аз съм тук най-добрия, с всички преговарям“. И накрая от позицията, в която беше Борисов да разговаря с всички, ще видите какво ще се случи. Ще изпадне в позиция, в която никой няма да иска да говори с него, защото аз съм сигурна, че ПП и ДБ ще му откажат. Именно поради тази сбъркана концепция, поради този опит „хитрата сврака с двата крака“ – „Дайте сега всички да използвам, а после ще правя каквото си искам“, поясни лидерът на БСП.

Нинова посочи, че решението на партията да не подкрепи ГЕРБ, няма общо със събитията около главния прокурор: „С или без Гешев, още преди той да излезе да говори, събрах Изпълнителното бюро. Всички знаем, че след като приключи срещата с Борисов, се събираме, за да вземем решение. Да запозная нашия колективен орган как е минала срещата, какво сме говорили, да обсъдим и да вземем решение продължаваме или не продължаваме, правим ли допитване. Каква връзка да има Гешев с износа на оръжие, Истанбулската конвенция, която аз казвам: „Поздравявам Ви, че сте гласували ГЕРБ „против“ в ЕП, Габриел ме засича и казва: „А, половината „против“, половината сме „за“, припомни лидерът на социалистите и определи това като несериозно и безотговорно за България.

„Нито е първият, нито е последният човек госпожа Габриел, когото Бойко Борисов ще изгори в името на личния си интерес. Тя е поредният такъв, той ги употребява и изхвърля, в името на личната си цел. Никой не му е давал гаранция, че тя ще става премиер, защото някъде прочетох „БСП са били гарантирали, а пък са се отметнали“. Не сме му давали гаранция, нито сме говорили за министерства и т.н. Това не е за пръв път през годините. В последните две седмици всякакви приказвачи, разбирачи и анализатори ходиха по всички студиа да внушават „Те са се договорили, те са си разделили министерски постове на тайни места, Нинова се е спазарила да бъде вицепремиер и не знам си какво, министри са си дали“. Е, питам ги всички тези хора – днес с какви очи ще се изправите да говорите?“, обърна се към тях Нинова.


„Мечтая си за момент, в който някой журналист ще ги покани тази хора и ще ги попита: „Защо в продължение на две седмици лъгахте, плюхте срещу БСП и съсипвахте авторитета на БСП. За пари или защото сте си собствено глупави като анализатори“, посочи лидерът на БСП и посочи, че вчерашното решение на партията е доказало точно обратното: „Няма да се продадем за два поста. Колко пъти са ме канили председател на парламент стани - не, не е това важното. Важното е какво ще правим“, каза тя и посочи, че важно за социалистическата партия е да не се изнасят оръжия за Украйна, да не се приема Истанбулската конвенция, да има социална политика.


По отношение на случващото се около казуса с главния прокурор и прокуратурата, Нинова коментира: „Много грозни картини се разиграват. Има решение на тези проблеми, но и тук ГЕРБ според мен сбъркаха в подхода. Не може Мария Габриел като кандидат за премиер, първото нещо, което казва да е „Моето правителство и моят министър на правосъдието ще иска оставката на Гешев“. Не така – политик, кандидат за премиер не може по този начин да говори. Къде е нейното правителство сега? Кой ще и е министър на правосъдието? Ами като ги говориш тези неща, мисли. Това е пряка политическа намеса в решението. Има си Висш съдебен съвет. Нашата работа като депутати, която трябва да свършим, това са два закона – Закон за КПКОМПИ, Закон за Съдебната власт за контрол върху главния прокурор. Избор на нов състав на ВСС, който е изтекъл отдавна. Това е нашата работа на депутатите. Има разделение на властите в държавата – надявам се, все още“, каза лидерът на БСП.


И продължи: „Всички политически партии през годините, включително ние сме искали оставката на Гешев, внасяли сме закони за промени. Ама колко години го говорим това? Нито сантиметър движение. Хайде ние да си свършим нашата работа, КПКОНПИ, два закона, съдебна власт, нов състав на ВСС, защото този е изтекъл и ВСС да реши какво да прави с прокурора. Това, което се случва, на мен ми прилича на сблъсък на лобита, на интереси, на групировки, кой да овладее прокуратурата“.

Лидерът на БСП изрази необходимостта главният прокурор да пристъпи от думи към действия: „Гешев не бива да оставя така нещата – казал е „А“, да каже и „Б“, ако от това, което той изговори не последват реални действия, действия с доказателства, а не жълти приказки и „този така казал“, „онзи така казал“. Това е прокуратура, изваждай доказателствата, завеждай делата за всички, без на едната партия така, на другата така – за всички с доказателства, дела, присъди, дай Боже осъдителни и всеки да си носи отговорност за деянията“, каза в заключение Нинова.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    


От категорията

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, независим от временни мнозинства

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, независим от временни мнозинства-1580545858.jpg

Нашата формация (ПП-ДБ) води разговори с ГЕРБ и ДПС, вярвам и с другите партии, ...

9 юни 2023 | 14:27

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33