Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори, обяви министърът на икономиката

Нинова към мобилните оператори: Не вдигайте цените, не пращайте на хората SMS-и, не ги тормозете

5801 | 11 ян. 2022 | 15:05

Утре ще си проведем заседание на Министерския съвет, колегите, които са под карантина- дистанционно, онлайн, тези които не сме - присъствено, съобщи вицепремиерът

-1641912495.jpgНинова-1641906444.png

Добра новина за българските семейства днес е, че спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори.

Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ Административен съд - София град се произнесъл по жалба на „Теленор България“ срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, с която в края на миналата година се забрани повишаването на цените, а намеренията на мобилните компании бяха обявени като нелоялна търговска практика.

Според мотивите на жалбоподателя - индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. В отговор министър Нинова бе категорична, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес. Тя подчерта, че Съдът е признал тези мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: „Остава без уважение жалбата на „Теленор България“ за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на нашата заповед и дава възможност това определение да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в седем дневен срок“.

Икономическият вицепремиер определи този акт като една малка победа в желанието да се помогне на българските граждани в тези трудни моменти от натиск, от нелоялните търговски практики, от опит да се трупа печалби на гърба на хората. „За нас е важна тази първа стъпка, че спечелихме делото на първа инстанция и ще продължим тази политика до край“, подчерта тя.

В допълнение отправи апел към мобилните оператори: „Не повишавайте цените, докато тече този процес, повишаването на цените ще бъде незаконно, заради заповедта, която издадохме в Министерството на икономиката и индустрията. И не пращайте на хората SMS-и, това е подвеждаща информация. Не може да повишавате цените, докато тече съдебният процес. Дори да се обжалва това определение ние ще продължим същата политика."

В заключение министърът на икономиката и индустрията заяви, че защитата на потребителите става цел номер едно на екипа на министерството и на правителството.

 

Утре ще си проведем заседание на Министерския съвет, колегите, които са под карантина- дистанционно, онлайн, тези които не сме - присъствено, съобщи още Нинова. Вече имаме и дневен ред на МС, решенията ще бъдат взети. Мисля, че нещата се движат нормално. В парламента - също. Има достатъчно заместници на председателя на парламента, които ще поемат воденето на заседанията, така че ще си изпълним дневния ред такъв, какъвто е. Още повече предстоят ни много важни решения. Трябва да приемем няколко поправки в закони, бюджетът се очаква да се гледа, ще се мобилзираме и организираме така, че да не пострадат тези въпроси от карантината на няколко колеги.


В края на миналата година вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова издаде заповед, с която забрани на мобилните оператори да вдигнат цените на услугите си.


"Комисията за защита на потребителите се произнесе, че това намерение представлява нелоялна търговска практика. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме", съобщи тогава Нинова.

"Тя е нелоялна защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат два пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януари-февруари, когато излезе индексът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари", поясни министърът на икономиката.Нинова към мобилните оператори: Не вдитайте цените, не пращайте на хората SMS-и, не ги тормозете

Утре ще си проведем заседание на Министерския съвет, колегите, които са под карантина- дистанционно, онлайн, тези които не сме - присъствено, съобщи вицепремиерът

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39