Сега се изисква диалог и разум между държавници

Нинова: Няма да дадем подкрепа за кабинет без разговор за политики

9241 | 21 юли 2021 | 09:52

Нинова изрази готовност БСП да поеме отговорност за съставяне на нов кабинет, ако първите два мандата се провалят и президентът Румен Радев им връчи третия мандат.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова не вярва, че мнозинството, което ще се формира в новото 46 Народно събрание, ще се запази до неговия край, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова призова за повече разум, отколкото емоции. „България има нужда от работещ парламент“, подчерта тя.

Лидерът на БСП повтори, че подкрепата им за един бъдещ кабинет, излъчен от „Има такъв народ“, няма да бъде безусловна и няма да бъде дадена, ако няма разговори за политики.

Нинова изрази готовност БСП да поеме отговорност за съставяне на нов кабинет, ако първите два мандата се провалят и президентът Румен Радев им връчи третия мандат.

„Ако двата първи мандата не са успешни, ще инициираме разговори. Ще поканим на публични разговори останалите партии пред медиите“, каза тя.

 

Трябва да съставим правителство с ясен хоризонт и приоритети. Трети избори ще са тежко изпитание. Потвърждавам решението на БСП да предложи приоритети, върху които да стъпим, прозрачни разговори и кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебното правителство. Избрани сме с най-ниска избирателна активност и това е знак към всички. Задължение е да компенсираме ниската си легитимност с много и смислена работа за повишаване на доверието към институцията, подчерта пред депутатите в 46-тото Народно събрание Корнелия Нинова на старта на парламента.

Тя посочи още, че парламентът е фрагментиран и няма възможност за стабилни мнозинства. Нинова се обяви за политически диалог, който обаче в момента не съществува. По думите й вместо това той е миниран с предварителни условия.

"Протестни срещу партии на статуквото. Това е фактическа и политическа грешка. ИТН вече се отказаха от това, че са протестна партия и се определят като антисистемна.

Колеги, вече сте част от политическата система. Червената линия не е това. Червената линия е дали сме такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят или скрият зад имитация на промяна", обясни още Нинова.

"Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да изградим нов, различен и справедлив. Трябва да преборим причините, защото всичко е следствие. И причината е в тази зала. Преди две години от това място казах, че ГЕРБ са заложили корупцията в законите и така я превърнаха в ненаказуема", коментира Нинова.

Тя бе категорична - трябва да има контрол на отговорността. Лидерът на левицата се обяви за промени в съдебната система, закриване на специализираните съдилища, съдебен контрол за главния прокурор, който и да е той и нов закон за КПКОНПИ.


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43