Нинова и Първанов заедно на вота в голяма лява коалиция с Дончева и Кадиев.

Предстои изработването на обща политическа платформа, както и разпределението на водачите на листи

Топновина! Нинова, Първанов, Дончева и Кадиев - заедно на вота в голяма лява коалиция

97925 | 19 май 2021 | 23:25

Лидерите на БСП Корнелия Нинова, на „Движение 21” Татяна Дончева , на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и „Нормална България” на Георги Кадиев са в преговори за общо явяване на вота през юли,


Създава се голяма лява коалиция за предстоящите парламентарни избори.

Лидерите на БСП Корнелия Нинова, на „Движение 21” Татяна Дончева , на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и на „Нормална България”  Георги Кадиев са в преговори за общо явяване на вота през юли, научи Епицентър. бг.

 

Дончева напуска коалицията ИСМВ с Мая Манолова и остатъците от Отровното трио, обричайки бившия омбудсман на изолация от системните играчи. Това предопределя негативния изборен резултат, който вероятно ще получи Манолова.

 

Идеята за обединение на левите формации е на председателя на БСП Корнелия Нинова, която поканила бившите си колеги на разговори на „Позитано 20”.  Че ще се опита да направи такъв ход Нинова подсказа на последния пленум на НС, когато обяви, че отваря ветрилото на левицата и ще търси партньори в левия спектър. Това е новата стратегия на лидера на БСП, която търси начини за обединение на разпиляната лява общност в България.

 

Разговорите се водят от десетина дни и са много ползотворни, заявиха пред Епицентър.бг участници в събитията, които дават заявка за тотално обръщане на резултата на вота след месец и половина и за създаване на реална властова конфигурация в страната.

 

В кабинета на Нинова вече са били Георги Първанов и Румен Петков, Георги Кадиев и Татяна Дончева.

 

Предстои изработването на обща политическа платформа, наименованието на коалицията, както и разпределението на водачите на листи. Това трябва да стане до другата сряда, когато изтича срокът за подаване на заявления в ЦИК на партиите и коалициите за участие във вота.

 

"Сега е най-важно да се съберат всички леви формации - БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци и крайнолеви партии в една коалиция, за да нямат загуба поотделно на предстоящия парламентарен вот", заяви тази вечер Георги Първанов.

 

Дончева напусна БСП в края на 2013 година, заради несъгласие с политиката на тогавашния председател на БСП Сергей Станишев. 

Георги Първанов пък заедно с Румен Петков бяха изключени от БСП също по времето на Станишев - през март 2014 година, след като създадоха формацията АБВ, която трябваше да се противопостави на действията на Станишев в партията.

 

В последните дни Нинова обикаля структурите на БСП в страната, където стяга редиците и консолидира враждуващите крила на някои места. Където е минала, позивната  в партийните редици е една - обединение около позицията, че левите тръгват единни в предстоящата кампания.

 

Пред Епицентър.бг председателят на Предизборния щаб на БСП Кристиан Вигенин предупреди противниците на левицата: "Да не бързат да отписват БСП като победител на 11 юли".

 

Очаквайте подробности


От категорията

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а-1623824473.jpg

Никога няма да го забравя и оттогава досега посветих много работа да се чуе, ...

16 юни 2021 | 09:14

Ивайло Калфин: Има нужда от преизчисляване на пенсиите

-1601918113.jpg

За месец не могат да се направят чудеса. Аз не бих казал, че могат да се ...

16 юни 2021 | 08:53

Симов: Левицата е битката за социално-икономически права, за по-високи доходи и битката с бедността

-1576310037.png

БСП е единствената партията, всичко останало са временни проектчета, в името на ...

16 юни 2021 | 10:53

Дариткова: Служебното правителство неправомерно подменя волята на хората

Дариткова в Смолян Снимки: ГЕРБ-1623829955.jpg

"Само ние в предишното Народно събрание представихме пълен състав на ...

16 юни 2021 | 10:50