Нинова: Борисов се превърна в говорител на Ердоган. Кой му даде мандат за тази роля?

Социалистите искат изслушване на премиера в парламента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност

Нинова: Борисов се превърна в говорител на Ердоган. Кой му даде мандат за тази роля?

15336 | 29 авг. 2016 | 14:42

През октомври България ще трябва да гласува в ЕС дали Турция е сигурна държава или не, каза Илияна Йотова. Продължава тенденцията да бъдем буферната зона на съюза.

Нинова: Борисов се превърна в говорител на Ердоган. Кой му даде мандат за тази роля?-1472476392.jpgБСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност.
Снимка: Пресцентър на БСП-1472474312.jpg

БСП иска спешно изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при резидента по темата за споразумението Турция - ЕС и защитата на националния интерес на България.

 

Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова. Въпросите са социалистите към Борисов са:

 

- Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат от парламента или решение на МС, той да смени позицията на България по темата за падането на европейските визи за турски граждани. Нинова цитира изказване на премиера от март 2016 г., в което той заявава, че "по въпроса за отпадането на визите за турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Турция следва да изпълни и показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС".

 

Анкара продължава да не ги изпълнява, а Борисов се превърна в говорител на Ердоган, подчерта Нинова. С чий мандат той пое тази роля, питат от БСП.

 

Искаме аргументите да се чуят в НС и КСНС, там да се изгради отговорна национална позиция и да се защити българския интерес, което не видяхме по време на срещите в Истанбул и Берлин, каза лидерът на БСП.

 

На Европейския съвет, който предстои през октомври, България трябва да има ясна позиция по три въпроса, посочи евродепутатът Илияна Йотова. Дали подкрепя падането на визите за турски граждани и ако да, защо; продължава ли да подкрепя споразумението, което я задължава да приема всеки бежанец, стъпил на наша територия; да гласува дали Турция е сигурна държава или не.

 

Последният въпрос, особено след опита за преврат в южната ни съседка, е много деликатен, подчерта Йотова. Ако България гласува против това, че Турция е сигурна държава, тогава няма да може да върне нито един нелегален имигрант обратно там. Ако отговори положително, ще й трябва сериозна аргументация пред европейските партньори. Именно затова е необходимо да се изготви ясна и категорична национална позиция от всички политически сили, след заседание на КСНС, където ще бъде получена достатъчно оперативна информация.

 

Тези теми ще бъдат част от кампанията за президент на генерал Радев, каза Корнелия Нинова и изрази надежда, че всички кандидати за държавен глава ще ги засегнат, защото това са изключително актуални въпроси, част от правомощията на български президент.

 

Социалистите питат и какво промени позицията на българския премиер, който преди няколко дни обяви, че отива в Берлин с категоричната позиция да получи съгласие за членството на страната в Шенген, а след като се завърна се оказа, че това вече не е толкова спешно необходимо.

 

Най-логичното обяснение, че той е срещнал съпротивата на всички онези, които са против присъединяването на България, каза Йотова.

 

В отговор на въпрос на „Епицентър“ тя уточни, че е възможно страната ни да получи повече подкрепа от ЕС за защита на границите. Не е въпрос на пожелание, а в официален документ на ЕС е регламентирано, че в случай на засилен натиск по границите България може да получи допълнителна гранична помощ от службата, която ще наследи Фронтекс.

 

Евродепутатът подчерта, че които държавите, които са външна граница на ЕС и имат най-много проблеми, трябва да бъдат поставени „пред скоби“, да имат приоритет.

Докога ще бъдем буфер, санитарен кордон на ЕС, където ще има постоянно движение на хора, за които не е осигурена експертна помощ и финансиране, попита за пореден път Йотова.

 

Ангел Найденов подчерта, че оградата по границата трябва да бъде завършена, въпреки необяснимото забавяне и оскъпавяне на съоръжението, което той определи като провал за правителството.

 


От категорията

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица-1660542730.jpg

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, ...

15 авг. 2022 | 07:56

Васко Начев и Валентин Николов: Газ има, трудно стига до нас

Валентин Николов и Васко Начев 
Снимка кадър БТВ-1660575867.png

Валентин Николов посочи, че гръцкият строител на газовата връзка на няколко ...

15 авг. 2022 | 18:02

МВнР публикува Протокола от заседанието на междуправителствената комисия с РСМ от 10 юни 2019 г

-1656143146.jpg

Публикуването на предложенията от 2019 г., одобрени от правителствата, е важна ...

15 авг. 2022 | 17:55

Владимир Тодоров за катастрофата: Защо в този участък на магистралата няма мантинели?

Владимир Тодоров за катастрофата на АМ "Тракия": Защо в този участък на магистралата няма мантинели?-1660575075.png

По сегашните нормативи имаме ли магистрален път, трябва задължително от двете ...

15 авг. 2022 | 17:48