Нинова: БСП ще защитава докрай жертвите от домашното насилие, но и българските деца от закони, които прокарват джендър идеология

„Възраждане” са ваксинирани, държат си парите в евро и гласуват за F-16, посочи лидерът на БСП

Нинова: БСП ще защитава жертвите от домашното насилие, но и българските деца от джендър идеологията

1826 | 25 май 2023 | 14:08

Някой от ПП-ДБ и ГЕРБ да излезе и да обясни какво е “домашно насилие чрез бездействие“, обърна се към вносителите на законопректа срещу домашното насилие тя


„Домашното насилие е едно от най-тежките престъпления, срещу които трябва да се борим всички.”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на Закона за защита от домашно насилие.

„Лъжат ви, че БСП защитава домашни насилници, когато се изказва против текстове от този закон”, обърна се тя към българските граждани и припомни, че тази тема е станала важна за политическите партии едва през 2017 г., когато ГЕРБ са внесли в парламента за ратификация Истанбулската конвенция.

„Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. „БСП за България” тогава, когато не съществуваше „Възраждане”, когато нямаше идея какво е „Продължаваме промяната”, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП обвини „Възраждане”, че се опитват да изземат темата от БСП и ги нарече „новото ПП”: „Идвате наготово на една изстрадана битка от БСП и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след 2 дни. Но ние няма, защото водим тази битка от 6 години.”

Корнелия Нинова обърна внимание на връзката между темата за Закона за защита от домашно насилие днес с процесите, които текат в момента в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

„Там беше взето решение, пряко волята на 7 държави равноправни членки на ЕС, Истанбулската конвенция да бъде европейско съюзно право и да се прилага в държавите членки. Философията и начина, по който се прокарват са едни и същи – противоконституционно, против християнската религия и всички други вероизповедания в България, срещу семейните ценности. Зад благородните усилия да се преборим с домашното насилие и да помогнем на всяка жертва стои идеята за прокарване на джендър идеологията – идеология, която проповядва пол, различен от мъжки и женски. Винаги ще бъдем против това”, категорична бе Нинова.

„Ние днес провеждаме референдум за забрана на джендър идеологията в училищата. Чух, че „Възраждане” забранили на своите членове да се подписват, а тук се правят на борци с джендър идеологията, т.е. крадци на идеята за борба с джендър идеологията”, заяви още тя.

„Уважаеми български граждани, призоваваме Ви – подпишете се под този референдум. Ние не искаме да налагаме нашата воля, искаме Вие – народът - да реши. Дали децата Ви да си сменят пола дали това да бъде законно – Вие да го решите с референдум”, апелира Нинова от парламентарната трибуна, като подчерта, че в същото време БСП ще защитава докрай жертвите на домашно насилие.

Тя отправи критики към законопроекта, внесен от ГЕРБ и ПП-ДБ: „Някой от ПП-ДБ и ГЕРБ да излезе и да обясни какво е “домашно насилие чрез бездействие“.Защото попитах Надежда Йорданова в социална комисия какво е и тя ми отговори: “Да е гладно едно дете и да не му дадеш да яде“.

Нинова обясни какво стои зад тази формулировка – да могат децата да подават жалби срещу родителите си и дори и да се откажат по-късно от тях, делото да не спира, а да продължава да се води служебно. „Какво следва от това – служебен адвокат и неправителствена организация, която е допусната да участва в подготовката на учебните програми”, предупреди тя.

Лидерът на БСП посочи и разликите със законопроекта, който предлагат социалистите: „При нас няма домашно насилие чрез бездействие, в техния това остава. При нас неправителствените организации не са членове на Националния съвет, при тях са. Разликата е, че ако си член, участваш във взимането на решения и гласуването, а при нас ги каниш като наблюдатели – даваш възможност на всички граждански организации да слушат как върви дебата, но нямат право да гласуват. При нас отпада възможността дете да съди родителите си, неправителствена организация и служебен адвокат да го поемат и да се грижат оттук-нататък за него. При вас остава неправителствените организации да не получават пари от българския бюджет за своите действия, но повечето от тях получават пари от други бюджети, тоест отново запазвате този начин на финансиране.”

„Винаги ще даваме своя принос за борбата с домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект, който отразява всички усилия за борба с домашното насилие. Винаги ще се противопоставяме срещу това да се посяга на децата. Над 18 г. всеки е свободен да си живее както иска, но не пипайте българските деца, не се опитвайте да отнемате душите им с тези уж закони в тяхна полза. Докрай ще се борим за децата и да няма джендър идеология в училищата. Подкрепете ни на референдума”, категорична бе Нинова.

Тя предупреди „Възраждане”, че няма да им позволи да отнемат от БСП дългогодишната им битка за българското семейство и българските ценности: „Всеки ден ще ви питаме, защото виждам, че “Възраждане“ е с нова поръчка срещу БСП: Ваксинирани ли сте всички? Парите ви всички в евро ли са? Гласувахте ли за F-16? Вие ли сте алтернативата? Вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП – бързо, временно и затихващо.”

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 

 


От категорията

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Екслузивни кадри с двама от заподозрените в шпионаж българи във Великобритания

Снимки: БНТ-Snimki--BNT_1695838678.jpg

Другият обвиняем по шпионския скандал Иван Стоянов се оказва познат във ...

27 септ. 2023 | 21:17

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09