Нинова: Държим на увеличение на доходите и помощ за децата, младите семейства и възрастните

Чака ни много работа, това иска съгласие, разум, спокойствие, мъдрост и достатъчно време от 4-годишен мандат

Нинова: Държим на увеличение на доходите и помощ за децата, младите семейства и възрастните

3197 | 28 ноем. 2021 | 11:15

Корнелия Нинова бе категорична, че разговори за сектори, министерства и личности не са водени.


„След изминалата седмица и проведените разговори в 18 работни групи сме повече оптимисти, че ще се състави редовен кабинет. Всички партии го заявихме, че искаме да го направим и въпреки някои различия, които имахме в преговорите, по най-важните въпроси се намери общото.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на NovaNews.

По думите й левицата има две червени линии, дадени й от Националния съвет – въпросът с присъединяването на Република Северна Македония и Истанбулската конвенция. „Има опити и ще продължават от страна на Европейската комисия да се заобиколи Истанбулската конвенция и да се приеме по някакъв начин в България. Имаме единодушие, че Конституцията стои над всичко и че не бихме приели тези условия“, категорична бе тя.

По темата с Република Северна Македония Нинова обясни, че е постигнато съгласие, че трябва да се изпълнява договора за добросъседство, който е подписан, да се зачита историческата истина, да се премахне езикът на омразата, да се признаят правата на македонските граждани с българско самосъзнание.

Корнелия Нинова бе категорична, че разговори за сектори, министерства и личности не са водени.

Лидерът на БСП изрази своето изумление как нормалното се представя за ненормално и обясни: „Партии, които разговарят за съставяне на правителство се срещат – това е нормално. Срещат се в централите на партията, а не в офиси на адвокати и ловни стопанства. И това се представя като много неестествено, а то е напълно естествено“, каза тя във връзка с късното посещение на Асен Василев и Кирил Петков на “Позитано“ 20 и допълни: „Имаше такава среща, тя е продиктувано от факта, че чухме мнение на нашите колеги от “Продължаваме промяната“, че до края на годината няма да се приеме бюджетът. Това ни смути и поискахме среща, за да се изясним", коментира Нинова.

„Законът казва, че ако не се приеме бюджет за следващата година всеки месец от следващата година се прилага 1/12 от сега действащия. Ще вървим по закона, ако не се приеме бюджет до края на годината, макар че ние бихме настоявали той да се приеме“, заяви Нинова като припомни призивите й по време на кампанията за бюджета, но тогава никой не е обърнал внимание.

Тя обясни какво означава 1/12 от сегашния бюджет: „Преизчисляване на пенсиите така, както приехме в актуализацията тази година, тоест преизчисляване от 1-ви януари ще има. Относно антикризисната добавка към пенсиите се разбрахме -  заедно с увеличението на пенсията и тази добавка, да не са по-малко от 120 лева, колкото получават сега, тоест те няма да бъдат ощетени. Г-н Василев ни увери, че има такива средства в бюджета.

На вечерната среща лидерът на БСП обясни, че не са обсъждани числа в конкретика, а политиката по отношение на приемане на бюджета. „Ние отново настояхме за увеличаване на процента на дефицита от 3 на 4, тъй като по време на кризи в целия свят се постъпва така. Поставихме въпроса за доходите, държим за тяхното увеличение. Политиките по отношение на енергийната, икономическата и социалната криза, политиката по отношение на младите семейства и семейно подоходно облагане“, каза тя и допълни още, че на въпросната среща не са обсъждани имена, постове, структури на министерски съвет.

Корнелия Нинова обясни, че спечелилата партия има право да номинира министър-председател, но такъв разговор също не е воден.

В предаването “Офанзива“ лидерът на БСП обясни, че в хода на преговорите партиите са постигнали съгласие по част от социалните мерки, които предлагат от левицата, като обясни: „Мярката от 200 киловатчаса за енергийно слаби се прие, но под друга форма – ще се увеличи броят на енергийно бедните семейства и сумите, които ще се дават заради кризата. Не се прие намаляване на ДДС на храните от малката потребителска кошница. В цял свят се намаляват данъците, за да се подпомогнат хората. Постигнахме съгласие по енергиен въпрос – ще има ядрена енергетика и ще строим нова ядрена мощност“, коментира тя.

По думите й най-важните за левицата предложения са били приети с разбиране: „Например да преминем към нов модел на здравеопазване, в който болниците да не са търговски дружества. По отношение на учебниците колегите приеха пълен преглед на съдържанието на учебниците, което да отговаря на българската история, да отразява българските класици и да отговаря на възрастовите особености на децата“, каза още тя.

Нинова обясни, че към момента Румен Радев не се е обръщал към левицата за влияние и предложение за министри.

Корнелия Нинова заяви, че по време на преговорите е станало ясно, че четирите партии нямат конституционно мнозинство за промени в Конституцията и затова най-важната реформа за промяна в съдебната система ще се направи през законите, например през Закона за съдебната власт. Закриването на Специализирания съд  и Специализираната прокуратура, ограничаването на правомощията на главния прокурор, налагане на съдебен контрол върху негови актове са пример за това.
Резултатите от изборите Нинова обясни така: „Има обективни и субективни причини, има вътрешни и външни, като машинното гласуване. Предстои да обсъдим всичко на Национален съвет.“

На въпроса дали се чувства предадена, Корнелия Нинова отговори: „За тези години, откакто съм председател, доста предателства преживях. И то от хора, на които съм помагала, стимулирала в политиката. Предателите нямат значение, имат значение последователите, а те са много“, категорична бе тя.

Корнелия Нинова обясни, че все още не е решила дали отново ще се кандидатира за председател на партията и очерта много важен въпрос при избора на председател на БСП: „Аз създадох възможност председателят на БСП и за първи път това се реализира, да се избира чрез гласуване от всички членове на партията. Много е важно това право, най-демократично и най-важно за членовете да бъде запазено. Тоест на предстоящия конгрес да не бъде променян Уставът и да  се връща старото положение, при което задкулисно  хора се събират и избират председател“, коментира тя.

Нинова обясни, че няма личен конфликт с един от кандидатите – Крум Зарков: „Винаги съм му помагала, предложих го за депутат няколко пъти, за член на Изпълнителното бюро. Даже, когато през юли месец ми поиска оставката, го предложих за зам.-председател на парламентарната група и той прие“, припомни Нинова като допълни, че винаги се е стремяла млади хора да имат възможност да се развиват. „Аз нямам проблем с него, но той има проблем с партията - той е един от най-ярките привърженици на Истанбулската конвенция. Дори в един предишен състав на Изпълнителното бюро си подаде оставката като член, защото не е съгласен с позицията на партията, която е против Истанбулската конвенция и джендър идеологията“, каза още тя и допълни, че всеки има право да има своите убеждения, всеки може да се кандидатира.

„При 80 депутати в началото на мандата ми нямахме възможност да участваме в управлението, сега с по-малко имаме. И това е голямото изпитание за нас – дали ще покажем, че всичко, което отстоявахме като опозиция, ще го направим като управляващи без да отстъпим – разграждане на досегашния модел на управление, борба със задкулисието, спиране на кражбите, насочване на тези парии към реална икономика, към помощ на семействата и младежите, на културни дейци“, каза още Корнелия Нинова.

Тя очерта хоризонт на следващото управление от 4 години „Трябва да се постараем за 4 години. Има спешни неща, които са за първите дни, за да помогнем на хората и икономиката в кризата, но и истинските и дълбоките промени не са започнали – промени в модела на здравеопазване, на образование, куп промени в законодателството, защото корупцията е заложена в законите, ГЕРБ го направиха“, посочи Нинова.

На финала Корнелия Нинова заяви: „Чака ни много работа, това иска съгласие, разум, спокойствие, мъдрост и достатъчно време от 4-годишен мандат.“


От категорията

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

Заради годишнината от рождението на Гоце Делчев: Вътрешният министър ще посети Скопие

Заради годишнината от рождението на Гоце Делчев: Вътрешният министър ще посети Скопие-Ivan-Demerdzhiev-Snimka--MVR_1667915102.jpg

В българската делегация е и заместник-главният секретар на МВР главен комисар ...

28 ян. 2023 | 11:51

Иван Шишков: Държавата е осигурила 20 млн. лева за Каравелово

Иван Шишков: Държавата е осигурила 20 млн. лева за Каравелово-Ivan-Shishkov--Darzhavata-e-osigurila-20-mln--leva-za-Karavelovo_1674897226.jpg

Все още няма окончателни резултати от проверката, извършена на столичната улица ...

28 ян. 2023 | 11:11

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидера на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38